„Mėginsiu paragauti kuo daugiau patiekalų iš kuo įvairesnių šalių. Mano tikslas – paragauti mažiausiai po du dar nebandytus patiekalus iš kiekvieno žemyno. Turiu keturias valandas. Esu pakankamai alkanas, kad tokį iššūkį įveikčiau. Taigi pirmyn“, – vietoje nenustygsta „Euromaxx“ reporteris Hendrikas Wellingas.

Pirmoji stotelė – Vengrija. Šiais metais ji yra oficiali parodos partnerė. Šiemet Vengrijai priklauso net 23 salės.

Vengrai pasiūlė saliamio, tradicinio „kamino“ pyrago ir kitų patiekalų.

Tęsiant kelionę po Europą galima paragauti prancūzų, lenkų, portugalų skanumynų.

Prie Norvegijos paviljono visus pasitinka briedis. Mėsainiai su briediena Osle labai populiarūs.

Ne visur gausi maisto už dyką. Kalėdų Senelis už gardėsius reikalauja pašokti.

Suomiškas maistas – mėsainiai su sūriu ir Suomijoje auginamų retos veislės jaučių mėsa.

Liko tik dvi valandos. Laimė, Šiaurės Amerikoje yra greitojo maisto restoranų ir saldainių. Kanados stende galima paragauti džiovintos bizonienos.

Patekus į Šiaurės Afrikos teritoriją galima atsipūsti. Tradiciniame moliniame puode marokiečiai verda citrininį avienos troškinį.

„Tradiciškai troškinys verda apie penkias valandas. Ilgai, bet Maroke mes niekur neskubame. Mėgaujamės geru oru ir gražiais vaizdais“, – pasakoja virėjas Moha Fedalas.

Keliaujant į Afrikos pietus, patiekalai darosi vis egzotiškesni. Europiečio gomuriui Ruandos paviljone pristatoma zebriena ir krokodiliena – kiek neįprasto skonio. Vis dėlto skonis nėra toks egzotiškas, kaip tikėjomės.

Ne visi gyvuliai atsiduria ant stalo. „Žaliojoje savaitėje“ juos galima ir paglostyti.

„Laikas apžvelgti rezultatus. Mano žemėlapis kol kas atrodo visai tuščias. Reikia ko nors paragauti iš Pietų Amerikos, Azijos ir Australijos. O laikas bėga. Liko tik valanda, todėl reikia skubėti“, – sako „Euromaxx“ reporteris H. Wellingas.

Azijai skirtoje parodos dalyje Kinija visus vaišina „Bao Zi“ – malta mėsa įdarytais virtiniais. Uzbekistanas siūlo paragauti plovo su aviena

O dabar trumpas sustojimas Pietų Amerikoje. Čilė – didžiausia mėlynių eksportuotoja pasaulyje, o išradingi virėjai moka jas patiekti pačiu geriausiu būdu.

„Mėlynės visai kaip daržovės. Jas galima derinti su visais sūriais ar pikantiško skonio patiekalais. Mano tikslas – parodyti, kad mėlynes galima valgyti įvairiai“, – tikina virėjas Rocardo A. Gonzalezas Santibanezas. Pasak jo, mėlynes galima valgyti su kepta kiauliena ir sūriu.

Liko neaplankytas vienas žemynas: per vieną dieną tokios parodos neapvaikščiosi.

„Turiu pripažinti, kad tikslo nepasiekiau. Paragavau 18-os šalių patiekalų. Skaniausias man pasirodė Čilės stende. Kaip jie naudoja mėlynes... ir apskritai maistas buvo ypatingas. Bet įdomiausia „Žaliojoje savaitėje“ tai, kad čia galima pabendrauti su žmonėmis iš įvairiausių šalių“, – apibendrina H. Wellingas.

Į „Žaliąją savaitę“ nukels laidos „Euromaxx“ reportažas (nuo 16 min.).