– Kuo skiriasi planą „viskas įskaičiuota“ siūlančių Turkijos viešbučių restoranų maistas nuo tikrosios šios šalies virtuvės?

– Aš manau, kad nesvarbu, kokia tai bebūtų šalis, bet joks viešbutis niekada neperteiks tos šalies virtuvės ir tikrojo patiekalų skonio. Geriausiai vietinę virtuvę pristato tik namuose vietinių gaminamas maistas. O kalbant apie Turkijos viešbučius, manau, kad juose maistas yra labiau pritaikytas vakariečiams ir panašus į modernią virtuvę.

– Ką Turkijoje siūlytum paragauti keliautojams?

– Kad ir kaip besistengtumėte, nemanau, kad vienos kelionės metu įstengtumėte išragauti visų šios šalies patiekalų. Štai, ką galiu rekomenduoti:

  • turkiškus pusryčius (ne viešbutyje);
  • Iskender kebabą – tai gabalėliais supjaustyta pita, ant viršaus dedamas plonas avienos sluoksnis, užpilamas pomidorų padažas ir karštas sviestas. Patiekiama kartu su jogurtu, pomidoru ir paprika.
  • Lahmacun – šį patiekalą galima vadinti tiesiog turkiška pica. Ant tešlos dedama malta jautiena, petražolės, įspaudžiama citrinos sulčių.
  • Kumpir – didžiulė virta bulvė. Jos viduje yra sviesto, sūrio ir įvairių ingredientų, kuriuos galima pasirinkti pačiam.
  • Balık ekmek – žuvis duonoje.
  • Sarma – patiekalas iš vynuogių lapų ir ryžių.
  • Borek – sluoksniuota tešla, dažniausiai su bulvėmis, špinatais, sūriu ar malta mėsa.
  • Islak burgeris – šlapias mėsainis su padažu.
  • Simit – riestainis ir tešlos.
  • Midiye – midija su ryžiais.
Adana kebab

– Kokie yra tradiciniai Turkijos patiekalai?

– Išvardinti visus tradicinius turkiškus patiekalus užtruktų labai ilgai. Kiekvienas Turkijos regionas garsėja savais tradiciniais patiekalais. Tarkime, Juodosios jūros regionas garsėja patiekalu mıhlama (kukurūzų miltai, daug sviesto ir sūrio) ir hamsi pilavı (ryžiai ir ant jų dedami kepti ančiuviai).

Chatajaus regiono garsiausias patiekalas yra künefe (sūrio desertas).

Pietinėje Turkijos dalyje esantis Adanos miestas garsėja Adanos kebabu. Tai maltos jautienos ar avienos kebabas, patiekiamas kartu su lavašu ar pita, ant grilio keptais pomidorais, svogūnais, paprika bei salotomis.

Šiaurės vakaruose esančio Bursos miesto garsiausias patiekalas yra jau mano anksčiau minėtas iskender kebabas.

Iš šalies pietryčių, netoli nuo Sirijos sienos, esančio Urfos miesto kilo çiğ köfte (smulkios bulguro kruopos, sumaišytos su vandeniu ir pomidorų pasta). O Turkijos pietose esančiame Gaziantepe mieste, sakoma, galima paragauti skaniausios baklavos (sluoksniuotas filo tešlos desertas dažniausiai su pistacijomis ar graikiniais riešutais). Sąrašą galėčiau tęsti ir tęsti!

Baklava

– Kuo skiriasi Lietuvoje gaminami kebabai nuo tradicinių turkiškų?

– Turkijoje kebabų rūšių yra labai daug ir jie visi valgomi lėkštėje. Tie kebabai, kuriuos valgome Lietuvoje, yra panašūs į turkišką patiekalą, vadinamą döner. Tik skirtumas tas, kad čia padažo beveik nerasi, įpilama tik šiek tiek pomidorų padažo ir majonezo. Be to, turkiškame döner rasite gruzdintų bulvyčių, paprikų, o kopūstai ten nededami.

– Kokie yra turkiški prieskoniai ir padažai? Kokius maisto produktus dažniausiai vartoja turkai?

– Kad ir kokioje šalyje begyventum, anksčiau ar vėliau perimsi jos kultūrą, įpročius ir visa kita. Ne išimtis ir virtuvė. Tad ir aš pripratau prie trijų pagrindinių ingredientų, kuriuos naudoja turkai:

  • turkiško jogurto – beveik viską, kaip ir turkai, valgau su juo: makaronus, ryžius, bulguro kruopas, patiekalus iš baklažano – visur įdedu kelis didelius šaukštus jogurto.
  • Salça – pomidorų pasta. Taip pat plačiai naudojamas maisto produktas ir daugelis padažų yra gaminami būtent iš jos.
  • Raudonosios paprikos prieskoniai – nėra tokio patiekalo, į kurį nedėčiau šių prieskonių. Ne visų regionų virtuvės šį prieskonį naudoja taip plačiai, tačiau mano kambario draugės kilusios iš Hatay regiono, kuris pasižymi aštroka virtuve, todėl, kai jos gamina, žinau, kad prireiks nosinių ašaroms ir varvančiai nosiai nusivalyti.

– Kuo turkiškas maistas skiriasi nuo lietuviško? Ko turkai nevalgytų iš lietuviškų patiekalų?

– Tikrai galiu pasakyti, kad tai dvi labai skirtingos virtuvės. Lietuviai naudoja daug bulvių ir tradiciniai patiekalai yra gaminami būtent iš jų. O Turkijos virtuvėje bulvės naudojamos labai retai ir dažniausiai tik keptos orkaitėje. Per visą Turkijoje praleistą laiką į svečius mane įsileido daug skirtingų šeimų iš skirtingų regionų ir niekada nemačiau, kad kas nors virtų bulves ar gamintų bulvių košę.

Turkijos virtuvėje labai plačiai naudojami ryžiai. Taip pat naudojama daug daržovių, pavyzdžiui, baklažanai. Lietuvoje šios daržovės labai nemėgau, o dabar, gyvendama Turkijoje, valgau visus iš baklažanų pagamintus patiekalus.

Kalbant apie desertus, Turkijoje jie tikrai labai saldūs, net man – užkietėjusiai smaližei.

Dar vienas ryškus skirtumas tas, kad lietuviai valgo nemažai kiaulienos, o čia ji nėra vartojama. Taip pat skiriasi ir pusryčiai. Lietuviai valgo vieną patiekalą, pavyzdžiui, kiaušinienę, blynus, varškėčius, kai tuo tarpu turkiškų pusryčių stalas nuklojamas daugybe įvairiausių lėkščių lėkštelių su skirtingu maistu.

Ko turkai nevalgytų? Manau, dauguma tradicinių mūsų patiekalų jiems atrodytų tikrai keisti, tačiau įdomūs. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad nė vienam turkui nepatiko tik vienas mano pagamintas lietuviškas patiekalas – šaltibarščiai.

– O kokie turkiški patiekalai galėtų pasirodyti keisti lietuviams?

– Galiu paminėti keletą keistų ir įdomių turkiškų patiekalų:

  • Kokoreç – tai vienas iš gatvės maisto patiekalų, įdomus tuo, kad susideda iš keptų avies žarnų, yra pagardinamas įvairiausias prieskoniais ir patiekiamas lavaše ar duonoje kaip sumuštinis kartu su pomidorais.
  • Tavuk gogsu – vištienos desertas. Taip, būna ir tokių desertų.
  • Şalgam – gėrimas iš ropių.

– Papasakok apie turkų tradiciją sekmadieniais pusryčiauti kartu su artimaisiais bičiuliais ar šeima.

– Iš tiesų sekmadieniais šeimos paprastai pusryčiauja kartu. Pusryčiai susideda iš daugiau patiekalų ant stalo nei paprastą darbo dieną. Taip pat daugelis tą dieną eina pusryčiauti kur nors mieste. Tai tiesiog metas atsipalaiduoti ir pabūti visiems drauge.

Greta į savo asmeninį „Youtube“ kanalą dažnai talpina vaizdo įrašus, kuriuose pasakoja daug įdomybių apie Turkiją ir dalijasi šios šalies išskirtiniais patiekalų receptais. Štai, pažiūrėkite, kaip ji gamina vieną iš turkiškų patiekalų:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)