Tailando virtuvės įžymybė M. L. Sirichalerm Svasti, geriau žinomas kaip virtuvės šefas Chef McDang – garsiausias Tailando maisto ekspertas ir tailandietiškos virtuvės ambasadorius atvyko į Lietuvą, pristatė tikrą tailandiečių virtuvę, pademonstravo kelių žinomiausių savo šalies patiekalų ruošimo techniką ir pasidalijo receptais.

Aštri didžiųjų krevečių sriuba (Tom Yum Goong)
Tom Yum sriuba

Ingredientai – 4 porcijoms reikės:

  • 8 didžiųjų krevečių. Krevetės nulupamos ir išvalomos. Galima naudoti atitinkamą kiekį mažesnių krevečių (16-20 vnt.);
  • 1000 ml vandens;
  • 3–4 gabaliukų šviežio sugrūsto galangalo (imbierinių šeimos augalas);
  • 1 stiebo šviežios citrinžolės. Naudojama tik raudonoji stiebo dalis, kuri supjaustoma 5 centimetrų gabaliukais ir sutraiškoma;
  • 2–3 kafiro laimo lapų;
  • 8-12 pievagrybių. Jie nuvalomi ir supjaustomi į 2 dalis;
  • 3–5 šaukštų žuvies padažo;
  • 3–5 šaukštų šviežių laimų sulčių;
  • 4 šviežių čili pipirų (galima juos sutrinti);
  • pundelio nuskintų kalendros lapų.

Gaminimas

1. Vandenį užvirinkite. Įdėkite sugrūstą galangalą, kafiro laimo lapus ir citrinžolę (naudojama tik raudonoji stiebo dalis, kuri supjaustoma 2 colių gabaliukais ir sutraiškoma). Apie minutę leiskite jiems pavirti, kad jų aromatas pasklistų į vandenį.

2. Jeigu norite, kad sriuba būtų labai aštri, sudėkite į puodą sutrintus čili pipirus. Įdėkite žuvies padažą, suteikdami sriubai sūrumo, ir laimų sulčių, suteikdami rūgštumo. Paragaukite, ar teisingas prieskonių derinys, nes laimų sultys būna skirtingo rūgštumo, o žuvies padažas – skirtingo sūrumo. Laimų sultis pilkite paskutines, taip pat ir baigiant virti.

3. Sudėkite nuvalytus ir į 4 dalis supjaustytus grybus ir virkite verdančiame sultinyje apie minutę.

4. Į verdantį sultinį sudėkite nuluptas ir išvalytas krevetes ir sumažinkite ugnį. Maišydami virkite tik apie minutę, nes krevečių proteinas labai greitai išverda.

5. Įpilkite į lėkštę ir pabarstykite šviežia kalendra.

Tailando virtuvės šefas Chef McDang

Tradicinėje Tom Yum sriuboje buvo tik sauja paprastų ingredientų, tačiau ilgainiui tailandiečiai pradėjo eksperimentuoti su kitais ingredientais, kaip antai: pomidorais, kokosu, grietine, čili pasta ir net baziliku, kuris buvo laikomas šventąja žole! Pasak maisto eksperto, taip, galite eksperimentuoti, bet pirma paragaukite tikrosios Tom Yum sriubos.

Šią sriubą galima virti su kitokia mėsa ar jūrų gėrybėmis. Svarbu nepamiršti, kad sriuba yra kelių augalinių ingredientų mišinys, o Tom Yum sudėtyje visuomet yra trys pagrindiniai augalai: citrinžolė, galangalas ir kafiro laimo lapai. Ši sriuba sūdoma tik žuvies padažu, o rūgštumo jai suteikia tik laimų arba tamarindų, arba jų abiejų sultys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)