Paskui atsirado „Vytautas Mineral Spa“, kur įžymybės traukė gaivinti pailsusių kūnų ir laistytis šampanu, kompleksas su nauju viešbučiu ir masažais, tai ten mes gyvenom ne kartą ir ne du, ir masažavomės, ir pliuškenomės, ir valgėme, ir ligi šiol tai yra miesto vieta numeris vienas, kur žmonės net iš Kauno atvažiuoja pavalgyti, nes o kodėl ne.

Važinėdami po Lietuvą tame mineralinio vandens dvare ir apsistojome, tačiau išbandyti maisto reikia kuo plačiau, ir daugelis rekomendavo Birštone „Old Town Grill“, restoraną keistu pavadinimu, nes koks tau Birštone senamiestis – antra vertus, restoranas prie bažnyčios, tai gal ir Senamiestis. Man svarbiausia, kad angliškas pavadinimas. Tas yra malonu ir šiais laikais būtina: lietuviškų pavadinimų mes jau daug dešimtmečių turėjome, ir kas iš to? „Palanga“, „Dainava“, „Šešupė“, „Draugystė“, „Erfurtas“, „Lakštingala“ – visi pavadinimai lietuviški, ir visur valgyti nepatartina. Labai mažai kas sugeba turėti lietuvišką pavadinimą ir skaniai maitinti: išimtis būtų „Stikliai“ ir dar kelios vietos, o šiaip angliškas vardas yra kelias į sėkmę. Lygiai taip pat ir vaiką geriau vadinti anglišku vardu, kaip nustatė mokslininkai: Kevinas, Reičel, Melani arba Brajanas, net ir gimę Čiobiškyje, daugiau pasieks gyvenime nei Juozas, Kęstas ar Vycka.

Restoranas „Old Town Grill“ atrodo paprastai ir tvarkingai, su didele vasaros terasa, kuri bus naudinga šiltaisiais mėnesiais: nors čia ne pajūris, žmonės vis tiek mėgsta lauke pasėdėti.

Dar vienas džiaugsmas – trumpas valgiaraštis, surašytas ant vieno puslapio. Nieko gudraus, bet man nieko gudraus ir nereikia, man reikia kurorte paprastai ir kompetentingai, ir skaniai, be išsidirbinėjimų. Ir kad mylėtų maistą, o nebūtų, kaip Palangoje, minių maitinimo dėl greito euro. Kad būtų maistas su meile.

Aš paaiškinsiu, kodėl aš kurorte nenoriu įmantraus maisto. Lietuvos kurortuose jo tiekti neapsimoka ir jis vis tiek nebus geras. Išskyrus gal Nidą, kur vis dar atvažiuoja labiau pinigingų žmonių, bet ir tai vis rečiau: tiems, kas pinigų turi, Nida jau pabodo ir ten per daug panašaus į Palangą ir Šventąją. Įmantraus maisto Lietuvos kurorte nebus kas užsisako, produktai ges, juos reikės išmesti, arba keisti netinkama alternatyva, ir vis tiek bus blogai. Kaip viename restorane, kur Cezario salotas atnešė su garstyčių padažu. Kodėl? „Cezario padažas pasibaigęs, o šito dar turim.“

Valgiaraštis

Lietuviško kurorto maistas turi būti paprastas. Toks paprastas, kaip paprasti vidutiniai kurorto lankytojai, kuriems atostogos yra ne metas auklėtis arba gauti naujų gastronominių patirčių. Jie nori paprastai ir aiškiai.

Iš paprasto valgiaraščio – paprasti ir užsakymai. Žuvienė (nebrangi, tik 3,50 EUR, Vilniuje vandens stiklinė dažniau brangiau kainuoja) nepribloškė, bet buvo kokybiška. Labiausiai norėtųsi pagausinto skonio. Kad kas nors paimtų ir iš trijų padaugintų.

Prabangiai ir rafinuotai, miestietiškai, atrodė silkės ir skumbrės užkandis (4,50 EUR) – na ir kas, kad dėliojimas ant akmens čerpės yra vakarykštė diena, bet nereikia norėti, kad paprastas restoranas Birštone būtų visų priešakyje. Taip irgi ir gražu, ir skanu.

Kiaulienos sprandinė (7,95 EUR, rimtai, nė aštuonių eurų nekainuoja, gal juos remia savivaldybė, kad jie sugeba taip pigiai maitinti?) buvo ne pati minkščiausia, bet man – pats tas. Turiu gerus dantis ir man patinka, kai lietuviška mėsytė turi konsistenciją. Skonio buvo gausu.

Užtat absurdiškai mažai kainavę, vos tris eurus į čekį įmušę šonkauliukai buvo nepriekaištingi: mėsa krito nuo kaulo. Kitąsyk juos ir valgysim, užsisakysim dešimt porcijų ir gyvenimas suspindės naujomis spalvomis.

Nebuvo nė vieno blogo patiekalo. Padavėja buvo kompetentinga ir greita (bent jau toji, kuri teko mums – kitiems staliukams, kiek matėme, blogiau sekėsi, bet mes nusipelnėme gyventi geriau).

Kuklus čekis, 36,60 EUR dviem – kainos kaip iš lito laikų.

O Birštone, o mieste prie Nemuno, Palanga neturi jokių šansų. Kažkas Lietuvoje darosi gerai.

Keturios žąsys iš penkių.

Old Town Grill, Birutės g. 21, Birštonas. Tel. +370 602 87294. Facebook profilis.

Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio – nuo vidurdienio iki 22:00. Penktadieniais ir šeštadieniais – nuo vidurdienio iki 23:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)