„Jau ne pirmi metai, kai lietuviai griliui renkasi ne tik šašlykus. Jie jau visiems atsibodę, dabar žmonės nori kažko įdomesnio. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo burgeriai, didkepsniai“, – kalba Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas.

Anot jo, nuo naujausių pasaulyje siaučiančių madų mes pernelyg neatsiliekame – pasaulio čempionatuose visada papuolame į pirmąjį dvidešimtuką. O kai kurių dalykų šių konkursų dalyviai iš lietuvių net patys pasimoko.

„Viename čempionate druskoje kepėme ananasą, tai kiti atėjo mūsų pasižiūrėti. Visą ananasą aplipdėme druskos mase ir dėjome į žarijas. Visiems dalyvavusiems čempionate tai buvo naujovė“, – šypsodamasis prisimena pašnekovas.

Virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič taip pat pasakoja, kad grilio meistrus nustebinti nelengva. „Dabar ant grilio kepama beveik viskas – ir įvairios mėsos, ir picos, desertai, t.t. Pavyzdžiui, yra toks desertas „Aliaska“. Jis gamintas iš biskvito, viduje – ledai, o ant viršaus – plakti baltymai. Šis desertas dedamas į grilių ir trumpai apkepamas aukštoje temperatūroje – tuomet baltymai apkepa, o ledai viduje ištirpti nespėja“, – pasakoja ji.

Pasak H. Bovševič, pastaruoju metu tarp populiariausių mėsos rūšių dažnai pirmauja jautiena, taip pat itin populiari vištiena, lietuviai ant grilio kepa ir žuvį, jūrų gėrybes, įvairias daržoves.

Domisi naujovėmis

Kaip pasakoja J. Kaminskas, lietuviai jau renkasi ne tik geresnę mėsą, bet ir pačias kepsnines, su kuriomis galima padaryti gerokai daugiau – net iškepti duoną ar išrūkyti žuvį, žmonės domisi įvairiais kepsninių modeliais, kurių yra pačių įvairiausių – nuo dujinių iki molinių su dangčiais ir pan.

H. Bovševič užsimena, kad didžiausia šių metų naujiena – specialūs griliui skirti silikoniniai kilimėliai, kurie sukurti atlaikyti aukštą temperatūrą.

„Ant tokio kilimėlio galima dėti kepti ir burgerius, ir kitokius smulkesnius mėsos gabaliukus. Taip kepdami jie nenukrenta ant žarijų, o mėsa išlieka sultinga, – paaiškina ji. – Taip pat Lietuvoje populiarėja pasaulyje jau pamėgtos specialios grilio lentelės. Jos pagamintos iš vyšnių, kedro ar kitos aromato suteikiančios medienos. Prieš kepant jos išmirkomos vandenyje ir ant jų kepamas maistas įgauna išskirtinio skonio bei aromato, mėsa išlieka kur kas sultingesnė. Be to, labai patogu ant tokios lentelės kepti žuvį, kuri linkusi byrėti.“

Siūlo išsikepti populiariausią patiekalą

Paklausti, koks gi grilio patiekalas šiuo metu vis dėlto pats populiariausias, abu pašnekovai sutartinai tvirtina, kad tai – mėsainiai.

„Iš Amerikos atėjusi mada valgyti mėsainius su įvairiomis bandelėmis ir padažais mūsų šalyje prigijo ir dėl skonio, ir dėl to, kad mėsainius patogu valgyti. Jie papuošia mūsų stalą, nes yra itin spalvingi, tad jų populiarumas nestebina“, – kalba H. Bovševič.

J. Kaminskas atkreipia dėmesį, kad norint pasigaminti išties skanius mėsainius, svarbu pasirinkti kokybišką mėsą. „Geriausia burgeriams naudoti brandintą jautieną. Ją smulkinkite peiliu, ne mėsmale – tokia mėsa geriau sukibs ir bus skaniau. Įdėkite šiek tiek česnako, svogūnų, pipirų, druskos ir formuokite burgerį. Prieš kepant juos galima pusvalandžiui įdėti į šaldiklį, kad atvėstų ir geriau sukibtų. Mėsą iš abiejų pusių apkepkite po 5 min. Na, o prie jos pasidarykite naminio majonezo su trupučiu kario, padažas gali būti šiek tiek saldesnis, su ruduoju cukrumi. Dėkite agurkų, salotų ir, žinoma, sūrį, pasirinkite skanias bandeles“, – trumpai pamoko J. Kaminskas.

H. Bovševič mėsainiams siūlo rinktis ne pirktines, o namines bandeles. Jas galima išsikepti jau iš vakaro. „Bandeles galite kepti nebūtinai iš kvietinių miltų, bet ir iš pilno grūdo miltų, į tešlą galite įdėti riešutų. Na, o prieš formuojant mėsainius, perpjautą bandelę galite paskrudinti ant to paties grilio ar įkaitintos plokštės, šiek tiek patepus sviestu ar aliejumi“, – sako pašnekovė ir pasidalija paprastu naminių bandelių mėsainiams receptu.

10 vnt. bandelių reikės:

1 šaukšto sausų mielių
0,5 puodelio šilto vandens
0,5 puodelio pieno
1 kiaušinio
2 šaukštų aliejaus
2 šaukštų cukraus
1 šaukštelio druskos
3 puodelių miltų
1 šaukšto lydyto sviesto
2 šaukštų sezamų sėklų

Gaminimas:

Mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir cukrumi, palikite kelioms minutėms, kad ištirptų cukrus ir suputotų masė. Atskirame inde suplakite kiaušinį, sumaišykite su druska, pienu, aliejumi. Visą šią masę supilkite į mielių mišinį, gerai sumaišykite. Suberkite miltus, minkykite, kol išeis vientisa masė. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite pastovėti šiltai, kol masė padvigubės.

Visą tešlą padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvienos formuokite po rutuliuką ir jį paspauskite, kad išeitų bandelė. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Uždenkite ir laikykite šiltai, kad tešla dar kartą pakiltų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiekvieną bandelę patepkite lydytu sviestu, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite apie 15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduos. Atvėsinkite, tik tada perpjaukite išilgai.

Taip pat virtuvės šefė pasidalija dviem mėsainių su vištiena receptais. Gamindama mėsainius iš vištienos H. Bovševič nenaudoja kiaušinio, kartais deda šiek tiek grietinės ar grietinėlės, nors galima įdėti ir ištirpinto sviesto, kuris suteikia šiek tiek riebumo liesesnei vištienos filė mėsai. Į mėsainių masę ji deda ir turimų daržovių – paprikų, cukinijų, tinka ir alyvuogės, o kepdama ant grilio uždeda žolelių, tokių kaip čiobreliai, rozmarinai, mėtos ar bazilikai, kad šie suteiktų dar skanesnį aromatą.

Mėsainiai su smulkintos vištienos filė maltiniu ir Čederio sūriu


4 mėsainiams reikės:

4 vnt. mėsainių bandelių
80 g sviesto
120 g Čederio sūrio
150 g pikantiško padažo
30 g barbekiu padažo
450 g smulkintos viščiukų filė mėsos
mėgstamų prieskonių (čiobrelio, raudonėlio)
120 g pomidorų
80 g marinuotų agurkų
10 g Aisbergo salotų lapų

Gaminimas:

Smulkintą viščiukų filė mėsą sukapokite su sviestu ir mėgstamais prieskoniais. Suformuokite kotletus, kepkite grilyje iš abiejų pusių, pabaigoje patepdami barbekiu padažu. Bandeles aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje. Ant iškepusios bandelės vidinės dalies užtepkite pikantiško padažo, uždėkite salotos lapą, keptą vištienos kotletą, riekelėmis pjaustytus pomidorus (pomidorus galite pakeisti mango arba nektarinų riekelėmis), marinuotus agurkus ir Čederio sūrio griežinėlį. Uždenkite kita bandele, ją taip pat prieš tai patepkite padažu iš vidinės pusės.

Sultingi mėsainiai su smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos ir paprikų maltiniu


4 mėsainiams reikės:

4 vnt. mėsainių bandelių
80 g raudonos paprikos
50 g petražolių
80 g sviesto
450 g smulkintų viščiukų šlaunelių mėsos
30 g grietinės
žiupsnelio prieskonių – žiupsnelio
120 g pomidorų
100 g salotų lapų rinkinio
100 g barbekiu padažo su garstyčiomis

Gaminimas:

Smulkintą viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite su paprika, petražolėmis, grietine ir prieskoniais. Formuokite kotletą, kepkite grilyje iš abiejų pusių. Bandeles aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje. Ant iškepusios bandelės vidinės dalies užtepkite mėgstamo padažo, uždėkite salotų lapų, keptą vištienos kotletą, riekelėmis pjaustytus pomidorus. Uždenkite kita bandele, ją taip pat prieš tai patepkite padažu iš vidinės pusės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)