„Palyginimui – dėl didesnio cukrų kiekio baramos vynuogės turi 67 kcal/ 100 g, t. y., net du kartus mažiau nei persimonai. Tačiau viskas yra gerai, kas su saiku. Aš persimonus labai mėgstu. Man tai vienas geriausių desertų. Pirmą kartą jų paragavau vaikystėje, kai mama iš kelionės po Aziją lagamine atgabeno tada dar negirdėto pavadinimo skanėstą „churma“. Skonį atsimenu iki šiol! Po to daug metų jo neregėjau, o dabar jau pati mamai galiu nupirkti persimonų, nebereikia gabenti iš tolimų šalių“, – sako dietistė V. Kurpienė.

Persimono nauda
100 g persimono gabalėlyje yra:
– 66 mg vitamino C (visos paros norma);
– 2,5 mg geležies (~8 proc.);
– 310 mg kalio;
– daug tirpių skaidulų – jos gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo tampriai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika;
– įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus;
– gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą;
– beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti.

Kaip sunokinti ir kaip tinkamai valgyti

Jei įsigijote sultingą ir tinkamą valgyti, vaisius ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą.

Kietoką, dar pilnai nesunokusį persimoną laikykite kambario temperatūroje, kol sunoks. Greičiau sunokinti padeda įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas.

Persimono gabalėlius ragaukite su žievele, ji suteiks didesnį sotumo jausmą.

Knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė V. Kurpienė persimonus pataria valgyti šviežius – supjaustyti ir valgyti. Galima trinti desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis. Taip pat pataria supjaustyti kubeliais ir valgyti kartu su laukinėmis atšildytomis rūgščiomis uogomis.

Galima kepti pyragą su persimonais, ruošti želė desertus.

Persimonai puikiai pakeičia cukrų ar medų.

Persimonai dera su:
* lapinėmis daržovėmis (salota);
* pieno produktais: sūriu ir jogurtu;
* riešutais ir sėklomis.

Ne visi gali jų valgyti iki soties

Dėl didesnio cukrų kiekio persimonus V. Kurpienė pataria riboti:
* sergantiems diabetu;
* sergantiems dilgėline;
* turintiems bet kokių alergijų;
* tiems, kas turi bėdų dėl GERL (rėmens), reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino; pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti;
* jei turite skrandžio opų ar kankina rėmuo, V. Kurpienė pataria nulupti odelę, o sunokusį vaisių valgyti drąsiai – jo skaidulos tirpios ir švelnios, tad jautrios gleivinės nesubraižys.

Deserto su persimonu receptas – tereikia vos 3 ingredientų

Reikės:

graikiško jogurto;
ispaninio šalavijo sėklų (ekologiškų);
persimono;
mėtos lapelio (labai tinka jos kvapas).

* Jogurte išbrinkti ispaninio šalavijo sėklas. Tada dedame pjaustyto persimono skilteles (galima persimoną ir sutrinti).

* Puošti mėtų lapeliais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją