„Nestlé Blatics“ užsakymu Baltijos šalyse atlikto reprezentatyvaus tyrimo metu nustatyta, kad išvis neužkandžiauja kas trečias Lietuvos gyventojas, o naktimis užkąsti mėgsta 7 proc. Lietuvos gyventojų, rašoma pranešime spaudai. Doc. dr. gydytoja-dietologė Edita Gavelienė pabrėžia, kad užkandžiai nėra blogai, tačiau tokio įpročio naktimis reikėtų atsisakyti.

Naktį valgo net mėsos produktus

Jei ryte ir dieną populiariausias užkandžių pasirinkimas – vaisiai, šokoladas, riešutai ir džiovinti vaisiai, naktimis po vaisių pagal populiarumą atsiduria perdirbti mėsos gaminiai.

Net 41 proc. užkandžiaujančių naktimis prisipažino, kad alkį slopina būtent mėsos gaminiais (dešrelės, kumpis ir pan.).

„Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atliktu tyrimu norėjome išsiaiškinti, kiek gyventojų apskritai užkandžiauja ir kuo dažniausiai bandoma greitai numalšinti alkį. Labiausiai nustebinęs rezultatas tas, kad beveik pusė gyventojų, kurie teigia užkandžiaujantys naktimis, tam renkasi perdirbtus mėsos produktus, kurie apsunkina organizmo poilsį naktį. Taip pat pastebima, kad su amžiumi sąmoningumas ir sveikos gyvensenos pasirinkimas didėja, nes užkandžius naktį dažniausiai renkasi jauniausia amžiaus grupė“, – pastebėjo „Nestlé Baltics“ korporatyvinių reikalų vadovė Ariana Rastauskaitė.

Pagal tyrimo duomenis, naktimis užkandžiauja net 11 proc. jaunuolių (18–25 m. amžiaus), kai 26–35 m. amžiaus grupėje tokių yra tik 4 proc.

Netinkamas užkandžių supratimas

E. Gavelienė pastebi, kad visuomenėje užkandžiavimas yra suprantamas kaip nuolatinis ar nekontroliuojamas kramsnojimas.

„Kalbant apie sveiką mitybą, per dieną rekomenduojami trys pagrindiniai valgymai ir vienas–du užkandžiavimai. Specialistų lūpose užkandis iš tiesų reiškia tarpinį valgymą“, – aiškino specialistė. Gydytojos-dietologės paminėtais užkandžiais gali tapti priešpiečiai ir pavakariai.

Pasak specialistės, rekomendacijos, kuo užkandžiauti, priklauso nuo žmogaus fizinio pasirengimo, aktyvumo, valgymo įpročių, biologinio ritmo.

„Pirmas pasirinkimas galėtų būti įvairios daržovės: morkytės, salieras, ridikėliai ir pan. Taip pat – vaisiai. Puikus užkandis – sėklos ir riešutai. Per dieną jų reikėtų suvalgyti 20–30 g. Užkandžiais gali būti ir pieno produktai: kietojo ar varškės sūrio gabalėlis, jogurtas. Žmonėms, kurie yra fiziškai aktyvūs, užkandžiu kartą ar du kartus per savaitę tinka ir javainių batonėlis“, – vardijo E. Gavelienė.

Kalbėdama apie užkandžiavimą naktimis specialistė pabrėžė, kad šio įpročio reikėtų atsikratyti, nebent žmogus dirba naktinėmis pamainomis: „Nakties metu joks užkandis neras savo vietos. Jei jau žmogus atsibudo ir kažko užsinorėjo, tai geriau tegu tai būna vanduo ar nesaldinta arbata. Naktį mūsų kūnui virškinimas nerūpi, jis turi pailsėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)