Rusnė dažnai tituluojama žvejų rojumi, o jos gyventojų gaminama žuvis vertinama visoje Lietuvoje. Žuvis gali būti tobula alternatyva jau pabodusiems bei ne itin sveikiems mėsos gaminiams, tad verta susipažinti su keletu rusniškių žuvies receptų, rašoma pranešime spaudai.

„Žuvis – tai originalus, skanus ir sveikas pasirinkimas, išvykai gamtoje suteikiantis visiškai kitokią dvasią. Tobulam žuvies patiekalui tikrai nereikia jokių sudėtingų ingredientų. Užteks pipirų, druskos, mėtos, raudonosios paprikos ir jūsų mėgstamiausių daržovių“, - sako verslinės žvejybos įmonės „Atmatos upė“ vadovas Algimantas Dirsė.

Ponas A. Dirsė dalinasi trimis unikaliais žuvies gaminimo gamtoje būdais.

Nereikia persistengti su prieskoniais

Jeigu pagavote kuoją, karosą ar kitą nedidelę žuvį, prieš kepant būtina ją tinkamai paruošti. Lietuvos vidaus vandenų žuvys turi daug kauliukų, todėl iš pradžių reikėtų juos pašalinti.

Daugiausiai kauliukų yra uodeginėje žuvies dalyje, tad šią dalį reikėtų skersai supjaustyti iki pat stuburinio žuvies kaulo, maždaug kas 3-4 mm. Tuomet suberkite prieskonius, kurie turėtų būti patys paprasčiausi: pipirai ir druska. Tikrai nesuklysite į žuvies vidų įdėję mėtos šakelę arba šiek tiek raudonosios paprikos.

Taip paruoštą žuvį kepkite sausai: ant grotelių arba dviejų iešmų. Kepant tokiu būdu susmulkinti kauliukai nesukels nepatogumų valgant.

Lašišinės žuvys kepamos folijoje

Jeigu gamtoje su savimi turite folijos ritinėlį ir žuvį ketinate kepti suvyniotą joje, jums labiausiai tiks ešerys, starkis bei visos lašišinės žuvys, pradedant upėtakiu ar šlakiu ir baigiant tikrąja lašiša.
Vykdami iškylauti pasirūpinkite vienkartiniais kepimo indeliais.

Visą žuvį supjaustykite gabaliukais, suberkite prieskonius, indelio apačioje sudėkite bulves ir kitas mėgstamas daržoves bei žuvį. Viską uždenkite folija ir kepkite ant kaitrių žarijų. Jeigu matote, kad žuvis nekepa, galite vieną žariją įdėti ir į patį indelį.
Lašiša su daržovėmis

Lynas ir pienas – tobulas derinys

Jeigu turite lyną, lietuvių išrinktą nacionaline žuvimi, kepkite jį ant žarijų, tačiau nepamirškite ir keptuvės. Lyno nereikia skusti, užtenka iš vidaus išimti kauliukus ir supjaustyti jį iki odos. Kepkite dideliais gabalais, keptuvėje.

Kai lynas iškepa, užpilkite jį pienu ir ant silpnos ugnies pakepkite dar 8 minutes. Lynas kartais gali turėti dumblo skonį, o pienas jį pašalina, suteikia žuviai švelnaus skonio.

Daug sveikiau nei mėsa

Anot dietologės Evelinos Pleterienės, ruošiantis iškylauti žuvies pamiršti tikrai nereikėtų. Tai vienas iš sveikiausių patiekalų, kuriuos galite paruošti gamtoje.

„Perdirbtų mėsos gaminių racione iš viso neturėtų būti. Mėsoje esančių sočiųjų riebalų, ypač keptų, kiekį turime griežtai riboti. Tuo tarpu žuvyje dominuoja polinesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6, priskiriamos prie sveikųjų riebalų grupės. Jų turinčius produktus rekomenduojama valgyti kuo dažniau. Žuvys ir jūros gėrybės yra nepakeičiami vitamino D šaltiniai“, – pasakoja E. Pleterienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)