Štai mano privalomų produktų sąrašas šiems metams:
kiaušiniai
avokadai
humusas
bananai
gera kava
duoniukai
mocarela
halloumi sūris
ožkų sūris
anakardžiai
migdolų pienas
sojų pienas
batatai
šaldyti žalieji žirneliai
laimai
apelsinai
karis
alyvuogių aliejus
sezamų aliejus
kokosų pienas
makaronai
lęšiai
kario pasta
soja
žuvų padažas
pipirai
anakardžiai
Pusryčiai
Kadangi dažniausiai pusryčiauju namie, didžiąją mano šaldytuvo dalį sudaro pusryčiams skirti ingredientai. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be kiaušinių! Dažniausiai kepu kiaušinienę, ruošiu omletą ar verdu kiaušinius be lukšto.
Keletas patarimų kiaušinių mėgėjams
Omletą gardinkite kariu – jis suteikia papildomos egzotikos.
Svarbiausia omleto neperkepti – jo paruošimas trunka vos kelias minutes.
Į omletą pritarkuokite ožkų sūrio, įvyniokite avokado ar lašišos.
Kepdami kiaušinį ant keptuvės kruopščiai prižiūrėkite temperatūrą, ji neturi būti maksimali.
Pagrindiniai kepto kiaušinio akcentai: geri pipirai ir gera druska, o kai yra šviežių – krapai.
Jeigu leidžia sveikata ir gyvenimo būdas, vietoj aliejaus naudodami sviestą atrasite naujus įspūdingus skonius.
Verdant kiaušinius be lukšto svarbiausia įvaldyti savo techniką, bet vieną kartą pasiklausę profesionalo, problemą tikriausiai išspręsite.
Virdami kiaušinius be lukšto actą keiskite vyno likučiais.
Jeigu mėgstate intensyvesnius skonius, virtą kiaušinį dieną pamarinuokite sojų padaže;
Kartais klasika yra viskas – minkštai virtas kiaušinis.
Išbandykite kiaušinius, keptus avokade.
Paragaukite šakšukos.
Išbandykite kiaušinių pyragą į kepimo skardą pripjaustę kumpio, alyvuogių, pomidorų, duonos ir gausiai juos užpylę kiaušinių plakiniu.
Kiaušinių pasaulis yra be pabaigos!
Be abejo, kasdien kiaušinių valgyti nereiktų. Tad tobuliausi jų pakaitalai (ar kartais – papildiniai) yra avokadai, humusas, lašiša, mocarela, bananai ir kiti aukščiau išvardyti produktai.
Įprastą mocarelą su pomidorais, kol pastarųjų nėra šviežių, keičiu mocarela su bananais, avokadais, alyvuogių aliejumi, gardinu pipirais.
Duonos beveik nevartoju, ją keičiu duoniukais, kurie maloniai traška ir turi mažiau kalorijų.
Pusryčių nebeįsivaizduoju be humuso! Tačiau dėl itin liūdnos jų pasiūlos, nutariau pradėti jį gaminti pati.
Pasitaikius gerai progai, pati sūdau lašišą. Ir ant viršaus drąsiai dedu ožkų sūrio. Tinka net ir „bepieniams“ (supraskite, tiems, kurie nevalgo pieno).
Vakarienė
Vakarienei dažnai užtenka grūdėtos varškės, jogurto ar tiesiog nedidelio gabalėlio mocarelos.
Dievinu salotas su keptu halloumi sūriu!
O kai turiu daugiau laiko – Thai virtuvę. Šaldytuve visuomet turiu kokosų pieno, kario pastos, imbiero, kalendros ir šaldytų žirnelių. Spintelėje vietos visada atsiranda žuvų padažui, sojai ir dar keletui prieskonių. Vieną kartą išmokus Lietuvos rinkai pritaikytus Thai virtuvės pagrindus, sustoti nebegali.
Karis su vištiena, karis su žuvimi, karis su krevetėmis, karis su daržovėmis. O jeigu įsigyji dar papildomų dalykų, tai įsimyli ir indišką Tikka Masala su varškės sūriu. Tai yra tai, ką ruošiu dažniausiai, kas visuomet įgauna kitą skonį bei spalvą. Be to, nuolat gali laviruoti tarp skirtingų lakštinių rūšių, ryžių ar painterpretuoti su lęšiais, kurie, beje, yra dar vienas labai geras dalykas, po truputį išstumiantis grikius iš mano lentynos.
Tiesa. Turiu dar vieną meilę – batatus. Pastaruosius tiesiog valgau prisikrovusi šalia mocarelos ar grūdėtos varškės, užsibarsčius kanapių druska. Tačiau jie turi ir daugiau potencialo, kurį linkiu jums patiems atrasti.