Nors daugelis žino, kad užšaldymas patogiausias būdas išsaugoti produktų maistinę vertę, pirmenybę vis tiek teikia tradicinei duonininkystei. Pasakykite lietuviui, duonos gaminių ieškoti parduotuvės šaldikliuose ir iš jo žvilgsnio suprasite, kad jūs kiek „pamišote“.

Laužyti tradicinės duonininkystės stereotipus

Paprastai tariant, šaldytų duonos produktų technologija laužo tradicinės duonininkystės stereotipus. Daugelis mano, kad šviežias produktas – tik tas, kurio tešla sumaišoma čia ir dabar, ir iš karto iškepama, o šaldytam produktui priskiria savybes: mažiau vertingas, jame mažiau vitaminų ir viso kito mažiau.

Kaip teigia ilgametę patirtį šaldytų duonos gaminių sferoje turinti technologė Ramunė Puzinienė: „Greitas gaminių užšaldymas leidžia sąlyginai ilgai išsaugoti kepinių skonį ir kvapą be papildomų konservantų. Visas šaldytos duonos gamybos procesas – ilgas ir nenutrūkstamas ciklas, apimantis raugo gamybą, tešlos fermentaciją, produkto kildinimą, kepimą ir greitą/staigų užšaldymą. Norint pagaminti gerą, kokybišką produktą būtina užtikrinti visų išvardintų technologinių procesų stabilumą ir nenutrūkstamą ciklą, pasitelkus naujausias ir moderniausias technologijas.“

Šaldytas produktas – patogus produktas

Nors šaldytų duonos produktų technologija Lietuvoje egzistuoja apie dvidešimt metų, daugeliui ji dar menkai nepažįstama – tad, kas tie duonos akmenys? Tai balti, suformuoti, užšaldyti, jau kildintos arba dar ne, tešlos gaminiai, kuriuos įdėjus į krosnelę, jie virsta aukščiausios kokybės produktais. Nors vartotojai šaldytų duonos gaminių pirkti neskuba, šaldytų kepinių rinkos auga. Tai siejama su didėjančiu vartotojų užimtumu, įtemptu gyvenimo būdu. Šaldyti duonos gaminiai užtikrina patogumą ir leidžia išvengti maisto švaistymo.

Šaldytas duonos gaminys staigiai užšaldomas ką tik pagamintas ir taip virsta tuo duonos akmeniu, kurį galima rasti parduotuvių šaldikliuose – jį laikyti namuose labai patogu, vos pasibaigus duonai nereikia keliauti į prekybos centrą. Be to, įsigiję šaldytą produktą, jūs žinote, kad jo paruošimą užbaigiate prieš pat vartojimą. Šaldytos duonos kokybė, maistinė vertė ir skonis visai nenusileidžia šviežiai duonai – plutelė išlieka tokia pat traški, o duonos vidus minkštas ir purus.

Maistinė vertė ilgą laiką lieka nepakitusi

Užšaldymas sulėtina arba net visiškai sustabdo visus biocheminius ir fermentinius maisto pakitimus bei blokuoja mikroorganizmų funkcionavimą. Vitaminai ir mineralai maiste kelias savaites ar mėnesius lieka nepakitę. Atsižvelgiant į faktą, kad šviežių produktų kokybė neretai gerokai pablogėja, kol šie pereina tiekimo grandinę nuo tiekėjų iki galutinio vartotojo, vitaminų ir mineralų išsaugojimas tampa itin svarbus faktorius kalbant apie maisto kokybę.

Klaidingi įsitikinimai

Prisiminęs verslo pradžią, vienas šaldytų duonos gaminių kompanijos įkūrėjas yra pasakojęs, kai jis Lietuvoje pasiryžo pradėti būtent tokį verslą, reikėjo susidurti su skepticizmu ir netgi pašaipomis. „Tu pardavinėsi duonos akmenis ir manai, kad tai bus sėkmingas verslas?“, – į tokius klausimus teko atsakinėti šiandien jau beveik 20 metų sėkmingai veikiančios įmonės savininkui. Akivaizdu, kad tradicinei duonininkystei pirmenybė teikiama ne dėl to, kad šaldytų duonos gaminių kokybė būtų menkesnė, o dėl klaidingų įsitikinimų ir gana sunkiai keičiamų vartojimų įpročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)