„Lietuviai tikrai seka pasaulines mitybos tendencijas, o ciberžolė šiuo metu išgyvena tikrą pakilimą. Vieni šį prieskonį renkasi dėl skonio, kiti dėl maistinių, organizmui naudingų savybių. Nors susidomėjimas šiuo prieskoniu Lietuvoje yra pakankamai naujas, vien per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio prieskonio nupirkta net 50 proc. daugiau“, – atsiųstame pranešime sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė B. Čaikauskaitė.

Prieskonius renkasi pagal metų laikus

Ciberžolė Rytų virtuvėje ir medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip du tūkstančius metų. Šis prieskoninis augalas itin populiarus Indijoje. Manoma, kad ciberžolėje esantis kurkuminas turi daug organizmui naudingų savybių. Tai smegenų veiklą gerinanti, antiuždegiminių savybių turinti ir antioksidantų kiekį organizme didinanti medžiaga.

Be abejo, lietuviai mėgsta ir kitus – labiau tradicinius prieskonius. Iš jų, anot B. Čaikauskaitės, mūsų šalyje populiariausi yra įvairių rūšių malti pipirai ir pipirai žirneliais, o taip pat skirtingi prieskonių mišiniai.

„Įdomu, kad prieskonių paklausa priklauso ir nuo metų laiko. Vasarą į viršų šauna grilio patiekalams – šašlykui, šonkauliukams – skirtų prieskonių pardavimai, o šaltuoju metų laiku tarp populiariausiųjų įsitaiso lauro lapai, kmynai – tai, ką dažniausiai naudojame gamindami troškinius, sriubas“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

Prieskonių perkamumui, jos teigimu, įtakos turi ir konservavimo bei rauginimo sezonas, kuris paprastai tęsiasi nuo birželio pabaigos iki spalio pradžios. Dėl jo pipirų žirneliais pardavimai išauga 2–3 kartus, lauro lapų – maždaug 2 kartus. Be to, anot B. Čaikauskaitės, šiemet pirkėjams pristatyta ir naujovė – universalūs rauginimo mišiniai.

„Nemažai gyventojų ieško ir egzotiškesnių prieskonių. Iš tokių turbūt populiariausia yra vanilė. Taip pat tikrai gausiai yra perkami egzotiniai prieskonių mišiniai, kaip kad indiški „Masala“ ar amerikietiški „Cajun“, – sako B. Čaikauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)