Tarkime, nusipirkote parduotuvėje vištos krūtinėlės. Kas toliau? Kol nepuolėte į paniką ar neatidavėte mėsos kaimynams (ar dar blogiau – nepabandėte jos iškepti mikrobangų krosnelėje), perskaitykite patarimus, kaip gardžiai gaminti mėsą namuose, o tada kai kuriais iš jų ir pasinaudokite.

Kepimas orkaitėje

Kepimas orkaitėje – vienas lengviausių būdų skaniai pagaminti mėsą ar žuvį. Iš pradžių reikia įjungti orkaitę (geriausia temperatūra – apie 200 laipsnių), leisti jai įkaisti, o tada kepti mėsą ar žuvį maždaug valandą.

Kepti orkaitėje galima kepsnius, taip pat vištienos pjausnius, kiaulienos šonkaulius ar baltą žuvį. Galima kepti ir gaminius iš maltos mėsos – kotletus, kukulius, pyragus su mėsos įdaru, mėsos troškinius moliniuose indeliuose.

Kepdami orkaitėje mėsos gaminai pasausėja, tad kepsnius patartina pamarinuoti arba iškepusius valgyti su kokiu nors padažu.

Tarkime, norite iškepti orkaitėje kepsnį su traškia plutele. Jei tai didelis kepsnys, nustatykite ne itin karštą temperatūrą – 120–150 laipsnių. Mažesnius kepsnelius galima kepti karštesnėje orkaitėje – apie 200 laipsnių karštyje.

Orkaitėje kepta višta ar koks kitas didelis kepsnys iš išorės turi būti su traškia plutele, o viduje – minkštas ir sultingas.

Orkaitėje tinka kepti visą žuvį arba riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, kepsnius.

Kepimas keptuvėje

Dar vienas būdas gaminti mėsą ir žuvį – kepti keptuvėje riebaluose. Keptuvę su riebalais (sviestu, taukais ar aliejumi) pirmiausia reikia įkaitinti, o tada į karštus riebalus dėti vištienos gabalėlius, krevetes ir pan.

Prieš gaminant mėsos padažus, maltą jautieną, kiaulieną ar kalakutieną irgi vertėtų pirmiausia pakepti riebaluose.

Troškinimas

Troškiniai labiausiai tinkami šaltomis dienomis. Mėsos gabalėliai troškinami sultinyje su prieskoniais, su vynu ar kt.

Troškinta mėsa būna sultinga ir minkšta. Kartu su mėsa galima ištroškinti įvairių daržovių, atskirai išvirti makaronų arba ryžių. Gardu troškinti trumpi šonkauliukai, avienos gabalėliai ar vištų šlaunelės.

Kepimas kepsninėje arba keptuvėje su grotelėmis

Norint išsikepti mėsą ant grotelių nebūtina turėti lauko kepsninės. Su kambarine kepsnine išsikepsite gardžių kepsnių ir savo virtuvėje.

Gaminimas kepsninėje puikus tuo, kad viskas garantuotai bus skanu – tiek mėsainiai, tiek kepsniai, vištiena, žuvis. Tereikia paisyti recepte nurodyto kepimo laiko ir stebėti kepsnius, kad neprisviltų.

Marinuotos mėsos ar žuvies kepimas orkaitėje ant grotelių

Jei mėsą ar žuvį norite kepti ant grotelių, pakelkite groteles aukštai, arčiausiai kaitinimo elemento. Mėsą ar žuvį prieš kepant ant grotelių patartina pamarinuoti arba įtrinti prieskoniais, po to užtepkite kepsnių padažo, garstyčių arba įtrinkite alyvuogių aliejumi, o tada galima kepti.

Kepsniai turi pasidengti kietoku, traškiu sluoksniu (žuvies gabalėlius dėkite odele žemyn), o viduje turi būti minkšti, sultingi ar pusžaliai, jei taip norite.

Virimas


Virimas galbūt ne pats skaniausias būdas gaminti mėsą, kita vertus, minkštų virtų vištienos gabalėlių galima įdėti į sriubas, į troškinius, valgyti su kruopų garnyru, dėti į salotas, suktinukus, užsidėti ant duonos.

Užvirinkite vandenį ar sultinį, įberkite druskos, tada sudėkite mėsos gabalėlius. Po 15 minučių vištienos gabalėliai bus išvirę.

Kepimas dideliame kiekyje riebalų

Kepant šiuo būdu, riebalai turi apsemti mėsą. Kepant dideliame kiekyje riebalų, jų gali visur pritikšti, tad turėkite tai galvoje, o dar geriau, jei taip gamindami turėsite pagalbininką.

Teoriškai kepti dideliame kiekyje riebalų galima praktiškai visą. Pavyzdžiui, amerikiečiai garsėja tokiu būdu keptos vištienos pomėgiu. Kepant dideliame kiekyje riebalų, reikėtų turėti termometrą matuoti riebalų temperatūrai ir popierinių rankšluosčių, ant kurių dedami iškepę gaminiai, kad sugertų riebalų perteklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)