Apie kaimyninių šalių šventinio laikotarpio saldumynus ir bendras skanumynų tendencijas, pasiekiančias daugelį šalių, atsiųstame pranešime pasakoja skanumynų kepyklos „Čiūrerija“ vadovas Povilas Stonkus.

Latvių imbieriniai sausainiai

Latvių šventinis skanumynas – imbieriniai sausainiai. Tamsiai rudi ir traškūs prieskoniniai sausainiai, žinomi kaip „Piparkūkas“, gaminami iš imbiero, gvazdikėlių, muskato riešutų ir pipirų, koriandro, kardamono ir cinamono. Pasak P. Stonkaus, tokia prieskonių gausybė sunkiai randama kokiame nors kitame Latvijos virtuvės gaminyje.

Sausainiai, vainikuojantys daugelį latvių šventinių stalų, būna įvairių pavidalų. Pasitelkdami fantaziją ir konditerinę išmonę, latviai sausainius gamina ne tik traškius, bet ir minkštus bei sultingus ar net meduolių pavidalu.

Estų prieskoniniai sausainiai

Estų šventinis skanumynas „Piparkoogid“ primena kaimynų latvių receptą. Šių sausainių kepimas Estijoje yra nusistovėjusi šeimos tradicija, kai į virtuvę susirenka visa šeima ir šventiniam stalui juos ruošia kartu. Šie sausainiai gaminami iš gausybės prieskonių: cinamono, imbiero, gvazdikėlių, kardamono, muskato riešutų, apelsino žievelės bei juodųjų pipirų.

Svarbiausia tešlos paruošimo dalis – cukraus deginimas. Degintas cukrus šiems sausainiams suteikia ne tik ypatingą skonį, bet ir rudą spalvą. Prieš šaunant į orkaitę, paruoštą tešlą reikia palaikyti bent 24 valandas, nors ji šaldytuve gali stovėti net ir mėnesį, todėl jos dažniausiai paruošiama visam šventiniam periodui.

Lenkų aguonų vyniotinis

Lenkijoje Kalėdos ir Naujieji metai neįsivaizduojami be aguonų pyrago. Šis skanėstas lenkų virtuvėje randamas jau nuo seno. Iš pirmo žvilgsnio receptas yra paprastas: gaminama iš mielinės tešlos su aguonų įdaru, tačiau nereikia apsigauti – aguonų įdaras reikalauja ypatingo paruošimo.

„Pirmiausia aguonas reikia išmirkyti piene, o paskui sumalti. Nors svarbiausias ingredientas – aguonos, yra dar keli būtini, ypatingą skonį šiam gaminiui suteikiantys, produktai: sultana, smulkinti riešutai, apelsinų žievelė, citrinų žievelė ir vanilinis cukrus ar migdolų riešutai, kurie šiam pyragui suteikia lengvumo“, – pasakojo P. Stonkus ir priduria, kad būtent šis skanumynas yra pats populiariausias lenkų šventinio desertų stalo gaminys.

Ukrainiečių sluoksniuotis

Ukrainiečių deserto pavadinimas „Perekladanets“ kilęs nuo žodžio „sluoksnis“ ir tai puikiai atspindi šio gaminio esmę. Tai yra plonų tešlos sluoksnių gaminys, pagardintas skirtingais pertepimais: aguonų, datulių, abrikosų ar graikinių riešutų ar paprasčiausio cinamono. Tradiciškai šis gaminys daromas iš trijų sluoksnių.

Baltarusių pudingas

Kalėdų laikotarpiu baltarusiai mėgaujasi desertu „Kutia“. Tai yra saldus grūdų pudingas. Šis pudingas yra vienas iš 12 tradicinių patiekalų, patiekiamų per Kalėdas. Dažniausiai jis valgomas pats pirmas. Tradiciškai gaminamas iš abrikosų, aguonų, medaus, įvairių riešutų, džiovintų vaisių ir razinų. Daugelyje receptų naudojamas pienas ar grietinėlė. Kai kuriuose receptuose pagrindiniu ingredientu pasirenkami ryžiai. Šis desertas, kaip ir lietuvių aguonų pienas, retai kada gaminamas kitais metų laikais.

Įvairių šalių virtuvėms bendradarbiaujant, Kalėdų laikotarpis pakvimpa ne tik tradiciniais skanumynais, bet ir įvairiais kitais skanėstais, atėjusiais iš tolimesnių kraštų. Vienas iš įdomiausių gaminių, šventiniu laikotarpiu sulaukiantis didelio smaližių susidomėjimo – ispaniškos spurgos „Čiūros“. Pasak P. Stonkaus, šis gaminys iš šiltųjų kraštų, kelią ant Baltijos šalių šventinio skanėstų stalo rado neatsitiktinai: „Tai skanėstas, tiesiog kvepiantis Kalėdomis. Paruoštos plikytos tešlos spurgos gardinamos cinamonu, o viską vainikuoja padažas, kurį galima rinktis iš šokolado, kondensuoto pieno, žemės riešutų sviesto ar čili šokolado“, – pasakojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)