Renginys subūrė dvi dešimtis sūrininkų iš Lietuvos ir Lenkijos, o Druskininkų Pramogų aikštė dūzgė nuo degustacijų, edukacijų ir pranešimų. Jubiliejiniame Sūrių festivalyje savo favoritą išrinko ir publika – visi norintieji ragavo 25 konkursui pateiktus sūrius ir balsavo už labiausiai patikusį. Publikos prizą laimėjo Laima Stankeviča iš Varėnos rajono už avių pieno „Sūrias nuodėmes“ su mėlynuoju pelėsiu.

Renginio ašis buvo aikštės viduryje pastatyta palapinė, iš kurios lyg medžių šakos tiesėsi skirtingos veiklos. Iš čia į prekybos vietas prie 50 metrų ilgio stalo organizatoriai lydėjo dvi dešimtis sūrininkų, kuriuos tądien aplankė itin gausi ir gerai nusiteikusi valgytojų minia.

Ant šiaudų ryšulio atsistojęs gamtininkas Žymantas Morkvėnas iš „Baltijos aplinkos forumo“ skaitė pranešimą apie gyvulių ganymo naudą ekosistemoms ir smulkių ūkių svarbą išsaugant šalies kraštovaizdį. Šalia Lina Urlikienė demonstravo, kaip gaminamas puskietis fermentuotas sūris, o Petras Bieliauskas suko kastinį. Čia pat prie raudona staltiese dengto stalo sėdo ragaujantieji įsigytus sūrius.

Tradiciškai Sūrių festivalyje vyksta keturios išskirtinės sūrių degustacijos. Šiemet ragavome keturių brandinimų Pekorinų iš Italijos su Pauliumi Jurkevičiumi, Prancūzijos kalnų sūrių su Hubertu Hironu, sūrių iš šešių Europos šalių su Mireku Sienkiewicziu ir praėjusių sūrių konkursų nugalėtojus derinome su alumi kartu su Ieva Martinkute bei Tomu Josu.

Šių metų sūrių konkurso nugalėtojai:

  • „Grand Prix“ – minkštas žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“, Laužėnų kaimo sūrinė.
  • Publikos prizas – mėlynojo pelėsio avių pieno sūris „Sūrios nuodėmės“, „Laimingi sūriai“.
  • Publikos prizas už gražiausią sūrio nuotrauką – Vaida Genienė.
  • Geriausias karvių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Viržinis“, sūrinė „Varinis Puodas“.
  • Geriausias ožkų pieno sūris – pelėsinis žalio pieno sūris „Lėtas“, Vaida Genienė.
  • Geriausias avių pieno sūris – puskietis žalio pieno sūris „Ūta“, Birutės ir Giedriaus Prakapavičių ūkis.
  • Geriausias puskietis/kietasis sūris – žalio karvių pieno sūris „Viržinis“, sūrinė „Varinis Puodas“.
  • Geriausias pelėsinis sūris – žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“, Vaida Genienė.
  • Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“, Vaida Genienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)