Pasak restorano „Salvete City“ šeimininko, alaus ir deserto derinys, iš pirmo žvilgsnio, gali atrodyti neįprastai, tačiau jei mėgstate ir saldėsius, ir alų, tada problemų juos derinant nėra, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Tinkamiausi – saldėsiai su riešutais ar kremu

„Visada sakau, kad kiekvienas turi savo asmeninį teisingą atsakymą į klausimą, kas dera tarpusavyje ir kas ne. Juk jei žmogui tam tikras maisto ir gėrimo derinys yra skanus, vadinasi, jam toks derinys geras, ir čia jau niekas negali paprieštarauti“, – sako A. Serra.

Pasak jo,derinant alų prie deserto galima rinktis du variantus: arba siekti išgauti kontrastą ir rinktis kartų alų, jei norisi taip eksperimentuoti, arba suderinti skonius renkantis saldesnį alų.

Antonio Serra

Dažniausiai virtuvės guru pataria rinktis intensyvesnio skonio desertus. „Jei gurkšnodamas alų norėčiau suvalgyti desertą, rinkčiausi kokį nors saldėsį su riešutais ar kremu. Riešutai desertams suteikia traškumo, jie yra sausi, taigi gurkšnis alaus gali padėti nuryti ir pridėti papildomo skonio. Taip pat geriant alų siūlyčiau skanauti tokių desertų, kurių sudėtyje yra sviesto ar kitų riebalų. Taip pat prie alaus galėtų tikti desertai su vaisiais“, – svarsto A. Serra.

Svarbi ir pasirinkto deserto konsistencija: „Pavyzdžiui, valgyti ledus užgeriant alumi nerekomenduočiau. Pagal savo konsistenciją ledai yra tarsi sušaldytas padažas, juos mes nuryjame nė nekramtę. Alų taip pat tiesiog nuryjame, ir tai jau suponuoja, kad alus ir ledai nedera. Tačiau yra vienas „bet“: kiekvienoje taisyklėje yra išimčių. Vadinasi, galima rasti ir puikų alaus bei ledų derinį.“

Nebijokite improvizuoti

Savo pastebėjimais pasidalijo ir „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys. „Pagrindinis patarimas – prie saldaus deserto reikėtų derinti saldų alų. Jis, beje, puikiai tinka ir prie vaisinio deserto. Žinoma, galima ir paimprovizuoti – prie saldaus deserto derinti rūgštesnį alų. Taip išgausite kontrastą“, – pataria J. Lingys.

Kad būtų aiškiau, J. Lingys įvardija konkrečias rūšis: „Jei vaišinatės, pavyzdžiui, šokoladiniu pyragu ar kokiu kitu labai saldžiu desertu, geriausiai prie jo tiktų belgiškas „Dubbel“ alus, „Porteriai“, „Imperial stout“ tipo alūs. Tai tie alūs, kurie turi sodrų aromatą, sodrų skonį ir yra šiek tiek saldesni. Jei prie saldaus deserto norite derinti rūgštesnį alų, geriausiai tiktų „Lambic“ tipo alus – spontaninės (laukinės) fermentacijos. Iš jų tinka „kriek“ ar „framboise“ tipo alūs – stipriai rūgštiniai.“

Ar būtina derinant paisyti taisyklių? „Jų verta paisyti tada, kai ragaujate pirmąkart. O vėliau, kartą paragavus, siūlau žmonėms išeiti iš komforto zonos ir pabandyti patiems rasti sau patinkančius derinius. Juk kiekvieno žmogaus skonio receptoriai skirtingi – kiekvienas skirtingai supranta, kas yra saldu, kartu ar rūgštu. Mano pateiktos gairės – palengvinimui. Vėliau improvizuokite“, – šypsosi J. Lingys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)