Tinklaraščio „Man patinka“ kūrėjas ir aistringas kulinaras Arnas Raulinaitis lietuviško restorano virtuvę vasarai iškeitė į darbą egzotiškuose kraštuose – Malaizijoje ir Filipinuose. Su DELFI Maistas skaitytojais jis dalijasi ne tik šios gastronominės kelionės įspūdžiais, bet ir išskirtiniais receptais.

– Jūsų restoranas siūlo paragauti tik vietinės virtuvės patiekalų. Tai buvo jūsų sumanymas?

– Nuo pirmo apsilankymo El Nido žinojau, kad čia atsiras vieta, kurioje kiekvienas jausis kaip namuose: sėdės basomis kojomis, valgys vietinį naminį maistą neskubėdami, bendraus ir mėgausis sustojusia akimirka. Perskaitęs visų restoranų aprašymus šiame mieste pasigedau tik vieno: tikros vietinės virtuvės.

Daugelis restoranų patiekalus pritaikę prie užsieniečių skonio, kaip kad Europoje kinų patiekalai pritaikyti europiečiams. Norėjau, kad mano vieta būtų tikra, tokia, kokie yra Filipinai – nesuvaidinta ir nepagražinta. Juk kas gali būti tikriau už kultūros pažinimą per vietinį maistą? Visi to nori, tik čia ne visi tai supranta, todėl ši vieta į miestą įsiliejo labai greitai.

Restoranas „Tambok‘s“

– O ką jums reiškia pats maisto gaminimas?

– Pirmiausia tai – savęs išraiška, be kurios, manau, susprogčiau per kelias savaites. Kai tu patieki maistą, lėkštėje patieki ir savo asmenybę bei charakterį. Aš visada sakau, kad apie žmogų galima labai daug papasakoti vos pamačius, kaip jis gamina.

Pats keisčiausias patiekalas gaminamas iš šunienos. Tiesa, šiuo metu tai daryti uždrausta. Vis dėlto tokį dalyką dar galima pamatyti kaimuose, kur geriamas alkoholis, o šuo kepamas ant laužo ir valgomas rankomis.

Maisto gamyba labiausiai susijusi su meile žmonėms, kuriems jis gaminamas. Filipiniečiai iš prigimties linkę būti itin svetingi ir mėgstantys dalintis.

– Kokie esminiai skirtumai tarp Filipinų ir kitų Azijos šalių virtuvių?

– Esminis skirtumas lyginant su kitomis Azijos šalimis – tai, kad mes gamindami maistą naudojame daug acto, esame pamišę dėl rūgštaus maisto, ypač salotų, ir daug skirtingų sriubų.

Kone kiekvienas europietis įsitikinęs, kad visas Azijos maistas yra aštrus, tačiau filipiniečiai yra išimtis. Vietiniai nemėgsta didelio kiekio skirtingų čili pipirų ar jų pakaitalų, mes labiau mėgstame atskleisti subtilų aštrumą.

Restoranas „Tambok‘s“

Pradėdami gaminti patiekalą pasirūpiname pagrindiniais ingredientais: svogūnu, česnaku, pomidorais ir druska su pipirais. Tai viskas, nuo ko prasideda gamyba vietinėje virtuvėje.

– Koks vietinės virtuvės patiekalas skaniausias jums?

– Net nežinau, tai labai sunkus klausimas. Konkretaus patiekalo įvardinti negaliu, tačiau nuo vaikystės man patinka visi patiekalai iš kiaulienos ir vištienos – tai matosi ir iš mano sudėjimo.

– Ar galėtumėte išvardinti, kokie keisčiausi filipiniečių virtuvės patiekalai?

– Man asmeniškai nepriimtinos ant laužo keptos vištienos žarnos – nesuprantu, kaip jas apskritai galima valgyti. Na, o pats keisčiausias patiekalas gaminamas iš šunienos. Tiesa, šiuo metu tai daryti uždrausta. Vis dėlto tokį dalyką dar galima pamatyti kaimuose, kur geriamas alkoholis, o šuo kepamas ant laužo ir valgomas rankomis.

Į daugelį patiekalų mes mėgstame dėti cukraus. Jūs net neįsivaizduojate, kokio saldumo yra filipinietiškai pagaminti spagečiai! Nesuprasi – valgai normalų patiekalą ar desertą.

Kitas jums tikriausiai neįprastas patiekalas – tikras mūsų šalies tradicinės virtuvės pasididžiavimas – virtas kiaušinis, iš kurio po kelių dienų būtų išsiritęs viščiukas. Žinau, kad retas europietis išdrįstų viso to paragauti, bet prisipažinsiu, kad kai kurių aš ir pats nesu ragavęs.

Restoranas „Tambok‘s“

Į daugelį patiekalų mes mėgstame dėti cukraus. Jūs net neįsivaizduojate, kokio saldumo yra filipinietiškai pagaminti spagečiai! Nesuprasi – valgai normalų patiekalą ar desertą. Kita vertus, dalis mūsų įpročių, tokie kaip gaminimas bambuko stiebe ar maisto kepimas, jį suvyniojus į banano lapą, didžiuosiuose miestuose jau primiršti. Tikiuosi, kad šias tradicijas man pavyks atgaivinti bent savo restorane.

– Vis dėlto kokį azijietišką patiekalą privalo paragauti kiekvienas europietis?

– Vienareikšmiškai – adobo. Vos tik paragavęs šį patiekalą įsimylės kiekvienas valgantis mėsą. Didžiausias adobo išskirtinumas – marinatas, pagamintas iš acto, sojų padažo ir česnako.

Nevalgantiems mėsos siūlau paragauti tortang tolang – tai kiaušinyje keptas baklažanas. Abejingų šis patiekalas tikrai nepaliks, pamils net tie, kurie yra užkietėję mėsos mėgėjai.

– Kas svarbiausia norint pagaminti gerą azijietišką patiekalą?

Ryžiai. Pusryčiams, pietums ir vakarienei. Joks patiekalas neapsieis be jų. Išmokęs tobulai išvirti ryžius, galėsi imtis kurti ir kitus patiekalus, būdingus Pietryčių Azijai.

Šiame regione esančių šalių tradiciniams patiekalams taip pat labai svarbus kokosų pienas, sojų padažas, česnakas ir, aišku, imbieras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)