Atsiųstame pranešime pateikiamos šešios esminės klaidos, kurių išvengę galėsite atrasti naujų kasdien valgomų daržovių ar vištienos patiekalų poskonių. Tereikia šiek tiek patreniruoti atidumą ir laikytis kelių taisyklių.

Mažiau dėmesio telefonui

Kąsnis į burną, keletas akimis perbėgtų įrašų socialiniame tinkle, pora žodžių artimajam – toks šiuolaikinio skubančio žmogaus valgymo ritmas. Ar jis leidžia pajusti tikrąjį valgio skonį? Tikriausiai, kad ne.

Skaityti draugų žinučių socialiniame tinkle ir nenaršyti po naujienų portalus valgant pataria tiek dietologai, tiek ir psichologai. Šokinėdami tarp skirtingų veiklų, ne tik nepajusite patiekalo skonio, bet ir apskritai pamiršite, ką valgote. Atsipalaiduokite, dėmesį sutelkite į valgio skonį, kartu juo besimėgaujančius žmones, galvokite apie kiekvieną kąsnį. Valgymas gali tapti puikia proga pailsėti nuo socialinių tinklų, turiningai ir „gyvai“ praleisti laiką su namiškiais ar draugais.

Pagardai paslepia skonį

Jeigu ruošiate valgį namuose ar renkatės iš greitai paruošiamų produktų asortimento, ieškokite natūralumo. Jei gaminate valgį namie, pirmiausia venkite gausybės prieskonių, gaminkite kuo natūraliau. Nes tik taip atsiskleis visos gaminamo patiekalo savybės. Jeigu renkatės jau paruoštus patiekalus, pirmenybę teikite tiems, kurie yra be kečupo, majonezo ar kitų pagardų, neabejotinai numalšinsiančių bet kokį valgio skonį.

„Jei patiekalą ruošiate iš kokybiško produkto ir ieškote tikrojo jo skonio, naudokite natūralius priedus, kurie jį paryškintų, o ne pakeistų. Pavyzdžiui, kartu su vištiena dera lengvi, natūralūs prieskoniai – Himalajų druska, žiupsnelis rozmarino ar pipirai. O geriausiai vištienos skonis atsiskleidžia kepant ją orkaitėje“, – pasakoja „ChickFit“ gamybos technologė Jolanta Daunaravičienė.

Daugiau kramtykite

Toks patarimas gali kelti šypseną, vis dėlto daugelis žmonių maistą kramto per mažai, nes tiesiog skuba jį suvalgyti. Vienas, du, trys ir ryjame. Tačiau kramtymas padeda labiau mėgautis maistu ir pajusti tikrąjį jo skonį, patiekalo sultingumą, o valgant lėčiau maistas suteikia ne tik sotumo, bet ir pasitenkinimo jausmą.

Nėra konkrečios taisyklės, kiek kartų reikia sukramtyti maistą – tai priklauso ir nuo žmogaus dantų būklės, maisto bei kitų dalykų. Kai kurie dietologai pataria maistą kramtyti ne mažiau nei 30 kartų. Kramtymas stiprina dantis, skatina virškinimą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas, išlaikyti normalų svorį.

Valgykite tuomet, kai ateina alkio jausmas

Įvairiuose literatūros šaltiniuose teigiama, kad geriausia valgyti tuomet, kai iš tiesų pajuntate alkį. Būtent tuomet geriausiai jaučiamas ir patiekalo skonis. Alkis paaštrina skonio jutimo receptorius, esančius liežuvyje, todėl labiau jaučiame saldumą ar sūrumą. Kitaip tariant, jeigu esate sotus, patiekalo skonių paletę jusite mažiau.

Vienodas maistas siaurina skonio „akiratį“

Valgykite kuo įvairesnį maistą. Nė vienas patiekalas neturi visų jums reikalingų maistingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, apelsinai aprūpina vitaminu C, bet ne vitaminu B6 ar B12, kurio gausu vištienoje.

Valgydami kuo įvairesnį maistą gausite ne tik daugiau reikalingų medžiagų, bet ir praplėsite skonio receptorių „akiratį“.

Nebijokite eksperimentuoti

Dauguma skonio trūkumą bando kompensuoti naudodami daugiau druskos ar cukraus, o šie dar labiau bukina skonio receptorius... Siūlome eksperimentą – atsisakykite druskos ir cukraus vos savaitei. Jūsų skonio receptoriai pajus visiškai kitokį kasdienių patiekalų skonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)