Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, net ir tiksliai apskaičiavus patiekalo ingredientus, maisto likučiai – neišvengiamas vaizdas virtuvėje.

Prikelti naujam gyvenimui – sriubos, skrebučiai ir apkepai

Šeimininkės puikiai žino, kad įvairūs likučiai nuo maisto ruošimo ar valgymo gali puikiai tikti būsimiems patiekalams, rašoma pranešime spaudai.

„Vakarykščių virtų makaronų ar ryžių perteklius gali greiti pavirsti gardžiu makaronų ar ryžių apkepu. Taip pat beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko. Niekada neišmeskite pagamintų ryžių, makaronų, sūrio ar dešros, nes iš jų galima pasigaminti lengvas ir gardžias salotas. Iš rūkytos ir keptos mėsos likučių be didelio vargo galima paruošti skanų ir ne mažiau naudingą mėsos šiupinį. Šiek tiek pafantazuokite ir jums nereikės papildomai stovėti prie viryklės“, – pataria A. Rasmussen.

Maisto ekspertės teigimu, šaldytuve dažniausiai užsiguli vaisiai, daržovės, sūris ir mėsos produktai.
„Daržoves ir mėsą galite pertrinti virtuviniu trintuvu ir išvirti tirštą sriubą. Sūrio likučius galite puikiai panaudoti sutarkuojant juos ant picos ar karštų sumuštinių gamyboje, o iš vaisių likučių išeina itin gardūs kokteiliai“, – pasakoja A. Rasmussen.

Atskirai paminėti reikėtų duoną, kurią, pasak maisto ekspertės, išmetame praradus šviežumą. Kad nereikėtų išlaidauti parduotuvėje, iš tokios duonos galima pasigaminti maltų duonos džiūvėsių arba duonos skrebučių.

„Iš duonos orkaitėje galima išsikepti gardžiausių duonos skrebučių. Jei juos laikysite sausai – salotas arba sriubas duonos skrebučiais galėsite gardinti dar ilgą laiką“, – sako maisto ekspertė.

Aplinką tausojantis įprotis – maisto rūšiavimas

A. Rasmussen teigimu, likusius maisto produktus pirmiausia patariama surūšiuoti į greitai gendančius ir tokius, kuriuos dar galima laikyti namuose. Nesuvalgytus karštus patiekalus į šaldytuvą rekomenduojama sudėti po kelių valandų, o jei jame nėra vietos – maistą palikti balkone ar kitoje vėsioje patalpoje.

„Greitai gendantis maistas – dažniausiai įvairios su majonezu pagamintos mišrainės ir saldumynai – tortai ar pyragaičiai su kremu. Jei jų neplanuojate suvalgyti per artimiausią parą – atsikratykite, o likusius negendančius maisto produktus sudėkite atskirai. Naujų patiekalų gamybai itin tinka vakarykštės įvairios kruopos: grikiai, ryžiai ir kuskusas. Iš tokių produktų galite pasigaminti netgi prabangesnius patiekalus, tokius kaip grikių daugiaryžį, o ryžius pagardinus avokadu išeina lengvos ir skanios salotos“, – pasakoja maisto ekspertė.

A. Rasmussen pastebi, kad vaisiai greičiau noksta kambario temperatūroje, todėl jei norite pristabdyti jų nokimą – sudėkite juos į šaldytuvą.

„Vaisius laikykite toliau nuo daržovių, nes jie skatina spartesnį daržovių gedimą. Daržovių likučius patariama užšaldyti šaldiklyje, prieš tai juos sudėjus į plastikinius maišelius. Prireikus, juos bet kada galėsite atitirpinti ir panaudoti naujų patiekalų gamybai“, – sako A. Rasmussen.

Maisto likučiai – padidėjusio pavojaus zona

Aistė Rasmussen atkreipia dėmesį, kad nepaisant to, kad maisto produktas turi gerą kvapą, dar nereiškia, kad jis yra tinkamas vartoti.

„Pirmasis pavojaus signalas ir akivaizdus požymis, kad likusio maisto kokybė jau suprastėjo – pelėsis. Todėl jei ant mėsos ar kitų produktų pastebėjote pelėsio, jokiu būdu nevalgykite jų ir nenaudokite naujų patiekalų gamybai“, – sako maisto ekspertė.

Tam, kad nereikėtų išmesti dar gero maisto ar jį pūdyti šaldytuve, A. Rasmussen pataria į parduotuvę eiti tik su detaliu pirkinių sąrašu. „Planuodami visos šeimos meniu, vienos dienos likučius panaudokite kitos dienos patiekalams. Taip bus lengviau sudaryti pirkinių sąrašą ir į parduotuvę nereikės eiti kiekvieną dieną. Tokiu būdu išvengsite neplanuotų pirkinių, sutaupysite laiko ir pinigų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)