Tai, kad geriausi pasaulio kulinarai – vyrai, liudija ir kasmetiniai geriausių pasaulio šefų rinkimai, kuriuose, deja, silpnosios lyties atstovių tik mažuma. Apie tai, kad vyrai karaliauja kulinarijos pasaulyje, byloja ir tokios milžiniško populiarumo sulaukusios televizijos laidos kaip BBC transliuojama „The Hairy Bikers“ laida. Du baikeriai keliauja po pasaulį, ragauja egzotišką maistą, gamina vietinių pamėgtus patiekalus ir dalijasi savo patirtimi su kitais…

Kas nutiko, kad moterys atsidūrė kulinarijos paraštėse?

Geriausi virtuvės šefai – prancūzai?

Portale www.finedininglovers.com pateikiamas geriausių 2016 m. pasaulio šefų sąrašas. Dešimtukas atrodo štai taip:

Matome, kad vieni iš geriausių kulinarų – prancūzai. Pasaulio šefų dešimtuke jų yra net 5: Allainas Passard'as, Pierre'as Gagnaire'as, Micheelis Brasas, Ericas Frechonas ir Emmanuelis Renaut.

Pirmosios vietos nugalėtojas A. Passard'as pasižymi itin aukšto lygio kulinariniais sugebėjimais. Pasaulį šis virtuvės šefas nustebino dar 2000 metais, kai iš savo nuosavo trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „L’Arpège“ valgiaraščio pašalino raudonąją mėsą ir pradėjo gaminti tik iš daržovių. Ir ne bet kokių, o itin ekologiškų, auginamų jo paties ūkyje. A. Passard'o gaminamų patiekalų galima pabandyti pasidaryti patiems, vadovaujantis jo išleista knyga „The Art of Cooking with Vegetables“, kurioje yra net 48 receptai.

Taigi, kas nutiko, kad vyrai ėmė ir nukonkuravo savo kulinariniais sugebėjimais moteris?
Galbūt atsakymas glūdi tame, kad maisto gaminimo procesas moterims dažnai tampa darbu, pareiga, kurią privaloma atlikti kiekvieną dieną. Galbūt dėl to silpnosios lyties atstovės dažnai pamiršta, kokia laimė yra kartais improvizuoti su maistu ir atrasti naujus, nepakartojamus skonius.

Ką rodo „Michelin“ žvaigždutės?

Kartais žmonės giriasi, kad štai, pietavo ar vakarieniavo trijų „Michelin“ žvaigždučių restorane. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad aptarnavimo lygis, maistas ir visa aplinka buvo paties aukščiausio lygio.

Ne paslaptis, kad „Michelin“ gidas, leidžiamas jau nuo 1990 metų, tapo vienu garsiausių ir įtakingiausių vadovų, vertinančių ne tik restoranus, bet ir viešbučius. Vertinimas vykdomas trijų žvaigždučių principu ir įvertinti būna ne tik virtuvės šefai, bet ir visa viešbutyje ar restorane veikianti sistema – personalas, maisto patiekimas, interjeras, na, ir, žinoma, pats maistas.

Ar žinojote, kad daugiausia „Michelin“ žvaigždučių (net 31) yra gavęs virtuvės šefas Joëlis Robuchonas? Šiam prancūzui priklauso net 13 restoranų visame pasaulyje, o iš jo maisto gamybos paslapčių mokėsi garsus pasaulio šefas Gordonas Ramsay. Beje, J. Robuchonas, kaip ir G. Ramsay, pasižymi itin karštu temperamentu, kuris dažnai labai erzina jų kolegas, tačiau padeda pasiekti puikių rezultatų virtuvėje.

Britanijos vyrų kulinarų pavyzdys – linksmuoliai baikeriai Haris ir Deividas

Pirmą kartą pamačius šiuos du vidutinio amžiaus vyrus, galima pagalvoti, kad jie – broliai, tačiau tai netiesa: juos sieja tik dvi aistros – meilė motociklams ir maistui.

„The Hairy Bikers“ laidos yra itin sėkmingos: Britanijos kanalas BBC jas transliuoja jau daugiau nei dešimt metų.

Šie du žavūs vyrai 2015 metais apsilankė ir Lietuvoje – Nidoje ir Šiauliuose. Nidoje, brisdami per Baltijos jūrą, jie mojavo žvejams, puotavo prie lauko vaišių stalo, skanavo žuvį, ragavo šaltibarščius ir vis stebėjosi, kaip rožinės spalvos sriuba gali būti tokia skani.

Be savo nuolatinių kelionių ir kulinarinių eksperimentų, šie du baikeriai lyg pyragus kepa ir kulinarines knygas. Yra išleista daugybė knygų, kuriose jie dalijasi ne tik receptais, bet ir paslaptimis, kaip numesti svorio, gaminti tokį maistą, kuris būtų ne tik skanus, bet ir sveikas bei nekenktų kūno linijoms.

Lietuvos vyrų kulinarų pavyzdys – „Virtuvės mitų griovėjai“

Nori būti sėkmingas – daug dirbk, turėk fantazijos ir nebijok eksperimentuoti. Tą įrodo „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG).

Dar 2011-ųjų balandį TV6 pradėjo rodyti kulinarinį šou „Virtuvės mitų griovėjai“, kurio metu trys vyrukai – Alfas Ivanauskas, Martynas Praškevičius ir Ali Gadžijevas – nevengė eksperimentuoti gamindami įvairius patiekalus. Ši vaikinų trijulė ėmė populiarėti žaibišku greičiu, atsirado jų vardu leidžiami žurnalai, knygos ir televizijos laidos.

Kodėl moterys šefės nesiryžo tokiam projektui? Galbūt todėl, kad moteriai šių laikų pasaulis – tai grožio kultas ir nuolatinės dietos? Moterys vis rečiau ir rečiau nori užsukti į virtuvę ir save bei savo šeimą palepinti ypatingu, kartais kiek daugokai kalorijų turinčių maistu. Jos pamiršo, kad virtuvė – tai tarsi mažytė laboratorija, kurioje gali gimti netikėtas maisto bandymas. Tuo metu vyrai tokių išbandymų nesibaido, todėl ir atsirado VMG unikalūs skonių eksperimentai, kurie, panašu, vis dar yra labai sėkmingi.

Andrius Užkalnis

Maisto kritikai – taip pat vyrai?!

Vienas žymiausių maisto kritikų ir vertintojų Lietuvoje yra Andrius Užkalnis. Kai kartą jo vienoje televizijos laidoje paklausė, ką jis baigęs, kad turi teisę vertinti maistą, jis atsakė, kad jo piniginė – tai jo diplomas, kuris jam leidžia vertinti tai, už ką jis moka. Internetinėje svetainėje „Laukinės žąsys“ galima rasti A. Užkalnio maitinimo įstaigų vertinimus. Apsilankęs maitinimo įstaigose jis ne tik nufotografuoja jam paruoštą ir patiektą maistą, bet ir kritiškai jį aprašo, įvertina penkių žąsų vertinimo principu.

Kiek kitokia patirtimi gali pasigirti Italijoje gyvenantis žurnalistas Paulius Jurkevičius, kuris yra surengęs ne vieną gastronominių renginių turą tiek Lietuvoje, tiek savo namuose Italijoje, Romoje. P. Jurkevičius – pirmojo lietuviško alyvuogių aliejaus vadovėlio autorius, o jo 2010 metais išleista knyga „Staltiesės ritmu“ – tai gastronomijos knyga, tarsi kelionė po gero ir blogo skonio Europą. Knygoje galima rasti šmaikščių ir praktiškų patarimų geros virtuvės ieškotojams.