„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi patarimais, kokius produktus rinktis ir ką iš jų pasigaminti, kad karštą dieną jaustumėtės ne tik sočiai, bet ir papildomai neapkrautumėte organizmo.

„Prasidėjus karščiams dažnai pradedame ieškoti, kuo atsigaivinti. Žinoma, vanduo yra būtinas, dažniau smaguriaujame ledų porcija, tačiau ką valgyti dienos metu, kai įprastų patiekalų nesinori? Variantų yra labai daug – šaltos sriubos, salotos. Labai svarbu karštomis dienomis neapkrauti organizmo sunkiu maistu, todėl gaivūs ir lengvi patiekalai gelbės ne tik norint atsigaivinti, bet ir apsaugos nuo sunkumo jausmo“, – sako A. Poleninas.

Šaltos sriubos

Pasak pašnekovo, šaltų sriubų variacijų yra begalė – nuo gerai žinomos pomidorų šaltsriubės „gaspačo“ iki lietuvių dievinamų šaltibarščių.

„Pagrindų šaltoms sriuboms taip pat yra labai daug – kefyras, natūralus jogurtas, pomidorų tyrė, šaltas vištienos ar daržovių sultinys. Jos taip pat gali būti tiek trintos, tiek skystos, o ingredientus galite rinktis pagal savo skonį“, – priduria specialistas.

Maisto ekspertas vardija, kad dažniausiais ingredientais šaltoms sriuboms naudojami agurkai, ridikėliai, rūgštynės, krapai, avokadai, o pagardinti sriubai idealiai tiks mėtų lapeliai.

„Neužmirškite, kad šalta sriuba gali būti ir saldi – jų pagrindui idealiai tiks vyšnios, braškės, mėlynės, arbūzai, rabarbarai. Į sriubą galima įdėti makaronų, tokį patiekalą galima valgyti ir kaip desertą, ir kaip pagrindinį“, – patarimais dalijasi A. Poleninas.

Tokią sriubą pagaminti labai paprasta – išėmus vyšnių kauliukus, uogas suberti į verdantį vandenį, pagardinti cinamono lazdele ir pavirti keliolika minučių, kol jos suminkštės. Tuomet įberti makaronų ir dar virti tol, kol jie suminkštės. Sriubą atšaldyti, o prieš patiekiant pagardinti grietinėle ar natūraliu jogurtu.

Gaminant šaltą arbūzų sriubą reikės pavargti išimant sėklas, tačiau gaminimo procesas labai paprastas – smulkintuvu sumalti arbūzą, išspausti vienos citrinos sultis, įdėti mėtų lapelių, galima pridėti ledukų. Viską suplakti iki vientisos masės.

Pagrindiniam patiekalui ir vakarienei

„Žinoma, nesvarbu, koks oras už lango, valgyti būtina, todėl pietums geriausiai tiks žuvis, paukštiena ar liesa jautiena. Rinkitės patiekalus, kuriuose gausu daržovių, jos turėtų sudaryti pagrindinę raciono dalį“, – vardija specialistas.

Pasak A. Polenino, pietums taip pat puikiai tiks varškės apkepas ar varškėčiai, blyneliai su uogų įdaru, gardinti natūraliu jogurtu.

Tuo metu vakarienė, kaip teigia A. Poleninas, turėtų būti lengviausias dienos maistas. Tam tiks varškė su uogomis, lengvas trintų vaisių kokteilis ar jau minėta šalta sriuba.

Desertas

Karštą dieną išgirdę žodį „desertas“, dauguma pagalvoja apie ledus, tačiau A. Poleninas siūlo neskubėti ir rinktis ir kitų alternatyvų – pavyzdžiui, arbūzą, kivius ar lengvą desertą pasigaminti patiems.

„Sudėkite mėgstamas uogas, užpilkite jas sultimis ir supilstykite į indelius. Užsišaldę tokį desertą atsigaivinsite akimirksniu. Arba pasirinkę mėgstamą glajų – juodo, balto ar pieniško šokolado, užpilkite juo ir užšaldykite banano gabaliukus arba braškes, toks desertas tiks su puodeliu kavos, ir norint ko nors saldaus, bet gaivaus“, – patarimus žarsto specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją