Lietuviai smidrų skonį jau gerai pažįsta, nors dar visai neseniai tik grožėdavosi šalia dažno namų svyruojančiais peraugusiais jų krūmais. T. Dvelytė pasakoja, kad Lietuvą smidrai pasiekė jau senokai, tačiau gan greitai buvo pamiršta, kad tai yra ir valgomas, o ne tik dekoratyvinis augalas. Turbūt anuomet nesužavėjo jų paruošimo būdas, svarsto pašnekovė ir džiaugiasi, kad vis labiau pasaulinėje virtuvėje savo vardą garsinantys smidrai mūsų šalį vėl pasivijo.

„Smidrų galime užsiauginti kiekvienas, turintis žemės plotelį. Kiekvienas galime juos lengvai ir paruošti įvairiems patiekalams. Smidrai ne tik solidūs bei puošnūs, bet ir gardūs bei naudingi sveikatai“, – sako T. Dvelytė.

Smidrų krūmas

Ne tik skanu, bet ir sveika

Tai žolinis augalas, šaknis su pumpurėliais, pristatydama šį delikatesą sako dietistė. Baltieji smidrai yra daigų dar nespėjusios išskleisti šaknys. Pasistiebusios šaknys ir išleidusios pumpurus įgauna žalią spalvą. Baltieji smidrai turi labai solidų skonį, turintį riešutų poskonį. Tuo metu žalieji stiebai yra kiek švelnesni gomuriui, tačiau vertinami bene kiekvienoje virtuvėje.

Tikro delikateso statusą visame pasaulyje įgavę smidrai, anot T. Dvelytės, tokiais ir išliks, jei atkreipsime dėmesį į sezoniškumą. Smidrų sezonas gan trumpas, todėl vien sulaukti jų „žydėjimo“ ir galiausiai paragauti, kaip sako pašnekovė, jau ir yra tikras delikatesas.

Savo maistine verte smidrai nenori nusileisti kitiems šakniniams augalams, teigia specialistė ir pateikia detalią jų „charakteristiką“: „100 g smidrų yra net 93,2 g vandens. Tai reiškia, kad reguliariai valgydami daržoves mes kartu aprūpiname organizmą vertingais skysčiais. Bet smidrai nesustoja žavėti ties šiuo faktu. Tai taip pat nekaloringas augalas – 100 g smidrų turi viso labo tik 20 kalorijų, 13 iš jų gaunamų iš angliavandenių ir 6 kalorijos – iš riebalų. Iš viso 4 g angliavandenių, bet svarbiausia, kad net pusė jų, t.y. 2 g, yra vien maistinės skaidulos. Augalinių riebalų vos pėdsakai, o baltymų – 2 g. Dėl jų gan įtaigios žalios spalvos galime įspėti, kad juose gausu vitamino K. Vitaminas K padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, dalyvauja regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms. Kadangi vitaminas K yra tirpus riebaluose, nebijokite ant paruoštų smidrų užlašinti keleto lašelių kokybiško aliejaus. Žalia smidrų spalva taip pat indikuoja, kad juose yra folio rūgšties. Neatsilieka ir vitaminas A bei geležis, tiaminas ir vitaminas C.“

Turi išlikti traškūs ir žali

Ruošiant smidrus svarbiausia nepamiršti svarbiausios taisyklės – šiukštu negalima jų pervirti ar perkepti. Kaip sako T. Dvelytė, jie turi išlikti solidūs, grakštūs, tiek nupjovus nuo šaknies, tiek jau patiekus lėkštėje.

„Vien pumpurėlius, tuos, kuriuos dažniausiai randame ištisus metus parduotuvėje, geriausia būtų apvirti garuose vos keletą minučių ar 30 sekundžių apkepti gerai įkaitusioje wok keptuvėje. Sezono metu valgomus smidrų stiebus dažniausiai nusipirksite surištus į ryšulėlį. Jo neišrišę ir nupjovę kietąją stiebo dalį (apie 1 cm) stačius virkite apie 2–3 minutes. Vanduo neturi apsemti pumpurėlių, jie gali virti vandens garuose. Svarbu atminti ir tai, kad smidrus reikia įdėti jau į verdantį vandenį“, – moko dietistė.

Norėdami, kad smidrai išliktų traškūs ir intensyvios žalios spalvos, tuo metu, kol jie verda, pasiruoškite indą su lediniu vandeniu (su ledukais) ir išvirę iškart į jį panardinkite smidrus kelioms sekundėms.

Kadangi smidrai yra traškūs ir nekaloringi, jie puikiai dera su minkštais ir sotesniais maisto produktais, įsitikinusi specialistė. „Todėl dažniausiai juos ir išvysite pagamintus greta virto kiaušinio, Hollandaise padažo, lašišos, apkepto kumpio ar sūrio fritatos“, – pateikia pavyzdžius pašnekovė.

Šį kartą iš šių augalų dietistė siūlo pasigaminti savo svetainėje publikuotą patiekalą itin skambiu pavadinimu „Parvirtę didingieji“.

Reikės:

  • smidrų
  • česnako
  • Himalajų druskos
  • kokosų aliejaus
  • pistacijų
  • sezamo sėklų

Gaminimas:

  1. Smidrų kotelių apačias apie 1–2 cm nupjauname.
  2. Orkaitę užstatome grilio funkcijai iki 230 C temperatūros.
  3. Ant kepimo skardos paklojame saugaus (nebalinto) sviestinio popieriaus ir suguldome didinguosius smidrus.
  4. Apšlakstome šiek tiek kokoso aliejumi, Himalajų druska ir smulkiai pjaustytu česnaku bei pistacijų riešutais.
  5. Čirškiname, kol smidrai suminkštėja. Tai priklauso nuo jų storio. Man pakako 5 minučių.
  6. Patiekiame su pesto padažu ir sezamo sėklomis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)