Knygos „Superpietūs dėžutėje“ ir kulinarinio tinklaraščio „Kitchen Obsession“ autorius P. Strasevičius pasidalijo savo patarimais, ką neštis pietums į darbą, ką dėti į iškylos krepšį ir kokių lietuviams būdingų klaidų reiktų vengti.

Nesumaišykite visko iškart

„Visada pabrėžiu, kad namuose gamintas maistas yra sveikesnis, kadangi patys matome ir žinome, ką įdedame į patiekalus, – kalba virtuvės šefas. – Vienas iš mano patarimų – „prisijaukinti“ pietų dėžutes. Manau, tai labai aktualu daugeliui dirbančių ir vaikus auginančių žmonių.“

P. Strasevičius atkreipia dėmesį, kad svarbus ne tik dedamas maistas, bet ir pati dėžutė. Geriausia, anot jo, rinktis tokias, kurios turi atskirus skyrius skirtingiems produktams.

Maistas pietų dėžutėse, kaip sako pašnekovas, turi būti subalansuotas taip, kad nuo pietų jaustumėmės energingi ir darbingi. „Pietų metas – tai tas metas, kai dar galima suvartoti ir daugiau angliavandenių ar riebalų, kurie mums ir suteikia energijos. Taip pat labai svarbu maistą dėžutėse laikyti tinkamai“, – akcentuoja P. Strasevičius ir pasidalija dar keliais naudingais patarimais.

Jei esate salotų mėgėjas, geriausia, jei jas susimaišysite 10 minučių prieš valgant. Neskubėti jis rekomenduoja ir su padažais – ant karštųjų patiekalų juos pilkite tik prieš šildydami maistą.

„Ruošdami savo pietų dėžutes nepamirškite produktų įvairovės. Pavyzdžiui, lengva į savo racioną įtraukti įvairias kruopas, kurios yra tikras energijos šaltinis, – pasigaminkite skanių salotų su jomis. Taip pat svarbu atsižvelgti į sezoniškumą. Sezoniški produktai gali padiktuoti net gėrimų receptus, pabandę jų pasigaminti namuose nebenorėsite nesveikų gazuotų, daug saldiklių turinčių gėrimų“, – pataria P. Strasevičius.

Karštyje pabuvusio maisto į šaldytuvą nebedėkite

Lietuviai, kaip pastebi pašnekovas, mėgsta valgyti gausiai ir riebiai, todėl jis pataria stengtis mažinti patiekalų normas, taip pat naudoti mažiau kaloringų padažų ir blogųjų riebalų. „Dabar tokie laikai, kai galime sau leisti valgyti sveikiau ir natūraliau. Ir visa tai darykime dėl savo pačių sveikatos, būsenos“, – ragina pašnekovas.

Patarimų šefas pažeria ir iškylų mėgėjams, kurie tik atšilus vis traukia į gamtą. Kraunant iškylų krepšius, anot P. Strasevičiaus, reiktų vengti termiškai neapdorotos mėsos, neleisti jai prisiliesti prie kitų ingredientų, kuriuos netrukus ruošiamasi valgyti. Prieš veždami maistą į gamtą būtinai jį atvėsinkite šaldytuve ir tik tuomet vežkitės piknikauti.

„Maisto, kuris visą dieną laikytas karštyje, o prieš tai buvo atšaldytas, nerekomenduoju vėl dėti į savo šaldytuvą, kadangi toks maistas bus praradęs daug gerųjų savybių, be to, jame gali atsirasti blogųjų bakterijų“, – moko profesionalas.

Paulius Strasevičius

Gamtoje jis rekomenduoja valgyti daugiau vaisių, daržovių ir užkandžių be pieno produktų.

Save užkandžių ir šaltųjų patiekalų meistru vadinantis šefas teigia niekad nepritrūkstantis fantazijos ir pasidalija nesudėtingu gaivaus vasariško užkandžio receptu.

„Viename dubenėlyje sumaišykite tris šaukštus fetos sūrio ir du šaukštus grietinėlės. Kitame suberkite smulkiai sukapotų ar iki dulkelių sumaltų pistacijų. Tuomet imkite medinį pagaliuką, pasmeikite vynuogę, pamerkti ją į fetos ir grietinėlės kremą ir apiberkite pistacijomis“, – žingsnis po žingsnio pamoko P. Strasevičius.

Kaip puikų pasirinkimą ir pasisėdėjimams gamtoje, ir neštis darbą jis įvardija... omletą su šonine ir daržovėmis. „Iš šio paprasto omleto recepto galite padaryti ir pusryčius, ir puikų užkandį“, – tikina šefas.

2 porcijoms reikės:

3 kiaušinių
1 šaukšto graikiško jogurto
žiupsnelio druskos
1 nedidelio kubelio sviesto kepimui
5 plonai pjaustytų šoninės gabalėlių
saujelės špinatų
2 konservuotų agurkėlių

Gaminimas:

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite jogurtą, įberkite druskos, išplakite.
Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir supilkite kiaušinių masę.
Uždenkite dangčiu ir lengvoje kaitroje kepkite, kol paviršiuje neliks skysto kiaušinio.
Atsargiai apverskite omletą ir pakepkite dar 1 minutę. Išjunkite kaitrą. Palikite pastovėti, kol pasiruošite kitus ingredientus.
Į lėkštę vieną šalia kitos sudėkite šoninės juosteles ir ant jų išverskite omletą.
Viename omleto šone sudėkite špinatus ir agurkėlius.
Viską susukite.

„Tokį „vyniotinį“ perpjaukite pusiau ir susidėkite į savo pietų dėžutę. Keliaukite savo reikalais, o kai labai norėsis valgyti, turėsite puikų ir sotų užkandį“, – šypsosi P. Strasevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)