Vienas labiausiai žinomų Prancūzijos šefų, kurio restoranas jau beveik du dešimtmečius pagerbtas trimis „Michelin“ žvaigždėmis, paprašė išbraukti jį iš prestižinio reitingo, nes patiria milžinišką spaudimą dėl kiekvieno patiekto patiekalo vertinimo.

46 metų S. Brasas, vadovaujantis garsiajam „Le Suquet“ restoranui, kur vietos produkciją skanaujantys lankytojai gali grožėtis Aubrako plynaukštės Averone vaizdais, neseniai išsakė savo pageidavimą būti pašalintu iš Prancūzijos gastronominės biblijos reitingų.

„Michelin“ teigia, kad tai pirmas toks atvejis, kai Prancūzijos šefas tokiu būdu prašo pašalinti jo restoraną, iš esmės nekeisdamas pozicijos ar verslo modelio.

Sebastienas Brasas

S. Brasas tvirtina norintis turėti galimybę ruošti puikų maistą be jokio reitingavimo ir nerimo dėl anoniminių „Michelin“ maisto vertintojų, kurie gali atvykti į jo restoraną bet kuriuo momentu. Beje, jie nuolat „Le Suquet“ apibūdina tokiais epitetais kaip „užburiantis“.

Baltais šefo drabužiais vilkintis S. Brasas savo sprendimą paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, į kurį įkėlė vaizdo įrašą. Jame už jo keičiasi vietos kraštovaizdis, o šefas sako: „Šiandien, būdamas 46 metų, noriu savo gyvenimui suteikti naują prasmę… ir iš naujo apibrėžti tai, kas yra svarbu.“

Šefas teigia, kad jo darbas suteikė jam daug pasitenkinimo, tačiau taip pat jis patyrė didelį spaudimą, kuris neišvengiamai susijęs su trimis „Michelin“ žvaigždėmis, kurios jo restoranui suteiktos 1999 metais. Jis paprašė leisti tęsti darbą laisva dvasia ir mėgaujantis ramybe be jokių pasaulinių reitingų ir be įtampos. Jis sakė norintis, kad nuo kitų metų būtų pašalintas iš „Michelin“ gido.

Sebastienas Brasas

Prieš dešimt metų restorano vadovavimą perėmęs iš tėvų S. Brasas vėliau agentūrai AFP aiškino: „Esi tikrinamas du ar tris kartus per metus, niekad nežinai, kada tai nutiks. Gali būti patikrintas kiekvienas patiektas patiekalas. Tai reiškia, kad kasdien vienas iš penkių šimtų patiekalų, kurie palieka virtuvę, gali būti patikrintas.“

„Galbūt aš būsiu mažiau žinomas, tačiau aš su tuo sutinku“, – toliau savo poziciją dėstė šefas ir pridūrė, kad ir toliau gamins puikų vietinį maistą „savęs neklausdamas, ar mano kūriniai sužavės „Michelin“ tikrintojus“.

Reaguodama į tokį sprendimą, Prancūzijos padangų gamintojo vykdomojo komiteto narė Claire Dorland Clauzel pareiškė: „Mes atkreipiame į tai dėmesį ir gerbiame tai.“ Pasak jos, šis prašymas nereikš automatinio „Le Suquet“ pašalinimo iš sąrašo, tačiau jis bus atidžiai peržiūrėtas.

S. Brasas pripažįsta, kad kaip ir visi šefai kartais pagaudavo save galvojantis apie garsų Prancūzijos šefą Bernardą Loiseau, kuris 2003 metais nusižudė. Ši savižudybė daugelio buvo susieta su gandais, kad šefas gali prarasti savo trečią „Michelin“ žvaigždę. „Nesu taip nusiteikęs“, – sakė S. Brasas.

Sebastienas Brasas

S. Brasas yra vienas iš 27 Prancūzijos šefų, išsikovojusių aukščiausią vertinimą „Michelin“ restoranų gide. Tačiau jis nėra pirmasis, pasitraukęs iš konkurencinio „Michelin“ žvaigždėmis vertinamo virėjų pasaulio. Tik kiti tai padarė dėl to, kad užsidarė ar radikaliai pakeitė savo restoranus.

2005 metais restorano Paryžiuje savininkas Alainas Senderensas – vienas naujosios prancūzų virtuvės nouvelle cuisine pionierių – šokiravo kulinarinį pasaulį grąžindamas savo tris žvaigždes. Jis pareiškė, kad perdėta prabanga atbaidė klientus. Vėliau jis atidarė restoraną kitu pavadinimu, kurio meniu buvo gerokai paprastesnis, o kainos – mažesnės.

2008 metais trijų „Michelin“ žvaigždučių savininkas Olivier Roellingerus uždarė savo prabangų restoraną Kankalio (Prancūzija) žvejų gyvenvietėje ir pareiškė norintis ramesnio gyvenimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)