Savo įžvalgomis apie ramaus valgymo kultūrą atsiųstame pranešime dalijasi restorano „Le BonJour“ šefas Danilo Bianco.

Ramus valgymas – tradicija, kurios pravartu paisyti

Ne paslaptis, kad prancūzai mėgsta skaniai pavalgyti. Jie daug bendrauja, net ir valgyti mėgsta drauge – šeimos rate ar su draugais. Tame glūdi senos tradicijos. Prancūzijos tyrimų institutas „Credor“ skelbia, kad 80 proc. visų valgių yra suvalgoma būnant drauge su kitais žmonėmis. Valgymas yra daugiau nei maistas – tai ritualas ir vienas didžiausių malonumų, prilygstantis geros muzikos klausymui ar knygos skaitymui.

Restoranas „Le BonJour“

Daugelis studijų rodo, kad žmogus suvalgo tiek maisto, kiek jam patiekiama, nepriklausomai nuo to, ar jis jau yra pavalgęs. Paryžiuje kukliai atrodanti porcija daugelį nustebintų, ypač jei tokiame restorane lankytumėtės pirmąjį kartą. Čia nė iš tolo nekvepia „valgyk, kiek telpa“ kultūra, bet greičiau atspindi tradiciją „viskas, ko reikia, kad būtumėte laimingi“. Tai atveria dar vieną privalumą – valgant saikingai, galima ragauti daugiau patiekalų.

Restoranas „Le BonJour“

Žingsnis link grakščios figūros

Nepaprastai svarbus ir skonių derinimas. Tai ir yra pagrindinė paslaptis, kurią geriausi prancūzų šefai siekia sukurti lėkštėje. Čia nesiekiama šokiruoti ar pritrenkti dirbtinai sustiprintais skonio kontrastais. Pagrindinis dėmesys skiriamas subalansuotam maistui, siekiama pabrėžti natūralius šviežio maisto poskonius. Maistas derinamas taip, kad patiekalai būtų įvairūs, bet derėtų tarpusavyje, kad jų nereikėtų nuplauti dideliu kiekiu kokakolos arba alaus.

Restoranas „Le BonJour“

„Prancūzai garsėja ne tik išpuoselėta maisto tradicija, bet ir dailiomis kūno linijomis. Jų grakštumo paslaptis slypi išsaugotoje klasikinėje valgymo kultūroje. Čia valgoma lėtai ir nepersivalgoma. Maistas ruošiamas taip, kad jis būtų valgomas prie stalo. Vengiama valgyti darbe ar žiūrint televizorių. Įdomu ir tai, kad statistiškai prancūzai net 2 valandas ir 22 minutes per dieną skiria valgymui. Manome, kad todėl jie jaučiasi sveikesni ir patiria mažiau streso.

Restoranas „Le BonJour“

Žinoma, verta nepamiršti ir paprastos taisyklės: kokybė – privaloma. Pastebime, kad lėto maisto kultūrą vertinančių žmonių Lietuvoje vis daugiau, todėl tradicija vakarieniauti, pietauti kartu – auga. Ja „užsikrėsti“ skatiname ir kitus“, – pasakojo D. Bianco.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)