Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui, dirbančiam vyno bare „SOMM“. Trečiąją vietą pelnė Ketri Leis iš Estijos. Ketvirta liko Silvija Umaraitė iš vyno baro „SOMM“. Visi trys geriausi someljė atstovaus mūsų šaliai Baltijos čempionate „Vana Tallin Grand Prix“ jau šių metų rugsėjo mėn., kuris vyks Taline.

Prireikė pratęsimo – lyg sporto varžybose

Vakaro sensacija tapo someljė varžybų pratęsimas – pasirodo, jis gali vykti ne tik per krepšinį, futbolą ar kitą sportą. Žinomi Lietuvos someljė Martynas Pravilonis ir Narimantis Miežys po gan įtempto finalo turėjo po beveik tiek pat taškų, juos skyrė vos 0,5 balo. Tad komisija surengė papildomą užduotį, po kurios ir paaiškėjo laimėtojas.

Varžybos rengiamos pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) standartus. Čempionatą rengia someljė asociacija. Tačiau šiais metais žiūrovus ir dalyvius nustebino paskutinė praktinė užduotis, tapusi vakaro vinimi. Finalo dalyviams teko atlikti Raudonojo Kryžiaus sukurtą užduotį – atgaivinti žmogų.

„Mūsų noras ir tikslas – parodyti tiek Lietuvos gyventojams, tiek visam pasauliui, kad someljė profesija yra labai svarbi ir žmogiška. Kiekvienas turi mokėti elgtis ir kritinėse situacijose. Labai tikimės, kad ji liks pastebėta ir kitų asociacijų, o galbūt net bus įtraukta į tarptautines varžybas“, – teigė vyno ekspertas ir komisijos narys Arūnas Starkus.

Lietuvos someljė čempionatas

Visos varžybos buvo suskirstytos į dvi dalis – pusfinalį ir finalą. Pirmoje dalyje visi dalyviai išmėgino savo žinias spręsdami teorijos testą, aprašinėjo baltąjį ir raudonąjį vynus, spėdami spiritus, varžėsi dekantavimo rungtyje. Į finalą papuolė keturi geriausiai pasirodę.

Finalo metu žiūrovų akivaizdoje reikėjo dekantuoti vyną, atpažinti skirtingas žuvis, sukurti vakarienės meniu ir priderinti Austrijos vynus, aklai spėti alų, vynus ir stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse, įveikti sudėtingą žymaus vyno eksperto, išgarsėjusio organizuojant vyno protmūšius, Gintauto Jašinsko superklausimą.

Lietuvos someljė čempionatas

Varžybos kelia bendrą aptarnavimo kokybę

„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria labai daug savo asmeninio gyvenimo laiko. Tai gyvenimo būdas. Šiemet labai džiaugiamės tais, kurie dalyvavo pirmą kartą, jie visi pasirodė puikiai, tad lauksime kitais metais su dar didesniu žinių bagažu“, – savo pastebėjimais ir tikslais dalijosi Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Varžyboms teisėjauti atvyko Ivaras Kalininas (Latvijos someljė asociacija), Igoris Sootas (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus (Lietuvos someljė asociacija), Artūras Vasilionokas (Lietuvos someljė asociacijos prezidentas), Tadas Abišala (Lietuvos someljė asociacija), Aleksandras Mozolko (Baltarusija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)