Pernai vilniečius nustebinęs juodais ledais iš sezamo sėklų, šiemet jis eksperimentuoja su avių pienu ir alyvuogių aliejumi, bet teigia, kad jo nesužavėtų tokie dažnai gurmaniškais laikomi deriniai, kaip lašišų skonio ledai su karamele.

Ledai prasideda ne nuo idėjų, o nuo ingredientų

Tikriausiai ne vienam įvairių renginių metu teko pastebėti išskirtinį vintažinį dviratį ar senovinį autobusiuką, prie kurio būriuojasi eilė smagurių, laukiančių savo ledų porcijos. Keliaujančio ledų fabrikėlio įkūrėju prisistatantis V. Vyšniauskas, prieš kelerius metus pradėjęs gaminti tikrus gelato ir sorbetto ledus, šmaikštauja, kad apie šią profesiją nesvajojo nuo vaikystės. Tad ir legendų apie tai, kad tęsia senelių ar prosenelių amatą, nekuria.

„Su ledais susidūriau visai netikėtai darbo reikalais keliaudamas Prancūzijoje. Bendradarbiavome su uogų ir vaisių tyrių gamintojais, įsikūrusiais Lione, ir kartą išsikalbėjome, kad jie uogas dažniausiai tiekia ledų gamintojams. Ši idėja man iškart pasirodė įdomi, tad pradėjau stipriau domėtis ledų gamybos procesu, vėliau įsigijau įrangą ir nuotoliniu būdu ėmiau šiek tiek mokytis ledų gamybos amato „Gelato University“ Italijoje. Tad mano gaminami ledai yra itališki gelato, tik dėl naudojamų lietuviškų ingredientų juos galima įvardinti kaip lietuviško skonio gelato“, – sako jis.

Vaidotas Vyšniauskas

Jau kelerius metus ledus gaminantis vyras sako, kad naudoja tik pačius kokybiškiausius ingredientus – lietuvišką pieną, natūralias uogas, belgišką šokoladą, Madagaskaro vanilę. Veganams ir laktozės netoleruojantiems žmonėms kuriami ledai su augaliniu pienu – migdolų, sojų, ryžių, kanapių. Nors šiais laikais dauguma gamintojų giriasi natūralumu, V. Vyšniauskas teigia, kad nemėgsta apie tai kurti perdėtų istorijų.

„Nekuriu didelių legendų apie save ar ledų gamybą, labiau mėgstu būti užkulisiuose, kur gilinuosi į ledų gamybos procesą ir ieškau kokybiškų ingredientų. Kurdamas ledus, taip pat vadovaujuosi panašia pagrindine taisykle – visi ledai turi būti kuo tikresni, o jų skoniai – paprasti, aiškūs, gerai išreikšti. Nesivaikau madų ir nesistengiu ledais žmones šokiruoti. Nors eksperimentuoti mėgstu, mano improvizacijos labiau susijusios su įdomiais ingredientais, pavyzdžiui, sezamo sėklomis, juodaisiais serbentais, agrastais ar avių pienu, o ne neįprastais deriniais. Manau, kad niekad nesusižavėčiau idėja sukurti lašišos skonio ledus su karamele“, – šmaikštauja pašnekovas.

Populiariausi – pistacijų, bet mėgsta išbandyti ir naujus skonius

Kalbėdamas apie tai, kokius ledus dažniausiai renkasi lietuviai, V. Vyšniauskas teigia, kad jie įprastai mėgsta gerus klasikinius ledus – vanilės ir šokolado skonio, tačiau jau kelerius metus populiariausiųjų viršūnėje – pistacijų skonio ledai.

„Nelaikyčiau lietuvių konservatyviais – jie noriai išbando ir mažiau žinomus skonius. Pavyzdžiui, pernai bendradarbiaudami su vienu Vilniaus prekybos centru, sukūrėme juodus ledus iš sezamo sėklų. Nesitikėjome tokio didelio susidomėjimo, nes pasaulyje tai nėra naujiena, tačiau darbo dienos pabaigoje prie šių ledų nusidriekdavo milžiniškos eilės“, – prisimena jis.

