1. Indija augina, vartoja ir eksportuoja daugiausia aitriųjų paprikų pasaulyje
Aitriųjų paprikų gimtinė – ne Indija. Jų 15 a. į Indiją atvežė portugalai, o indams jos labai patiko. Indai ne tik augina daugiausia aitriųjų paprikų pasaulyje, bet turi pačių aštriausių rūšių: bhut joloka (paprika vaiduoklis) auginama Asamo, Nagalando ir Manipuro valstijose ir, sakoma, yra 400 kartų aštresnė už standartinį aštrų padažą.

2. Italijoje pomidorus pradėjo valgyti tik 16 a.
Italija garsėja skaniais pomidorų padažais, bet įdomiausia, kad italų virtuvės šefai su pomidorais pradėjo eksperimentuoti tik 16 a., kai juos į šalį atvežė iš Amerikos. Iš pradžių manyta, kad jie nuodingi, todėl pomidorus naudodavo tik puošybai. Po kiek laiko juos ėmė valgyti, bet pomidorų padažą pradėjo gaminti tik baigiantis 17 a.

3. Manijokai – trečias populiariausias angliavandenis pasaulyje
Manijokai, krakmolinga šakninė daržovė, – trečioje vietoje pagal populiarumą (po ryžių kviečių) pasaulyje. Daugeliui Afrikos tautų tai – vienas iš svarbiausių maisto produktų. Manijokus valgo kaip bulves, sumala į miltus arba daro manijokų rutuliukus, kurių deda į pudingus, į arbatas.

4. Japonijoje, Skandinavijoje ir Namibijoje tiekiami mirtinai pavojingi valgiai
Ne vienoje šalyje yra patiekalų, kurie gali būti mirtinai pavojingi, jei pagaminami netinkamai. Japonijoje tinkamai neišdarinėjus keturdantės pūsliažuves (fugu), gresia paralyžius arba galima uždusti. Skandinavijoje, Rytų Europoje ir Šiaurės Amerikos Didžiųjų ežerų regione populiarus valgomasis bobausis žalias yra mirtinai nuodingas. Namibijoje delikatesu laikoma jautinė varlė. Bet jei jos valgomos nesubrendusios, jų organizme yra toksino, kuris sukelia inkstų ligas.

5. 49 proc. amerikiečių kasdien valgo sumuštinių
Amerikoje – daugybė kultūrų ir didžiulė maisto įvairovė, bet sumuštiniai išlieka populiarūs visoje šalyje. 2014 m. tyrimo duomenimis, apie 49 proc. vyresnių nei 20 metų amerikiečių kasdien valgo sumuštinių. Tiesa, taip buvo ne visada. Per Nepriklausomybės karą daugelis amerikiečių vengė britus primenančio maisto. Įdomu tai, kad Anglijoje sumuštiniai buvo labai populiarūs 18 a., o Amerikos valgių gaminimo knygose sumuštinių receptų atsirado tik 19 a. pradžioje.

6. Japonijoje yra brangiausių pasaulyje vaisių
Japonijoje yra ne tik retų, brangių vaisių, ji – dar ir brangiausių pasaulyje vaisių tėvynė. Yra buvę, kad sodininkai aukcione pardavė beveik 8 kg sveriantį „Densuke“ arbūzą už 6 100 dolerių, „Ruby Roman“ vynuogių kekę – už 6 400 dolerių, o pora „Yubari King“ melionų – už 23 500 dolerių.

7. Serbijoje yra brangiausio pasaulyje sūrio
Sūris „Pule“ gaminamas tik vienoje vietoje Serbijoje iš asilių pieno. Tai – brangiausias pasaulyje sūris. Jo kilogramas gali kainuoti kelis šimtus dolerių. Pavyzdžiui, vienas britiškas suris su aukso drožlėmis buvo parduotas už 450 dolerių, o serbiško „Pule“ pusė kilogramo buvo parduota už 576 dolerius, ir tai – su nuolaida. Šis sūris labai retas, o jo gamyba tokia sudėtinga, kad jo kūrėjai mano – realiai svarą (apie pusė kg) šio sūrio reikėtų parduoti už 1 700–2 900 svarų. Tiesa, jį parduoda po 576 dolerius, tikėdamiesi sulaukti pagarbos už savo darbą ir kilnius tikslus, siekiant išsaugoti šio sūrio gamybos tradicijas.

8. Turkijoje vienam gyventojui tenka daugiausia arbatos pasaulyje
Kinijoje išgeriama daugiausia arbatos pasaulyje. O Turkijoje 2014 m. vienam gyventojui teko didžiausias arbatos kiekis, lyginant su kitų šalių gyventojais, – 3 100 kg per metus. Antroje vietoje buvo Airijos ir Anglijos gyventojai – atitinkamai 2 100 ir 1 900 kg per metus.

9. Nyderlandų gyventojai išgeria daugiausia pasaulyje kavos
Nyderlandų gyventojai išties mėgsta kavą – vidutiniškai skaičiuojant, vienam gyventojui per dieną tenka 2,414 puodelių. Antroje vietoje – Suomija ir Švedija, jose vienam gyventojui per dieną tenka atitinkamai tenka 1,848 ir 1,357 puodelio. JAV kavos geriama ne tiek daug – vidutiniškai vienam gyventojui per dieną tenka 0,931 puodelio.

10. Kukurūzų spragėsiai – ne visur privalomas užkandis kine
Daugelyje šalių kinas vargiai įsivaizduojamas be kukurūzų spragėsių. bet – ne visur. Pavyzdžiui, Kolumbijoje populiari kukurūzų spragėsiu alternatyva yra džiovintos skruzdėlės, korėjiečiai kine triauškina džiovintos sepijos gabalėlius, o kinai kine valgo sūdytų slyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)