Kaip ir rūbų ar interjero dizaineriai, taip ir kavos gamintojai kiekvienais metais nubrėžia tendencijas, kurios ateinančiame periode bus populiariausios. Atsiųstame pranešime spaudai siūloma apžvelgti šių metų naujoves iš kavos pasaulio. Apie tai pasakoja specializuotų kavos ir kavos aparatų salonų „Kavos draugas“ atstovas, kavos ekspertas Ignas Dombrauskis.

Greito vartojimo kava

Gyvenimo tempas vis greitėja, o kartu su juo auga ir greito vartojimo kultūra. Ši tendencija neaplenkia ir kavos rinkos. Užsimanę atsigaivinti tonizuojančiu gėrimu naujosios kartos atstovai jau nebenori leisti laiko ją ruošdami. Dėl to pastaraisiais metais greitai suvartoti paruošta ir į skardines ar butelius supilstyta kava stebina savo augančia paklausa. Pastaraisiais metais ši rinka jau vertinama 2,4 mlrd. dolerių (apie 2,3 mlrd. Eur) ir nuolat auga.

Dar viena stebima tendencija, įgalinanti šios rinkos augimą, – jau kuris laikas JAV krintantis gaiviųjų gėrimų populiarumas. Atsilaisvinančią rinkos dalį užpildo greitam vartojimui paruošta kava.

Kava iš statinių

Naujausia tendencija, kuri dar tik skinasi kelią į kavos mėgėjų gomurius – azoto prisotinta pilstoma kava.

Azoto kava yra pilstoma iš statinių. Tekstūra pasižyminti puta ir kreminė konsistencija kavines įgalina mažiau pasikliauti cukrumi ir pienu siekiant sušvelninti kavos kartumą. Tokiu būdu gaunamas ne tik išskirtinis skonis – atsisakant cukraus apeliuojama į sveiką kavos vartojimą. Ši naujovė dar tik skinasi kelią į kavines, tačiau abejingų jau nepalieka. Kavos mėgėjams suteikiami išties išskirtiniai potyriai degustuojant.

Šaltos gamybos kava keičia kavą su ledukais

Kava su ledukais ilgą laiką buvo populiariausias kavos mėgėjų gėrimas karštomis vasaros dienomis, tačiau pasirodžius naujai, išrankesnei kartai, ši tendencija keičiasi. Šaltos gamybos kavos populiarumas augo jau kuris laikas, tarp 2011 ir 2016 metų šaltos gamybos kavos paklausa augo 580 %, o 2017 metais, ekspertai prognozuoja, augimas bus dar didesnis.

„Jei kava su ledukais yra ruošiama espresso užpilant ant ledų ir viską sumalant, tai šaltos kavos gamybos procesas yra žymiai sudėtingesnis. Procesas užtrunka apie 12 valandų ar dar daugiau. Jo metu kavos pupelės ilgam laikui būna patalpinamos į vandenį, kol vanduo po truputį perima kavos aromatą ir skonį“, – pasakoja I. Dombrauskis.

Rūšinė kava

Kavos mėgėjai vis labiau vertina potyrius ragaujant kavą, todėl kavos įsigyti pigiau tampa nebe taip aktualu. JAV rinkoje prognozuojama, kad rūšinės kavos pardavimai pasieks 55 proc. visos kavos rinkos, kuri šioje šalyje vertinama 48 mlrd. dolerių (apie 45 mlrd. Eur). Stebint šias tendencijas pastebima, kad net tie kavos prekiniai ženklai, kurie anksčiau gamindavo tradicines kavas, pastaraisiais metais atidaro naujas linijas, kuriose jau galima išvysti specializuotų kavų.

Kava ar arbata?

Tarp kavos ir arbatos mėgėjų dažnai įsiplieskia diskusijos: kas geriau – kava ar arbata? Savo stovyklą ginantis atstovas pateikia vienokių ar kitokių argumentų už ir prieš. Tačiau pastaraisiais metais rinkoje pasirodė naujas reiškinys – kava su arbatos ingredientais ir arbata, pagardinta kava.

Įsivaizduokite, Peru užauginta, šviesiai skrudinta kava atsiduria viename mišinyje su žaliąja arbata, kakava, cinamonu ar vanile. O gal arbatos-latės? Skamba įdomiai? Visa tai jau yra tikrovė.

Kavos augintojai

Dažnai tenka girdėti apie kavą iš Brazilijos, Kolumbijos, Indonezijos ar Etiopijos. Tačiau ar teko girdėti apie kavą iš Australijos, Taivano ar Tailando? Naujausiomis žiniomis, šios šalys jau jungiasi prie kavos augintojų ir eksportuotojų.

Kilmės vieta

Pastaruoju metu ši tendencija plinta visoje maisto pramonėje, neaplenkdama ir kavos. Vis daugėja žmonių, norinčių tiksliai žinoti, iš kur jų maistas ar gėrimas kilęs, kur užaugintas ar pagamintas.

Specializuotos kavinės ar kavos pardavėjai eina koja kojon su šia tendencija akcentuodami kilmės vietą. Kavos gurmanai tuo džiaugiasi galėdami atsekti savo mėgstamos rūšies ūkius ir žinodami, kokį gėrimą pasirinkti kitą kartą.

Draugiška gamtai ir žmonėms

Ekologiškų produktų paklausa išlieka stabili neaplenkdama ir kavos gamintojų. Kavos mėgėjai domisi, ar kavoje nėra GMO, ar pakuotės nekenkia gamtai. Žmonėms taip pat svarbu žinoti, ar kavos ūkiuose nėra išnaudojami žmonės ir jiems mokamas orus atlygis už jų darbą.

Vandens kokybė

Kavos gamyboje itin svarbus elementas – vanduo. Jam skiriamas itin didelis dėmesys. Kavos mėgėjai žino, kad ragaujant nors ir pačias geriausias kavos pupeles, esant prastai vandens kokybei, negalės pasimėgauti kavos aromatais, todėl didelį dėmesį skiria šiam dalykui užtikrinti.

Vietinis verslas

„Nors atrodo, kad didžioji rinkos dalis yra užpildyta didžiųjų prekybos tinklų ar kavinių, žmonės vis labiau vertina mažą, vietinį verslą. Jie žino, kad čia visada bus maloniau priimti, aptarnauti, galės gauti konsultacijas apie rūpimas kavas ar paruošimo būdus.

Smulkus verslas gali skirti daugiau dėmesio detalėms, kurios svarbios kiekvienam lankytojui. Žmonės tai supranta vis labiau“, – pasakojimą apie naujausias kavos kultūros naujoves užbaigia I. Dombrauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)