„Birželį, kai prasideda šviežios uogos, žmonės ima pirkti maišelius ir indus, skirtus produktams šaldyti. Liepą mūsų parduotuvėse išauga cukraus, saldiklių ir konservavimo įrankių paklausa – tai ženklas, kad prasideda uogienių ir džemų virimo pikas. Tačiau daugiausia žmonės konservuoja vasarai persiritus į antrą pusę. Konservavimo įrankių ir indų paklausa išauga bene dvigubai, lyginant su liepa, ir apie keturis kartus daugiau, lyginant su birželiu. Kiek pakrenta birželį ir liepą perkamų šaldymo maišelių, cukraus paklausa, o į viršų kopia druskos ir acto pardavimai – akivaizdu, kad pradedamos ruošti agurkų atsargos žiemai“, – pranešime spaudai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas.

Bendrovės duomenimis, šių metų rugpjūtį mūsų pirkėjai nupirko beveik 1,3 milijono vienetų konservavimui skirtų įrankių, stiklainių, šaldymo maišelių ir indų. Tiesa, konservavimo priemonių paklausa per pastaruosius kelerius metus šiek tiek sumenko: 2014-ųjų rugpjūtį „Maximos“ pirkėjai nupirko beveik 1,7 milijonus šių konservavimui ir šaldymui skirtų priemonių, ir jų paklausa kasmet šiek tiek sumažėja.

Pasak A. Polenino, taupydami laiką žmonės ima pirkti daugiau jau paruoštų konservų, uogienių ir atsargų žiemai kaupia mažiau. Tačiau atsiranda ir tokių uolių šeimininkių, kurios agurkų konservavimo receptų pastaruoju metu teiraujasi net pardavėjų-konsultantų, o tada pasuka prie lentynų su actu, žolelėmis ir druska. O stebėdamas lietuvių valgymo įpročius ir pasaulines tendencijas A. Poleninas pastebi, kad pastaruoju metu tradicijas praturtina šiuolaikiški receptai. Vėl „madinga“ daržoves rauginti, kitaip – fermentuoti, ar net džiovinti, o konservuojant ieškoti nepabodusių receptų.

Vėl „madingas“ receptas – rauginti agurkai su krapais

A. Polenino teigimu, šiuo metu daržovių rauginimas išgyvena renesansą. Mat žmonės vis labiau rūpinasi patiekalų sveikumu, maistine verte, o mitybos specialistai teigia, kad rauginimas kaip tik ir yra sveikesnis daržovių ruošimo žiemai būdas.

Pats tradiciškiausias raugintų agurkų receptas – su krapais ir česnakais, kurio receptu ir dalijasi A. Poleninas. „Pilnam 2 litrų stiklainiui agurkų užraugti reikės 5 valgomųjų šaukštų jūros druskos, maždaug 1,9 litro vandens (geriau tinka distiliuotas arba virintas), didelės saujos įvairių lapų – tinka vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų ar net vynuogių bei ąžuolo lapai. Būtinai 6–9 skiltelių lupto česnako ir bent 2 didelių krapų. Taip pat prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų ar kitų mėgstamų. Slaptas skonį pagerinantis ingredientas – kelios šviežių krienų juostelės.

Padalinkite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrimą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus. Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22°C) kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą“, – sako A. Poleninas.

Iš peraugusių agurkų – pikantiškas garnyras

Dalis žmonių agurkus perka parduotuvėje, dalis – užsiaugina patys. Tačiau savo darže ar šiltnamyje agurkai kartais perauga, antai, užtenka išvažiuoti savaitei atostogų ir agurkai lysvėje ar šiltnamyje virsta išpampusiomis daržovėmis su stora odele ir kietoku sėklynu. A. Poleninas iš tokių peraugusių, bet dar nepageltusių agurkų siūlo pasigaminti pikantišką garnyrą.

„Paimkite kilogramą nuplautų agurkų ir supjaustykite griežinėliais. Taip pat reikės 2 valgomųjų šaukštų druskos, 350 gramų cukraus, 180 mililitrų acto, vienos česnako galvutės, supjaustytos griežinėliais, ir kelių aitriojo pipiro griežinėlių. Jeigu neturite pipiro, paimkite pusę šaukšto maltos aitriosios paprikos miltelių.

Agurkus sudėkite į stiklainį ar kitą indą, suberkite druską, įpilkite actą, cukrų, sumeskite česnako ir pipiro griežinėlius. Viską gerai išmaišykite. Agurkai ims leisti savo sultis, tirps druska ir cukrus, turėsite malonaus skonio marinatą. Jame parą ar pernakt pabuvę agurkų griežinėliai įgaus puikų skonį“, – sako A. Poleninas. Marinuotas daržoves jis pataria sudėti į mažesnius stiklainius, sandariai uždengti ir laikyti vėsioje tamsioje vietoje.

Galbūt dar neatrasta – džiovinti agurkų traškučiai

Pašnekovas pastebi, kad parduotuvėse populiarėja įvairų daržovių traškučiai, tačiau agurkų – dar neatrasti, nepopuliarūs. Ir vis dėlto, tai gali būti vienas iš būdų išsaugoti dalį agurkų žiemai ir atrasti naujų skonių, jeigu, žinoma, po ranka namuose – daržovių džiovyklė.

„Dviem dideliems agurkams reikės pilno arbatinio šaukštelio obuolių sidro acto ir maždaug ketvirtadalio šaukšto druskos. Agurkus su stora oda geriau nulupti, supjaustyti labai plonais griežinėliais, tačiau tokiais, kad dar išlaikytų formą. Didesniame atskirame inde sumaišyti actą ir druską, kol druska maksimaliai ištirps. Sudėti pjaustytus agurkus ir gerai pamaišyti, kol skiltelės tolygiai pasidengs marinatu. Agurkų griežinėlius sudėti ant džiovinimo padėklų ir džiovinti maždaug 135 laipsnių temperatūros džiovykloje 4 valandas arba kol jie taps traškūs“, – pasakoja A. Poleninas.

Džiovintus agurkus geriausia laikyti popieriniame maišelyje arba orui pralaidžiame inde. Ir valgyti vienus ar dažyti į sūrio ar kitokią užtepėlę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)