Nors neturi riebalų, arbūzai didina apetit

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, labiausiai arbūzai žmogaus organizmui naudingi dėl skysčių – apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo.

„Arbūzuose yra B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai. Taip pat juose randama vitamino C, magnio ir kalio. 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Tad arbūzus puikiai tinka dėti į salotas, jie taip pat dera ir su pieno produktais ar kitais vaisiais. Skonio paįvairinimui tai tikrai puikus komponentas“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Edita Gavelienė

Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad yra ir viena neigiama arbūzų savybė: „Arbūzų glikeminis indeksas yra aukštas, tai reiškia, kad šis produktas gali didinti apetitą, sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Todėl asmenys, sergantys cukriniu diabetu arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, turėtų žinoti šią arbūzo savybę ir saikingiau vartoti šiuos vaisius.“

Pasak dr. E. Gavelienės, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, bet tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas. Jeigu iš arbūzo gaminamas glotnutis, toks gėrimas taip pat turėtų būti vartojamas saikingai, rašoma pranešime spaudai.

Kaip atskirti prinokusį arbūzą?

Kiekvienas norime, kad nusipirktas vaisius būtų saldus, sultingas ir gerai prinokęs – tai atskirti padės kelios gudrybės.

Arbūzas

„Prinokusio arbūzo minkštimas visada bus ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Tuo tarpu neprinokęs arbūzas turės balkšvų dryžių minkštime. Pernokusio arbūzo minkštimas atrodo sausokas, pernelyg miltingas, iš jo krenta sėklos. Neperpjautas arbūzas turėtų būti lygus, tvirtas, simetriškos formos. Jeigu jis sunkokas, vadinasi, vandeningas ir sunokęs. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs. Tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis“, – sako „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė.

Ji pataria parsineštą iš parduotuvės arbūzą laikyti šaldytuve: „Neperpjautą arbūzą galima laikyti vėsiau – iki 10 °C, o perpjautą kambario temperatūroje laikykite minimaliai ir kuo greičiau suvartokite. Šaldytuve perpjautas arbūzas ilgiau išliks šviežias, tik jo skonis gali šiek tiek išblėsti, mat laikant jame vaisius, susilpnėja kvapas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją