Svetainė Thisisinsider.com pateikia 13 įdomių faktų apie šį garsųjį gardėsį.

1. Pirmieji „Oreo“ sausainiai buvo parduoti dar 1912 m. Nacionalinė sausainių kompanija „Nabisco“ išleido naujas pakuotes su trijų „aukščiausios klasės sausainių“ rūšimis, įskaitant „Motinos žąsies sausainį“ ir „Veronese“. Pastarieji du seniai išimti iš gamybos, bet „Oreo“ sugebėjo išsilaikyti net ir po tiek metų.

2. Šie sausainiai daugumoje kalbų neturi daugiskaitinės formos. Nėra jokio oficialaus paaiškinimo šiuo klausimu, bet atrodo, kad keletą „Oreo“ sausainių taip pat galima vadinti tiesiog „Oreo“.

3. Šie sausainiai pradėjo vaidus tarp dviejų juos gaminti pradėjusių brolių ir jų kompanijų. Broliai Jacobas ir Josephas Loose'ai turėjo keletą skirtingų idėjų, kaip ateityje turėtų atrodyti jų kompanija. Jacobas, ilgametis bendrovės prezidentas, 1897 m. turėjo pasitraukti iš verslo dėl ligos, o Josephas pasinaudojo šia galimybe ir susivienijo su konkurentais „New York Biscuit Company“ ir „United States Bakery Company“, taip sukurdamas įmonę „National Biscuit Company“ („Nabisco“). Jacobas įtūžo ir nusprendė sukurti savo įmonę su Johnu Wiles'u. Ši įmonė buvo pavadinta „Loose-Wiles Biscuit“, tačiau bendrovė nepasiekė „Nabisco“ sėkmės.

4. Niekas nežino, iš kur atsirado pavadinimas „Oreo“, tačiau yra skirtingų pradžios teorijų. „Nabisco“ oficialiai nepateikė savo versijos, tad žmonės nuolat spėliojo, kodėl jų mėgstamas gardėsis buvo taip įdomiai pavadintas. Kai kurie mano, kad žodis „Oreo“ reiškia patį sausainį su dviem ploštelėmis, kitaip tariant, „O“, o „RE“ atspindi kremą tarp jų. Originali sausainių pakuotė buvo aukso spalvos, taigi kai kurie mano, kad sausainiai „Oreo“ pavadinti dėl žodžio „or“, kuris prancūziškai reiškia auksą.

5. Kalbant apie receptą, tai yra labai konkretus sausaininių plokštelių ir kremo santykis. Kiekvienas sausainis, išskyrus „Double Stuf“, „Mini Oreos“, „Mega Stuf“ ir „Oreo Thins“, yra sudarytas iš lygiai 71% sausaininės tešlos ir 29% grietinėlės.

6. Sausainiai išgyveno daugybę reklamos pakeitimų. Kol išgarsėjo kaip mėgstamiausi pieniniai sausainukai, „Oreo“ išbandė nemažai šūkių. 1950 m. „Oi! Oi! Oreo“ tapo jų pirmuoju reklaminių kampanijų šūkiu. Devintajame dešimtmetyje imtasi skambių frazių, tokių kaip „ir vaikams – ir mums“, „Amerikos mėgstamiausi sausainiai“, „tie vieninteliai“, „kas tas vaikas su „Oreo“ sausainiais?“ ir pan. Paskutinysis šūkis – „Oreo – tikrasis viesulas“ išsilaikė iki pat 2004-ųjų, kai buvo grįžta prie „mėgstamiausių pieninių sausainukų“.

7. Apie šiuos sausainius sukurta net daina. 1992 m. Weirdas Al Yankovicius išleido albumą „Off the Deep End“, kuriame buvo „Oreo“ sausainiams skirta daina „The White Stuff“ – „The Right Stuff“ hito parodija.

8. Pirmasis kremo skonis buvo citrininis, tačiau netrukus tokių sausainių gamyba buvo nutraukta. Užtat nuo 2000-ųjų bendrovė kiekvienais metais pradėjo daugybę ribotų leidimų ir teminių skonių sausainių gamybą.

9. Režisierė Nancy Meyer savo 1998-ųjų juostoje „Spąstai tėvams“ pradėjo „Oreo“ sausainių su riešutų sviestu erą. Lindsay Lohan vaidintos veikėjos – Hallie Parker ir Annie James supažindino pasaulį su „Oreo“ sausainių ir žemės riešutų sviesto koncepcija. Pati N. Meyers to nesureikšmina, tačiau dažnai dar sulaukia klausimų apie šį „neįtikėtiną pasirinkimą“.

10. Tai – geriausiai parduodami sausainiai pasaulyje. „Oreo“ pardavimai kasmet viršija 2 milijardus JAV dolerių.

11. Niujorke yra „Oreo“ skirtas kelias. „Oreo“, kaip prekės ženklas, pradėjo veikti „Nabisco“ būstinėje Niujorke. Ir nors istorinį pastatą įsigijo „Google“, „Oreo“ tikrai paliko žymę šiame rajone. 2002 m. visa devintojo aveniu dalis Niujorko prospekte, kur būta „Nabisco“, buvo pervardytas į „Oreo Way“ – „Oreo kelią“.

12. „Oreo“ sausainiai – veganiški ir košeriniai. Taip, šie sausainiai techniškai atitinka ir veganų keliamus reikalavimus. Sudedamosios dalys yra gana paprastos: cukrus, miltai, aliejus, kakava, didelės koncentracijos fruktozės kukurūzų sirupas, raugas, kukurūzų krakmolas, druska, sojų lecitinas, vanilė ir šokoladas.

13. Plokštelės gali būti juodos arba rudos spalvos – dėl to ginčijasi net gerbėjai. Tuo metu įmonės „Mondelez“ svetainėje joks oficialus atspalvis nenurodytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)