Rūkytos įdomybės iš vandens

Kai kurie rūkytos žuvies prekybininkai siūlo įsigyti karštai rūkytų kalmarų (vnt. – 1,5–2 Eur). Kaip tikina iš Kintų, Šilutės r., atvykęs Andrius, lietuviai iš Peru atvežtus kalmarus jau spėję pamėgti ir mielai juos perka kaip užkandį. („Vėjo ženklas“)

Įdomiai atrodo iš Rygos atvykusių pardavėjų siūlomi rūkyti karšiai su sūriu ir marinuotomis paprikomis. Pardavėjai teigia, kad latviams, skirtingai nei lietuviams, taip pagardinta žuvis jau seniai nebe naujiena.

Mugėje galima įsigyti ir dar vieną išskirtinį produktą – karštai rūkytų afrikinio šamo plėšiko ikrų. Jų paragauti kviečiantis Girius Merkys tikina daugiau jais prekiaujančių vietų nematę. „Vieni paragavę šių šamų ikrų iškart tampa gerbėjais, kiti taip ir nepamėgsta, kai kurie net prisipažįsta, kad jiems buvo taip neskanu, kad teko išmesti į šiukšlių dėžę“, – pasakodamas apie išskirtinį savo produktą juokiasi G. Merkys. Ant medinio iešmelio perverti ikrai kainuoja po 1 eurą. („Merkio žuvys“)


Saldėsiai

Saldumynų mėgėjų akį neabejotinai patrauks autentiška armėniška rankų darbo pachlava. Tai tradicinis rytietiškas pyragaitis iš plonytės tešlos su įvairiais įdarais: pistacijomis, graikiniais riešutais, datulėmis, figomis, anakardžiais, kokosais, migdolais, džiovintomis spanguolėmis. Vieneto kaina – apie 1,8–2 eurus. Šiais gardėsiais prekiaujantis Ivanas teigia, kad populiariausia – veganiška pachlava su graikiniais riešutais. („Granatas“)

Ieškantiems naujų sveikuoliškų produktų gali patikti neseniai prekyboje pasirodę kolos riešutai (maišelis – 6 Eur). Jais prekiaujanti Donata aiškina, kad šie riešutai tonizuoja ir paprastai vartojami vietoj kavos – riešutai sumalami ir užpilami pienu arba karštu vandeniu. Taip pat ant šio prekystalio galima rasti natūraliai, visiškai be cukraus džiovintų šilkmedžio uogų (100 g – 2 Eur). Donata teigia, kad šios uogos itin sveikos, todėl žmonės jas perka vietoj vitaminų. Nustebinti gali migdolų riešutai anyžių arba triufelių apvalkale (5 Eur) – vienu metu pajusite ir saldumą, ir sūrumą. Ko gero, dauguma nebus matę ir džiovintų karambolų, geriau žinomų kaip žvaigždės vaisiai (5 Eur). („Karališki riešutai“)


Visiškai naujas produktas, skirtas saldumynų mėgėjams, – žirnių miltų rankų darbo saldainiai (dėžutė – 10 Eur). Juos sukūręs ir pardavinėjantis Rokas Galvonas pasakoja, kad tai paprastos receptūros natūralūs saldainiai, kuriuose nėra jokios „chemijos“. („Roko virtuvė“)

Natūralūs produktai iš šaltalankių: tyrės (300 ml – 6 Eur, 750 – 10 Eur), uogienės ir pagardai (po 6 Eur). Šios produkcijos šeimininkė Irena Petrauskienė pasakoja, kad šaltalankiai šiuose gaminiuose sutrinti kartu su visais kauliukais ir odele, o visų uogų vitaminų išlikimą užtikrina jų kaitinimas tik iki 70 laipsnių. Iš šaltalankių tyrės dažniausiai daroma arbata, o pagardai su čili granulėmis tinka prie įvairių mėsos patiekalų. („Sveikatos sauja“)

Tiesiai iš ūkininkų

Irena Michailovska iš Vilniaus r. siūlo įsigyti natūraliai raugintų ir sūdytų savo ūkio daržovių – kopūstų, morkų, burokėlių, česnakų (1,5 Eur/kg), adžikos. Jei niekad neragavote, būtinai paragaukite ūkininkės raugintų obuolių (3 Eur/kg). Pardavėja išduoda, kad tai yra pagal senovinį receptą bačkose su šiaudais rauginami antaniniai obuoliai. Juos galima valgyti vienus arba prie vištienos patiekalų.

Mugėje tikrai nemažas įvairių sūrių pasirinkimas – kepti, rūkyti, pagardinti įvairiais prieskoniais ir žalumynais. Virginijus Vitkevičius iš Biržų r. sako, kad jo pardavinėjamas ant žarijų keptas saldaus pieno sūris puikiai tinka net prie kavos (nuo 2,5 iki 5 Eur už vienetą). („Gaspadinės rūkyti sūriai“)

Itin šventiškai nusiteikęs Petras Bieliauskas kviečia paragauti, kaip pats pažymi, nacionalinio žemaičių patiekalo, – kastinio. Įdomu tai, kad šį kastinį suka pats P. Bieliauskas. Didžiausią susidomėjimą kelia tradiciniai kastiniai su česnakais ir kmynais, tačiau įvairesnių skonių ieškantiems žmonėms siūlomas ir kastinis su bazilikais bei džiovintais pomidorais. „Kastinis valgomas su karštomis bulvėmis, šalia sutrinama kanapių ir užsigeriama cibulyne. Tik neseniai sužinojau, kad kastinis yra įtrauktas į saugotinų produktų nacionalinio paveldo sąrašą“, – atskleidžia prekybininkas. Indelis kastinio (apie 200 g) – 3 eurai. („Petro kastinis“)

Mėsos mėgėjams

Iš Kauno rajono atvykę vaikinai pasakoja, kad kaskart prekiaudami mugėse stebisi jų siūlomų sūdytų lašinių populiarumu (5,7 Eur/kg). Taip pat jie itin rekomenduoja paragauti savo prekiaujamų tradicinių rankų darbo skilandžių (10 Eur/kg). („Norvelina“)



Iš karštaisiais patiekalais prekiaujančių palapinių išsiskiria „Lapino puotos“ prekyvietė. Čia pat vietoje keli vyrai ant išskirtinio malkomis kūrenamo keptuvo čirškina antienos pjausnius, brandintos jautienos burgerius, T-bone kepsnius. „Kepant tokią mėsą nereikią jokių kitų papildomų priedų. O šis agregatas vadinasi otyru – viduje sudėtos malkos, kai jos dega, įkaista šonai ir pasiekiama apie 250–300 laipsnių temperatūra“, – pasakoja kepamą mėsą vartantis Jonas. („Lapino puota“)

Verta paragauti ir pagal armėnišką receptūrą pagamintų vytintų armėniškų mėsos gaminių. Pats populiariausias, kaip teigia pardavėjas Tomas Žulys, tarp lietuvių yra vytinta jautiena basturma (35 Eur/kg). Čia taip pat siūloma vytinta dešra su graikiniais riešutais, migdolais, armėniškomis žolelėmis, granatais ir lazdyno riešutais (5 Eur).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)