Praktiškai visuose japoniškos virtuvės patiekaluose pajusite tikrąjį produkto skonį, nes gaminant patiekalų ingredientai yra dažniausiai verdami ir naudojami tik švieži kruopščiai atrinkti produktai, rašoma atsiųstame pranešime.

Japoniško „GyozaBar“ Vilniuje įkūrėjas Mantas Petrauskas, mokęsis japonų virtuvės paslapčių pas 36 restoranus šioje šalyje įkūrusį žymų šefą Matsutaką, pasakojo, kad stengiasi supažindinti lietuvius su Tekančios saulės šalies maistu, tradicijomis ir kultūra.

,,Nemažą dalį tautiečių paprašius įvardinti tradicinius japoniškos virtuvės patiekalus, išgirstumėme vienintelį atsakymą – sušiai“, – pastebėjo Mantas Petraukas.

Kaip atrodo tradiciniai japonų pusryčiai?

Įdomu, ką japonai valgo pusryčiams? Sunku patikėti, kad jie valgytų avižinę košę ar su kumpiu suteptus sumuštinius, kurie tokie populiarūs tarp mūsų, lietuvių.

„Mes, europiečiai, neįsivaizduojame pusryčių be sumuštinių, kiaušinienės ir didelės stiklinės apelsinų sulčių. Tuo tarpu japonai pusryčiams valgo miso sriubą, gaminamą iš sultinio ir fermentuotos sojų pupelių pastos, vadinamos miso. Kadangi japonai patiekaluose stengiasi naudoti tik šviežius ingredientus, dažniausiai tradicinius patiekalus papildo sezoniškais produktais. Miso sriuba pateikiama su sojų varškės gabaliukais, skirtingomis daržovėmis, jūržolėmis, grybais ir kitais ingredientais. Pusryčių japonai neįsivaizduoja ir be ryžių, omleto (tamagoyaki), fermentuotų sojų pupelių (natto), keptos lašišos, virtos žuvies ar vaisių“, – atskleidė M. Petrauskas.

Tradiciniai japonų desertai taip pat neįprasti

Tradiciniai japonų desertai, kaip ir pusryčiams valgoma sriuba, nepanašūs į europietiškus.
„Nors dauguma desertų atrodo gražiai, vyrauja spalvų ir formų įvairovė, ingredientai mums tikrai neįprasti – saldi pupelių pasta, ryžiai ar žalioji arbata. Vis dėlto, esant galimybei būtina paragauti šių tradicinių japonų desertų: ryžių pyragaičių su įdaru (mochi), dviejų blynų, perteptų raudonų pupelių pasta (dorayaki), žuvies formos saldžių pyragėlių su saldžiu įdaru viduje (taiyaki) ar ryžių koldūnų su saldžiosios sojos padažo glazūra, pateikiamų ant iešmo (dango)“, – pastebi M. Petrauskas.

Naujame bare šeimininkas ketina ne tik vaišinti išskirtiniais tradiciniais japonų patiekalais, tačiau ir mokyti lankytojus šios šalies maisto gaminimo. Tik iš šalies japonų virtuvė atrodo paprasta, tačiau patiekalus pagaminti nėra lengva, sako M. Petrauskas.

Daugelis tradicinių receptų yra perduodami iš kartos į kartą, o maisto gaminimo mokomasi visą gyvenimą. Japonų virtuvė sulaukia ir daug palankių mitybos specialistų bei dietologų vertinimų dėl šios šalies patiekaluose naudojamų šviežių ingredientų, didelio kiekio žuvies ir maisto ruošimo technikos. Japonų maistas laikomas sveiku ir dėl pateikiamų mažų porcijų bei valgymo papročių, kai valgant su už stalo maistu įprasta dalintis su sėdinčiais draugais, šeimos nariais ir kt.

M. Petrausko paklausus, kokių japoniškų patiekalų būtina paragauti kiekvienam, norinčiam susipažinti su Tekančios saulės šalies virtuve, jis rekomenduoja neapsiriboti vienu patiekalu. Kiekviename Japonijos regione populiarūs skirtingi patiekalai, todėl reikėtų paragauti bent trijų patiekalų. Pasak pašnekovo, norint pažinti japonišką virtuvę, vertėtų pabandyti tradicinio barbekiu (yakiniku), mėsos ir makaronų sriubos (ramenų), sušių, koldūnų (gyoza) ar blynelių, kurie savo išvaizda primena europiečių ir amerikiečių pamėgtą picą ar omletą (okonomiyaki).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)