Pirmadienio vakarą viename prabangiausių sostinės viešbučių „Kempinski Cathedral Square“ konkurso derinius vertino kulinarinių laidų vedėja, knygų autorė, žurnalistė Beata Nicholson, vynų ekspertas Arūnas Starkus, gurmanas Saulius Pačekajus, žiniasklaidos atstovės Beatričė Laurinavičienė ir Rasa Ščeponienė ir žymiausi Lietuvos tinklaraštininkai.

Visi čempionate pateikti desertai buvo labai skirtingi. Vieni šefai ir someljė rinkosi klasiką, kiti nukėlė į vaikystę, o kiti privertė prisiminti vasarą. Buvo ir tokių, kurie pasirinko lietuvišką tematiką ir naudojo tik produktus, būdingus mūsų šaliai, pavyzdžiui, medų, juodą duoną. Išryškėjo ir viena tendencija – šiais metais savo populiarumu kitus produktus užgožė obuoliai ir svarainiai.

Ypatingą dėmesį dalyviai skyrė ne tik skoniui, bet ir serviravimui, stalo estetikai. Tiesa, vieni rinkosi minimalistinį stilių, kiti norėjo daugiau detalių net pačiame deserte. Šefai žiūrovų ir komisijos dėmesį stengėsi pelnyti ir specialiaisiais efektais – tiesiai prieš visus naudojo dūmų generatorius ir karamelizatorius.

Pirmą kartą šiame čempionate dalyvavusi B. Nicholson neslėpė džiaugsmo: „Man buvo labai malonu čia dalyvauti. Dalyviai nuostabiai interpretavo desertus. Turiu pasakyti, kad buvo tokia gera pusiausvyra tarp vynų ir saldumynų, kad net nebuvo bloga nuo saldumo! Žmonėms reikia desertų, nes vien su steiku gyvas juk nebūsi.“

A. Starkus pridūrė, kad šitas čempionatas ypatingas tuo, jog galime pamatyti labai stiprių šefų ir somljė. Be to, jis pastebėjo, kad kiekvienais metais dalyviai labai patobulėja ir greitai juda į priekį.

Čempionatą laimėję restorano „Time“ atstovai Ignas Višinskas, Jelena Orlovič ir Zoja Zakijeva pristatė desertą „Gaiva“, pagamintą iš svarainių putėsių, mėtų kremo ir citrinų tyrės. Prie jo priderino vaisių skonio baltą itališką vyną.

Desertas - nugalėtojas

Antrąją vietą pelnė „Dine“ restorano komanda Arminas Darasevičius, Donatas Šatkauskas ir Barboba Čepulionienė. Jie pateikė desertą iš baltojo šokolado, kriaušių putėsių su obuolių compote. Prie jo priderino natūralų saldų vyną iš Pietų Afrikos.

Antroji vieta

O trečiąjį ir lietuviškiausio deserto titulą pelnė „Sweet root“ komanda Greta Janulytė, Justinas Misius, Sigitas Žemaitis, Agnė Marcinauskaitė. Jie pateikė desertą iš morkų, ožkos pieno sūrelio, lazdyno riešutų, svarainių, moliūgų ir šeivamedžio žiedų. Prie jo priderino austrišką vyną.

Trečioji vieta

Lengviausiu desertu ir vyno deriniu komisija nominavo viešbučio „Kempinski Cathedral Square“ komandą – Andrių Smalenską ir Darių Stakelę. Jie pristatė desertą, pagamintą iš špinatų biskvito, migdolų, pasiflorų kremo, baltojo šokolado, slyvų ir priderino jį su vidutinio saldumo putojančiu vynu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)