Baltą mėsą teigia labiausiai mėgstantys 44 proc., o raudoną – 48 proc. gyventojų, rašoma atsiųstame pranešime spaudai. Restoranų grupės „Fortas“ užsakymu balandį bendrovės „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, 44 proc. gyventojų labiausiai mėgsta valgyti paukštieną, tad renkasi vištieną (34 proc.) arba kalakutieną (10 proc.). Kiaulieną, kaip mėgstamiausią mėsos rūšies pasirinkimą, įvardijo 39 proc. apklaustųjų, o 9 proc. rinktųsi jautieną ir veršieną.

„Natūralu, kad populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos ima dominuoti mitybos racione. Per 20 mūsų restorano veiklos metų akivaizdžiai matome nuosekliai mažėjantį kiaulienos patiekalų vartojimą ir augantį paukštienos, jautienos, avienos patiekalų populiarumą. Šios tendencijos neišvengiamai persikelia ir už viešojo maitinimo sektoriaus ribų, o tai, be kita ko, lemia ir patraukli mėsos rūšies kaina bei prieinamumas“, – teigia restorano „Fortas“ virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

Pasak jo, riebų kiaulienos karbonadą su gausiu garnyru šlamščiančio lietuvio įvaizdis greitai neatspindės tikrovės. „Spinter“ tyrimo duomenimis, kiaulieną dažniau renkasi vyrai, 56 m. ir vyresni respondentai, gyvenantys mažesniuose miestuose ar kaimo vietovėse. Vištieną mėgstamiausia dažniau įvardija moterys, taip pat jauniausi (18–25 m.) respondentai. Kalakutieną labiausiai vertina moterys ir didmiesčių gyventojai, o jautieną dažniausiai renkasi aukščiausias pajamas gaunantys ir vadovaujančias pareigas užimantys respondentai.

„Žinoma, kiaulienos mėgėjų Lietuvoje yra ir bus nemažai, tačiau vien pagal restoranų ir kavinių lankytojų įpročių kaitos tendencijas galime teigti, kad kiauliena, skirtingai nei prieš 20 metų, jau nebėra dominuojantis mėsos valgytojų pasirinkimas. Ir toliau didės dėmesys įvairesnei bei sveikesnei mitybai, produktų kokybei, kartu augs liesesnės mėsos vartojimas. Be to, keičiasi ir pačių mėsos patiekalų gamybos principai – dabar naudojama nepalyginamai mažiau riebalų, riebių padažų, nemažą dalį garnyro sudaro daržovės ir žalumynai“, – sakė A. Stoškus.

Statistikos departamento duomenimis, 2015 m. vienas Lietuvos gyventojas per metus suvartojo 50 kg kiaulienos, 29 kg paukštienos, 5 kg jautienos ir veršienos. Palyginti su 2011 metais, labiausiai – net trečdaliu, išaugo paukštienos suvartojimas. Jautienos ir veršienos šiandien suvalgome 25 proc. daugiau, o kiaulienos kiekis kilo mažiausiai – 11 proc., palyginti su 2011 metais.

Panašios tendencijos fiksuojamos ir kitose šalyse. Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, visoje Europos Sąjungos šalyse kiaulienos vartojimas nuo 2014 m. stabiliai mažėja.

Kai kuriose šalyse daugėja ir visiškai mėsos nevartojančių gyventojų skaičius. Didžiosios Karalystės veganų bendruomenės skaičiavimais, per pastarąjį dešimtmetį žaliavalgių skaičius išaugo daugiau kaip 350 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)