Lietuviški ledai

Šiemet „Sweet Morello“ pristatė naujus – avių pieno – ledus, kurių, pasak V. Vyšniausko, Lietuvoje dar niekas iki šiol pardavimui negamino.

„Šiuos ledus gaminame tik iš lietuviškų avių pieno – su jas auginančiomis ūkininkėmis susipažinome atvežę savo borderkolį pasimokyti ganyti avių. Avių pienas, lyginant su karvės ar ožkos, turi daugiausia mineralų ir kitų naudingų medžiagų, tad jį kartais gali vartoti ir žmonės, alergiški kitų gyvulių pienui. Beje, šis pienas yra labai riebus, tad gaminant ledus, nereikia dėti papildomos grietinėlės, o jie išeina šilkiniai, klampūs, tiršti“, – pasakoja jis.

Populiarėja ledai iš „sveikesnių“ ingredientų

Paklaustas, ar skiriasi ledai, kuriuos mėgsta vaikai ir suaugusieji, jis išduoda, kad vaikai dažnai renkasi ledus pagal spalvą, todėl jų populiariausiųjų sąraše dominuoja vanilės ir braškių skoniai.

„Nemažai žmonių tiek pirkdami ledus vaikams, tiek sau, klausia, ar jie iš lietuviškų, natūralių ingredientų. Noriai išbandomi pažįstamo – mėlynių, aviečių, šilauogių – skonio ledai. Apskritai pastebiu, kad šiemet žmonės labai noriai valgo uogų ledus. Matyt, stiprėjant sveikos gyvensenos tendencijai, tokie ledai daugumai atrodo sveikesni“, – sako V. Vyšniauskas.

Jo teigimu, lietuviai taip pat mėgsta ledus iš natūralių riešutų, vaisių, dažnai ieško ledų be karvės pieno, tikrina, ar juose yra konservantų, teiraujasi dėl cukraus kiekio.

Lietuviški ledai

„Tikiu, kad ledai ateityje gali dar stipriau pasukti į „sveikuolišką“ pusę, nes praktiškai visi jų ingredientai gali būti natūralūs. Vienintelis diskutuotinas klausimas – ledų saldinimas“, – pasakoja V. Vyšniauskas.

Svajoja sukurti ledus iš to, kas primiršta

Nors yra ragavęs įvairiausių ledų – nuo jazminų iki alaus skonio, V. Vyšniauskas pasakoja, kad jam labiausiai imponuoja paprasti vietiniai ingredientai ir tikras skonis.

„Gaminu ir klasikinius itališkus mango ar pistacijų skonio gelato, nes jie taip pat paremti gerai išreikštais ingredientais. Visgi šiuo metu mane labiausiai vilioja primiršti vietiniai ingredientai, kaip kanapės ir jų pienas. O kartais įdomu ir paeksperimentuoti. Neseniai draugas, kuris spaudžia alyvuogių aliejų, šventė savo gimtadienį, tad jį sveikindamas įteikiau alyvuogių aliejaus gelato. Ir jie buvo puikūs – tarsi visas patiekalas“, – šypsosi jis.

Nors kiekvieną sezoną išsirenka vienus mėgstamiausius ledus ir valgo juos nedideliais kiekiais, vyras pasakoja, kad naujus sukurtus ledus visuomet pirmiausia išbando pats.

„Jeigu dvejoju, visad klausiu žmonos nuomonės – ji turi gerą intuiciją. O jei dviese nenusprendžiame, kviečiu į pagalbą draugus ar tiesiog rizikuoju ir imu pardavinėti. Tuomet atsiliepimus susirenku iš klientų – o jie ir būna geriausias įvertinimas“, – sako V. Vyšniauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)