Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad iš esmės yra trys pagrindiniai uogų paruošimo žiemai būdai.

„Vasaros skonį nesunkiai išsaugosite uogas šaldydami, džiovindami ir konservuodami. Atrodytų, lyg ir nieko naujo, tačiau ne visi žino, kuris iš būdų labiausiai tinka skirtingų rūšių uogoms paruošti. Taikant netinkamą metodą, uogos gali prarasti ne tik patrauklią išvaizdą, bet ir naudingas medžiagas bei skonines savybes“, – sako maisto ekspertė.

Šaldyti tik prinokusias uogas

Šaldytos uogos, anot V. Juodkazienės, išlaiko apie 50–80 proc. juose esančių vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl tai puikus pasirinkimas ruošiant maisto atsargas žiemai. Specialistės teigimu, šaldyti galima visų rūšių uogas, tereikia žinoti, kad labiausiai tam tinka prinokusios ir nedidelės uogos.

„Norint šaldyti uogas, pirmiausia reikėtų atsargiai pašalinti nereikalingas uogų dalis, tokias kaip lapeliai ir stiebeliai. Tuomet uogas derėtų nuplauti ir kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, o vėliau – sluoksniu paskleisti ant padėkliuko ir įdėti į šaldiklį. Kai uogos visiškai sušals, jas galima perpilti į sandarius plastikinius indelius arba maišelius. Tiesa, kietesnės uogos, tokios kaip serbentai ar spanguolės, šaldamos nepraranda savo formos, todėl jas iš karto galima šaldyti tam skirtuose maišeliuose ar induose“, – pataria V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pastebi, kad sudėjus uogas į šaldymui skirtas taras, reikėtų pasistengti iš jų išstumti kuo daugiau oro. Iš maišelių orą galima išstumti tiesiog rankomis, o iš dėžučių – ištraukti šiaudeliu. Taip pat geriausia uogas šaldyti nedideliais kiekiais, kuriuos pavyktų suvartoti per kartą ar kelis, nes kiekvieną kartą atidarius indą, į jį patekęs oras neigiamai veikia šaldyto produkto kokybę ir trumpina šaldytų uogų galiojimo trukmę.

Svarbiausia – pasirinkti tinkamą temperatūrą

Dar vienas sparčiai populiarėjantis uogų paruošimo žiemai būdas – džiovinimas. Pasak V. Juodkazienės, šis būdas šiek tiek sudėtingesnis už šaldymą, be to, jis tinka ne visų rūšių uogoms. Pasirinkus šį būdą, gautas rezultatas atperka visą triūsą – tinkamai sudžiovintos uogos yra koncentruotas vitaminų šaltinis.

„Labiausiai džiovinti tinkami yra juodieji serbentai, mėlynės ir avietės. Džiūdamos šios uogos geriausiai išlaiko savo skonines savybes ir nepraranda turimų maisto medžiagų. O tokias uogas kaip šilauogės, vynuogės, spanguolės ar trešnės namuose sudžiovinti gali būti sudėtinga. Šių uogų odelė yra kur kas storesnė, todėl per ją ne taip paprasta iki galo išgarinti drėgmę“, – sako maisto ekspertė.

Džiovinant uogas lauke specialistė pataria vengti tiesioginių saulės spindulių. Taip pat reikėtų saugoti uogas nuo vabzdžių ir dulkių – geriausia jas pridengiant.

„Jei uogas džiovinate orkaitėje, atkreipkite dėmesį į tinkamą temperatūrą. Priklausomai nuo uogų dydžio, džiovinti jas derėtų keliais etapais, po truputį didinant temperatūrą. Vyšnias ar avietes reikėtų džiovinti 50–55°C temperatūroje, o tada, kelias valandas palaikius kambario temperatūroje, džiovinti jau 60–80°C temperatūroje, kol uogos visiškai išdžius. Smulkesnėms uogoms – serbentams, mėlynėms – užtenka vieno etapo ir rekomenduotina rinktis 60–70°C temperatūrą“, – atskleidžia maisto ekspertė

Cukraus kiekis nulemia galiojimo trukmę

V. Juodkazienė pastebi, kad tradicinės uogienės arba džemai gali būti verdami naudojant tiek cukrų, tiek natūralų saldiklį medų. Deja, verdant uogas, jos praranda didžiąją dalį vitaminų, todėl vis labiau populiarėja nevirtos uogienės, kai sutrintos uogos tiesiog sumaišomos su cukrumi ir supiltos į sterilius stiklainius laikomos šaldytuve. Tiesa, tokių uogienių galiojimo terminas trumpesnis, tačiau norint jį prailginti, trintą tyrę galima užšaldyti.

Aviečių uogienė

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad verdant uogienes, naudojamas cukraus kiekis turėtų būti ne mažesnis nei 55–70 proc. uogų svorio. Cukraus galima naudoti ir mažiau, tačiau nepamirškite, kad tokiu atveju uogienės galiojimo laikas bus trumpesnis – ji bus tinkama vartoti tik kelis mėnesius. Tiesa, konservavimui, kaip ir džiovinimui, tinka ne visų rūšių uogos. Verdamos žemuogės praranda tiek išvaizdą, tiek skonį, todėl norint žiemai išsaugoti šių uogų, patarčiau rinktis kitą būdą“, – sako V. Juodkazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją