Degustacinės vakarienės metu profesionalus šefas pristatė savo paties kurtus patiekalus ir papasakojo, kaip jie siejasi su Birštono kurorto istorija, atskleidė keletą gamybos paslapčių.

Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi

Elnienos tartaras

Elnienos tartaras

Senoji lietuviška virtuvė išsiskiria produktų deriniais, prieskoninių žolelių gausa, skonių gama ir subtiliais maisto ruošimo būdais. Jos pagrindas – Lietuvos aukštuomenės mėgti vietos patiekalai, pirmiausia žvėriena – elniena, briediena, šerniena, laukinių paukščių mėsa.

Tad šį kartą virtuvės šefas nutarė pagaminti elnienos karpačio su žąsų kepenėliu paštetu.

Paštetas pagamintas iš rūkytos šoninės, Šaloto svogūnų, baravykų ir žąsų kepenėlių. Elniena paruošta su ančiuviais, Dižono grūdėtomis garstyčiomis, įvairių prieskonių mišiniu ir kaparėliais.

Elnienos tartaras
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi

„Vytautas Didysis Birštone turėjo medžioklės rezidenciją. Jis dažnai čia lankydavosi ir praleisdavo daug laiko. Tad aš, įkvėptas Vytauto Didžiojo laikų, sukūriau šį patiekalą“, – atskleidė virtuvės šefas.

Fazano terinas

Fazano terinas
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi

XVI a. pabaigoje tarp pagrindinių patiekalų tvirtai pirmavo mėsa – daugiausia kepta, bet ir kitaip ruošta paukštiena.

„Mūsų didikų ir kunigaikščių stalas buvo labai prabangus. Išlaikiau tą pačią medžioklės temą – paštetas pagamintas iš fazano, kuriame rasite ir baravykų skonį, pinijų riešutų ir lašinukų. Pakeptas su burokėlių padažu ir karamelizuotais pomidoriukais. O šalia – želė, padaryta iš mangų, duona su anglimi ir įvairios žolelės“, – kalbėjo Robertas.

Šamo kepsnys

Nemunas visais amžiais garsėjo „Upių pabaisomis“, kurių yra gausu iki šių dienų. Birštono žvejai girdavosi savo pasakiškais laimikiais, o šeimininkės gamindavo nuostabius patiekalus.

Karštam patiekalui R. Ščesnavičius pasirinko būtent šamą.

Šamo kepsnys

„Šis patiekalas taikytas prie Birštono, jo istorijos ir legendų. Iš vaikystės prisimenu pasakojimus apie tai, jog Nemune anksčiau plaukiodavo labai dideli šamai, kurie sverdavo iki 50 – 60 kilogramų. Teko tokį matyti ir man, tiesa, Tado Ivanausko muziejuje.

Šamo kepsnys

Šiame kūrybiniame patiekale rasite vieną ingredientą, kuris yra visuose patiekaluose – burokėlis. Jis bus paruoštas su granatais ir citrinos sultimis, rozmarinu ir keptomis bulvytėmis“, – pasakojo virtuvės šefas.

Agurkas su medumi

Agurkai su šviežiu medumi – vienas seniausių lietuviškos virtuvės desertų, žinomas jau nuo XIV a. Pasak istorikų, šis gardėsis buvo itin vertinamas Lietuvos kunigaikščių dvaruose.

Agurkas su medumi

Marcipaninis desertas

Lietuvos virtuvę iš pagrindų pakeitė karalienė Bona Sforza, kuri išmokė lietuvius naudotis peiliu ir šakute, taip pat į Lietuvą atvežė ir marcipanus. Marcipanas buvo itin mėgstamas ir vertinamas aukštuomenės dar XVI a. pabaigoje. Kaip išskirtinę dovaną sužadėtinei teikdavo besiperšantys didikai, marcipaniniais gaminiais vaišinti ir ypač svarbūs svečiai. Marcipanas buvo naudojamas ir medicinoje, sveikatai stiprinti, jo galima buvo įsigyti vaistinėse.

Marcipaninis desertas

Konditerė Loreta Mieliauskienė, kartu su R. Ščesnavičiumi, pagamino desertą iš dviejų rūšių marcipano – vienas iš migdolų, kitas – iš lazdyno riešutų. Taip pat lėkštėje puikuojasi mango, aviečių ir pasiflorų desertai, o viskas puošta liofilizuotais mangais ir aviečių perlais.

Marcipaninis desertas
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)