Didžiausios klaidos

Tinklaraščio Sveikairgardu.lt autorė, mitybos konsultantė I. Trusovė įvardijo, kad didžiausia ir bene dažniausiai pasikartojanti klaida – tai neteisingai marinuojama mėsa. „Taip ne tik sugadinamas tikras jos skonis, bet ir stipriai pabloginama maistinė vertė. Reikėtų vengti marinatui naudoti daug druskos, prieskonių su skonio stiprikliais, riebių padažų. Barbekiu meniu pablogina ir riebūs padažai, valgomi su jau iškepta mėsa, kaloringi užkandžiai ir gėrimai. Tinkamai pasirinkus mėsą, marinavimo būdą, garnyrą ir užkandžius – barbekiu gali tapti puikia sveiko gyvenimo dalimi“, – teigė ji.

Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės technologas, barbekiu ekspertas Gintas Grinevičius taip pat paneigė mitą, kad ant grotelių ruošti patiekalai negali būti sveikatai palankūs.

„Ant grilio ruoštas maistas gali būti dar sveikesnis nei keptas keptuvėje ar orkaitėje, nes kepant ant grotelių riebalai nuteka ir nėra jų pertekliaus, o keptuvėje viskas lieka. Tačiau čia svarbu laikytis dviejų pagrindinių taisyklių: nesudeginti ir nepadauginti druskos“, – pažymėjo G. Grinevičius ir pridūrė, kad jei pavyksta bent apie 30 sekundžių išlaikyti virš įkaitusio grilio ištiestą delną, vadinasi, kepti jau galima.

G. Grinevičius ir L. Semeževičius

Tuo metu Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Lukas Semeževičius atskleidė, kad pagrindinės Lietuvoje daromos klaidos – per dažnas patiekalų vartymas ir per aukšta temperatūra. „Lietuviai mėgsta arba prisikrauti tiek anglių, kad jų vos telpa, arba jų įdeda per mažai ir pradeda vartyti. Dėl per didelio anglių kiekio produktas deginamas ir dėl to išsiskiria kancerogenai. Mėsa, daržovės anglėja, o taip neturi būti. Be to, per dažnai vartydami mes neužkaramelizuojame produkto, t. y. mėsa ar daržovės neužsitraukia traškia plutele ir mes apversdami iš jos išsunkiame visą drėgmę“, – dalijosi jis.

Siūlo drąsiai eksperimentuoti

„Kiekviena šalis, kiekvienas kraštas turi savo specifinį skonį. Pastebėjau, kad lietuviai mėgsta sūriau, o, pavyzdžiui, estai ar vokiečiai – rūgščiau. Galima koreguoti paties patiekalo skonį arba priderinti skirtingus padažus. Net vilniečių ir klaipėdiečių skoniai skiriasi. Viena ryškiausių tendencijų yra ta, kad vartotojai vis dažniau nori to, kas nauja ir neįprasta, taip pat ieško sveikesnių alternatyvų“, – pastebi Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas L. Semeževičius.

Pasak G. Grinevičiaus, kepti ant grotelių galima kone viską – jis ragina drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti vis naujus skonius, paįvairinti iškylas lengvai kepta žuvimi, įvairiomis daržovėmis bei vaisiais.

„Pavyzdžiui, daug kas nustemba paragavęs ant grotelių keptų salotų: ant grilio iškeptos salotos įgyja puikų skonį, išorėje lapai lengvai apskrunda ir kartu išsaugo traškumą viduje“, – pasakojo jis.

Įrodė, kad grilio patiekalai gali būti sveiki

Ekspertas patarė romaninių salotų gūžę perpjauti išilgai pusiau ir 15 minučių prieš kepimą pamarinuoti iš pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, griliuje karamelizuotų apelsinų sulčių ir trupučio balzamiko acto paruoštame marinate, pagardintame mėtų, šalavijų lapeliais, plonai pjaustytu česnaku bei šiek tiek druskos ir pipirų.

Skrudinta sterko filė su spindulinėmis pupuolėmis, tyru alyvuogių aliejumi ir ekologiškais trapučiais
Barbekiu šefo Luko Semeževičiaus receptas

Įrodė, kad grilio patiekalai gali būti sveiki

4 asmenims
Reikės:

  • 400 g sterko
  • jūros arba Himalajų druskos pagal skonį
  • šviežiai grūstų pipirų pagal skonį
  • tyro alyvuogių aliejaus
  • 200 g žalių spindulinių pupuolių
  • 70 g lęšių trapukų
  • 100 g midijų

Gaminimas:

  1. Žuvį nusausiname popieriniu rankšluosčiu, apibarstome druska, pipirais ir pagardiname alyvuogių aliejumi. Leidžiame pasimarinuoti 10 minučių.
  2. Kepame uždarame griliuje tik iš odos pusės 4–5 min., nevartome. Kartu iškepame ir midijas.
  3. Spindulines pupuoles išverdame lengvai pasūdytame vandenyje, nusausiname ir pagardiname šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  4. Keptą sterką patiekiame su virtomis pupuolėmis, keptomis midijomis ir lęšių trapukais. Patiekalą pagardiname tyru alyvuogių aliejumi ir šviežiais daigais.

Grilio patiekalai buvo gaminiami iš „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtų produktų, kuriuose yra mažiau riebalų (arba sudėtyje yra kokybiškesnių riebalų), druskos, cukraus ir tuo pačiu esama daugiau skaidulinių medžiagų. Taikant šiuos kriterijus, apribojamas maisto priedų ir sintetinių dažiklių, sveikatai nenaudingų riebalų ir aliejų, GMO ir kitų ingredientų naudojimas. Pažymėtuose produktuose, jų gamybai nėra naudojami transriebalai.

Po šašlykų – vaisiai ir daržovės

Kaip parodė „Rimi“ pirkėjų, savo atsakymus pateikusių parduotuvėse esančiuose terminaluose, apklausa, iš mėsiškų patiekalų griliui dauguma lietuvių renkasi įvairius šašlykus (54 proc.), o mažiausiai (apie 3 proc.) – dešrainius. Antroje vietoje po šašlykų rikiuojasi kepsniai (16 proc.), trečioje – mėsainiai, favoritais įvardinti beveik dešimtadalio respondentų.

Apklausos staigmena – ant grilio keptos daržovės ir vaisiai, kuriuos kepantys teigė net 17 apklausos dalyvių, tačiau dažniausiai – kaip garnyrą, o ne pagrindinį patiekalą.

Apklausa taip pat atskleidė, kad žmonės nori turėti galimybę rinktis sveikesnes maisto griliui alternatyvas. Daugiau nei du trečdaliai (57 proc.) iš visų dalyvavusių antrame apklausos etape pažymėjo, kad jie parduotuvėse norėtų rasti sveikiau paruoštų grilio patiekalų – dažnam tereikia šiek tiek pagalbos, kad procesas taptų malonus ir neeikvotų pernelyg daug laiko.

Iš viso apklausoje, vykusioje dviem etapais, dalyvavo per 40 tūkst. prekybos tinklo pirkėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)