Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas perspėja, kad būtent po didžiųjų švenčių pasenusiais maisto likučiais statistiškai apsinuodija daugiau žmonių nei įprastai.

Specialistas dalijasi patarimais, kaip išvengti nemalonių sveikatos sutrikimų, kuriuos gali sukelti jau nebetinkamo maisto vartojimas. Ekspertas teigia, kad kartais net tokie simptomai, kaip nuovargis, galvos skausmas, tingumas, gali signalizuoti tai, kad buvo suvartotas pasenęs ar nekokybiškas maisto produktas.

A. Poleninas pastebi, kad svarstant, ar vartoti po švenčių likusius maisto likučius, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į paprasčiausius dalykus – maisto produkto išvaizdą, skonį ir kvapą. Tiesa, remiantis juslėmis daugeliu atvejų neįmanoma pasakyti, ar produktas sugedęs, tad geriau nerizikuoti sveikata ir laikytis ekspertų nustatytų rekomendacijų, kiek dienų produktas išlieka kokybiškas.

Margučiai gali pakenkti ir suvartojus jų per daug

„Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras kambario temperatūroje, o šaldytuve – ne daugiau kaip 3“, – teigia ekspertas ir pataria kiaušinius „prikelti naujam gyvenimui“ – jie puikiai tiks paštetams ar bus subtilus priedas sriuboms, salotoms ir karštiems patiekalams.

Svarbu prisiminti, kad blogą savijautą gali nulemti ne tik pasenę kiaušiniai, bet ir per didelis suvalgytas jų kiekis. Maisto gamybos ekspertas skatina daugiau dviejų kiaušinių per dieną nevalgyti. Nors vis dar pasitaiko atvejų, kai švenčių metu lietuviai suvalgo po daugiau nei 8 virtus kiaušinius, laimė, ši tendencija po truputį nyksta.

Mišrainės ir salotos

Mišrainės, salotos ir kiti apdoroti produktai ilgai netveria – jie gali būti patikimi vos porą dienų“, – teigia A. Poleninas. Norint, kad produktai negestų ilgiau, specialistas rekomenduoja iš anksto jų nemaišyti – supjausčius laikyti atskiruose indeliuose ir sumaišyti tik prieš pat patiekiant.

Kepta mėsa

Laikas, kai į šaldytuvą įdėta kepta mėsa yra kokybiška, gali varijuoti. Štai paprasta kepta mėsa, laikoma šaldytuve, yra nepavojinga apie 3–6 paras, bet jei tai – su kažkuo maišytas ar įdarytas patiekalas, panašiai kaip ir salotos, mišrainės ar troškiniai, kokybę išlaikys iki 2 dienų.

Pasak A. Polenino, iš mėsos maisto likučių galima paruošti šiupinį, pagaminti padažo pagrindą, mėsos likučiais papuošti picos padą – viskas priklauso nuo fantazijos ir asmeninio skonio.

Kad kiekvieną kartą nereikėtų sau sukti galvos dėl maisto likučių, specialistas pataria stengtis gaminti maisto tik tiek, kiek jėgos ir noras leis jo suvartoti. A. Poleninas dalijasi patarimu, kuriuo vadovaujasi ir pats: „Svarbiausia yra tinkamai įvertinti savo galimybes ir apskaičiuoti, kiek porcijų prireiks. Lietuviams yra būdinga gaminti daug daugiau, nei reikia švenčių stalui, tačiau tai negelbsti nei kišenės, nei sveikatos, nei laiko“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)