Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Taigi šį kartą pietų pertrauką praleidau naujame restorane „Nord“. Šio restorano vizitinė kortelė – labai aiški filosofija, kuria paremtas visas gamybos ir maisto pateikimo principas. New Nordic Cuisine filosofija grindžiami patiekalai gaminami iš šviežių, natūriniuose ūkiuose auginamų produktų, kruopščiai atrenkant ingredientus, derinant skonį ir sveikos mitybos principus. Kitaip tariant, šios filosofijos esmė – tą patį vietinį produktą galima pateikti kelis kartus, nenuobodžiai, o atvirkščiai – kūrybiškai ir spalvingai.

Dienos pietūs čia organizuojami bufeto principu, t.y. sumokėję 8 Eur, galėsite rinktis iš kasdien patiekiamų skirtingų patiekalų: vienos sriubos, dviejų karštų patiekalų (iš kurių vienas pritaikytas vegetarams), įvairių šaltų užkandžių ir dviejų rūšių desertų. Stalo vanduo nemokamai, kiti karštieji ar šaltieji gėrimai užsakomi atskirai.

Restoranas „Nord“

Tą dieną, kai čia pietavau, buvo galima paragauti kreminės žiedinių kopūstų sriubos, lėtai kepto kiaulienos sprando, kukurūzų košės su kapotu rozmarinu ir įvairių kitų užkandžių. Kadangi kartu su manimi pietavusi mergina – vegetarė, antruosius patiekalus pasirinkome natūraliai, o visus kitus ingredientus komplektavote pagal tos dienos norus ir kūrybą (mūsų pasirinkimus matysite nuotraukose).

Ar skanu? Kreminė žiedinių kopūstų sriuba buvo malonaus karštumo ir žavi tuo, kad ją papildomai paskaninti galėjome pačios – įsidėti kepintų moliūgų sėklų ar įpilti šlakelį žolelių prisotinto alyvuogių aliejaus. Šalia sriubos buvo pateikta tądien čia pat vietoje kepta špinatų duona, kuri kasdien būna skirtinga, taip pat sviestas. Puikus, ryškus sriubos skonis stilinguose dubenėliuose tikrai nuteikė gerai pietų pradžiai.

Restoranas „Nord“

Antrieji patiekalai taip pat buvo ryškūs skonio prasme. Net paprasta kukurūzų košė neatrodė paprastai, nes buvo nuspalvinta rozmarinu, kuris iškart patiekalą padarė įsimintiną. Aš pati, nors ir stengiuosi vengti valgyti kiaulieną, pasirinkimu jos paskanauti čia nenusivyliau. Mėsa buvo minkšta, neperkepta, o ir gabalėlio dydžio galėjau paprašyti nedidelio, nes sprandą šefas pjaustė čia pat. Kiekviena iš mūsų prie pagrindinio patiekalo pasirinkome norimo garnyro.

Restoranas „Nord“

Ar greita? Atvykus jau prieš pietų pabaigą, apie 14.00 val., daug lankytojų nesutikome, tad galėjome ramiai mėgautis maistu, prieš tai apie jį ir bendrai apie patį restoraną pasikalbėjus su Gabrieliumi, vienu iš trijų restorane dirbančių šefų. Ir tokie darbuotojų su klientais pokalbiai čia nėra atsitiktinė atrakcija, o labai įprastas dalykas. Prie dienos pietums siūlomų patiekalų nerasite identifikacinių kortelių – gyva komunikacija ir maisto pristatymas (kaip ir jo pildymas) čia vyksta nuolat.

Kas įdomu? Kaip ir minėjau įžangoje, labai įdomi šios vietos filosofija, kuria vadovaujantis, gaminamas maistas yra sveikesnis, nuo jo neapsunkstama. Žinoma, viskas priklauso nuo to, koks bus tavo lėkštės turinys, nes patiekalų kartojimas čia neribojamas. Restorano šeimininkai tikina, kad iki šiol nėra pastebėję, kad kas savo porcijos nesuvalgytų ir taip būtų švaistomas maistas, pasak jų, čia pietaujantys asmenys yra sąmoningi ir geriau dar kartą įsidės norimo patiekalo, nei prisikraus visko vienu kartu. Mes taip pat buvome labai sąmoningos klientės, ir mūsų lėkštės liko tuščios. Beje, kalbant apie lėkštes, po pietų jas nusinešti ir įrankius išrūšiuoti kviečiami patys klientai, dėl to restorane nepamatysite daugybės lakstančių padavėjų.

Dar viena įdomybė šioje vietoje – labai išgirtas kavos aparatas, kurį turi tik maža dalis Vilniaus restoranų. „La marzocco“ kavos aparatas iš tiesų yra kavos kokybės garantas, tad man reikės čia dar sugrįžti jos išbandyti.

Restoranas „Nord“

Trumpa išvada. Ši mano pietų pertrauka buvo viena jaukiausių. Valgiau sveiką, šviežią ir labai gardų maistą, sužinojau daugiau apie New Nordic Cuisine manifestą ir net pasidariau asmenukę su restorano bosu Mr. William.

Restoranas „Nord“, Basanavičiaus g. 26, Vilnius. Tel. (8-608) 10013. Facebook profilis. Dirba darbo dienomis 12:00–14:30.