Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI skaitytojais.

Dirbu sostinės Žvėryno mikrorajone ir aplink visos maitinimo vietos jau išbandytos po kelis kartus, bet į šį sveiko maisto restoraną, esantį visai šalia „Panoramos“ prekybos centro, atvykau pirmą ir jau tikrai žinau, kad ne paskutinį kartą. Sveiko maisto restoranas „Ajurvedinė virtuvė“ mane tiesiog sužavėjo!

Dienos pietūs čia kasdien skirtingi, o patiekalų įvairovė labai plati. Tądien, kai pietavau, galėjau rinktis iš trijų sriubų ir devynių karštųjų patiekalų. Salotos, desertai, gėrimai (nealkoholiniai ir labai įdomūs) dar atskirame meniu. Pats restoranas giriasi, kad čia siūlomi tik sveiki patiekalai, pagaminti iš šviežių, ekologiškų produktų, vadovaujantis ajurvedinės mitybos principais ir taisyklėmis. Daugiau apie tai prie įdomybių.

Šiltą vasaros dieną aš užsisakiau šaltibarščių su panyro sūriu ir bulvėmis (2,1 Eur) ir veganišką speltų miltų blynelį su bananų įdaru (maža porcija 2,5 Eur, du blyneliai didelėje porcijoje – 3,8 Eur). Stalo vanduo su gintarais (!) nemokamas savitarnos zonoje.

Sveiko maisto restoranas „Ajurvedinė virtuvė“

Ar skanu? Šaltibarščius pasirinkau, nes mane suintrigavo papildomas „priedas“ – panyro sūris (saldaus pieno sūris, tradiciškai gaminamas Indijoje), kurio tokiame derinyje iki tol nebuvau valgiusi. Sulaukusi porcijos, radau kelis šio sūrio gabalėlius, tačiau jie kažkaip ypatingai šaltibarščių skonio nepakeitė, o gal tiesiog mano lūkesčiai buvo perdėtai dideli. Visgi dėl šio užsakymo tikrai nesigailiu, gana karštą dieną didelė porcija skanių šaltibarščių puikiai atgaivino.

Sveiko maisto restoranas „Ajurvedinė virtuvė“

Antrojo patiekalo – veganiško blynelio laukiau su nekantrumu, nes labai norėjau pasisaldinti. Ne dažnai taip būna, bet tądien būtent saldus antras patiekalas mane sužavėjo. Lietinis buvo pagamintas iš speltų miltų, vienų seniausių grūdinių kultūrų – speltos buvo žinomos dar akmens amžiuje. Kitaip nei kitų veislių kviečių, speltų grūdai padengti žiedažvyniais, kurie apsaugo juos nuo ligų ir kenkėjų. Speltos neįsisavina mineralinių trąšų, todėl jos beveik neauginamos pramoniniu būdu. Tai genetiškai sveiki grūdai, atsparūs aplinkos užterštumui. Skamba sveikai, tiesa? O jeigu dar pridursiu, kad blynelis buvo be galo gardus? Taip, jis toks tikrai ir buvo, su saikingu uogienės padažu ir su gausiu bananų įdaru. Vieno blynelio po sriubos man pakako, bet jeigu esate labiau išalkę, užsisakykite abu.

Ar greita? Atvykusi ir prisėdusi prie staliuko truputį sunerimau, kad šie pietūs užtruks. Restorane buvo gausu kitų klientų, ant kelių staliukų pastebėjau dar nenurinktus kitų pietavusiųjų indus, o visus aptarnauti vos spėjo tik viena mergina.

Bendrai papietavau per 40 minučių, beje, pats maisto užsisakymas truko ilgiau nei maisto pristatymas.

Sveiko maisto restoranas „Ajurvedinė virtuvė“

Kas įdomu? Restorano erdvė nėra didelė, bet jauki, skamba maloni muzika. Teigiama, kad ajurvedinė virtuvė yra viena sveikiausių pasaulyje, nes čia numatyta šimtai su maistu susijusių taisyklių (kaip gaminti, kaip valgyti ir pan.), kurios padeda užtikrinti tikrai sveiką požiūrį į maistą. Čia gaminamas šviežias maistas yra kupinas pranos (gyvybės jėgos) ir maistinių medžiagų.

Žvėryne galite rasti dvi „Ajurvedines virtuves“ – viena iš jų dirba iki 17.00 val. (Latvių g.), kita iki 20.00 val. (Saltoniškių g.) ir kasdien tiekia skirtingus patiekalus. Beje, Latvių g. restorane nuo 16.00 val. pietų patiekalams yra taikoma 40% nuolaida.

Prieš metus atidarytame Saltoniškių g. restorane galima ne tik papietauti ar pavakarieniauti, bet ir įsigyti įdomių ekologiškų prieskonių ir sudalyvauti jų specialiai rengiamuose renginiuose.

Trumpa išvada. Restorano pristatyme rašoma: „Maitindamasis pagal ajurvedos principus žmogus subalansuos save pagal penkis pirminius elementus (eterį, orą, ugnį, vandenį ir žemę), kartu subalansuos došas ir sukurs savo kūno fiziologijos, jausmų ir proto harmoniją.“ Susidomėjai? Aš tikrai taip.

Atsiskaitymas galimas tiek grynaisiais, tiek kortele.

Sveiko maisto restoranas „Ajurvedinė virtuvė“, Saltoniškių g. 34 a, Vilnius