„Jei atidengčiau langus, dingtų apetitas“, – toliau juokauja L. Čeprackas.

Trečiadienį specialių pusryčių metu geriausiu Lietuvoje nominuotame restorane buvo pristatyti trečią kartą vyksiantis projektas „30 geriausių restoranų“.

Gastronomika

Projektas įgavo pagreitį

„Per kelerius veiklos metus įsitikinome, kad toks reitingas žmonėms yra įdomus, todėl jis įgauna vis daugiau sekėjų ir svarbos. Kartu šis projektas populiarina restoranų kultūrą – naujus skonius, pasaulio virtuves ir šią kultūrą kuriančius žmones, virtuvės meistrus. Galiausiai gastronomijos įvairovę atranda vis daugiau žmonių Lietuvoje“, – apie projekto tęstinumą kalbėjo Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Jo teigimu, šių rinkimų tikslas – ne atrasti naujausius geriausius restoranus, o padėti geroms vietoms būti pelnytai ir adekvačiai įvertintoms. Juo labiau, kad restoranų versle jaučiama nuolatinė dinamika, vien Vilniaus Gedimino prospekte pastaraisiais metais užsidarė 3 restoranai.

Praėjusių metų rinkimų sąraše pirmąją vietą užėmusio restorano šefo L. Čepracko nuomone, restoranams svarbu būti pastebėtiems, ypač pirmaisiais veiklos metais. „Tai yra labai didelis postūmis bandant išlikti konkurencingoje aplinkoje. Beje, šis postūmis dabar jau yra ir šio projekto rankose. Mes geriausio šalies restorano įvertinimą gavome trečiaisiais veiklos metais. Gal būtų buvę naudingiau pirmaisiais, bet ir dabar šis įvertinimas atnešė nemažai naudos“, – kalbėjo garsus šefas.

Startavo projektas „30 geriausių restoranų“

Kvietimas restoranams „prisiduoti“

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys, tarp jų – jau ir Lietuva, turi savo restoranų reitingus, kurie yra sudarinėjami kasmet.

„Tokį sąrašą sudaryti yra būtina kasmet. Restoranų pasaulis yra labai dinamiškas – nuolat atsiranda naujų vietų, kurios pakoreguoja rinką. Taip pat vyksta restoranų komandų pokyčiai. Štai praėjusių metų neabejotinai ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“, užėmęs trečiąją vietą sąraše – prieš savaitę atsisveikino su savo talentinguoju šefu Matu Paulinu. Tokių pokyčių yra kur kas daugiau, todėl labai įdomu, kaip keisis šių metų „30 geriausių restoranų“ sąrašas“, – svarstė L. Petrukaitis.

Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį. Taip pat vertinamas restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė ir aplinka (patyrimas, švara, tvarka, jaukumas).

Beje, šiemet siekiant į balsavimą įtraukti kuo platesnį restoranų spektrą visoje Lietuvoje, sausio mėnesį buvo pradėtas pridėtinis projekto etapas – „iitttala“ restoranų radaras, atrandantis naujus ryškius restoraninius debiutus. Tai padeda plėsti projekto ribas ir gerinti jo kokybę.

„Taip pat šiemet daugiau dėmesio norime skirti Lietuvos regionuose esantiems restoranams. Tad kol kas dar nepaskelbėme trumpojo kandidatų sąrašo, iš kurio bus renkamas trisdešimtukas. Kodėl? Nes norime pakviesti akademijos dar nepastebėtus restoranus patiems atkreipti į save dėmesį susisiekiant su Gero maisto akademija. Tam skirtas laikas – iki balandžio mėnesio“, – pusryčių metu ragino Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Startavo projektas „30 geriausių restoranų“

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

Geriausi šalies restoranai bus renkami iš Gero maisto akademijos sudaryto trumpojo restoranų sąrašo, kuris viešai bus paskelbtas jau balandžio mėnesį ir kuriame bus 60 Lietuvos maitinimo įstaigų.

Trumpąjį nominantų sąrašą sudarinėja akademijos taryba, kurioje yra atstovų iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras skonis“.

Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai. Iš viso akademijoje šiuo metu yra apie 100 narių.

Startavo projektas „30 geriausių restoranų“

Remiantis visų akademijos narių balsais, šiemet ir vėl bus sudarytas jau trečiasis 30 geriausių šalies restoranų reitingas.

Projektą vainikuos geriausių restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks birželio 21 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)