Agurkas – puikus skysčių šaltinis


Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, įprasta manyti, kad agurkas – savyje daug vandens turinti daržovė, todėl dažnai jo nauda nepelnytai nuvertinama, rašoma pranešime spaudai.

„Tai, kad agurko sudėtyje yra didelis kiekis vandens – tiesiog puiki savybė, nes taip galima apsisaugoti nuo skysčių netekimo. Daliai žmonių, pavyzdžiui vaikams, jeigu nenori gerti daug vandens, arba senyvo amžiaus žmonėms, kuriems sudėtingiau vartoti skysčius, agurkas gali būti nors ir dalinis, bet tikrai puikus, skysčių šaltinis.“

Agurkai

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja agurkus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. „Agurkuose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano, nėra riebalų ir nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net kelis kartus per dieną“, – agurkų naudą atskleidžia E. Gavelienė.

„Agurkai yra ypatingai svarbi daržovė ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjausyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę tarpiniam valgymui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, – pataria gydytoja.

„Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva pataria agurkus laikyti šaldytuve.

„Parsinešę namo agurkus nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Padėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą – stalčių – taip agurkų šviežumą išlaikysite iki savaitės. Taip agurkai ilgiau išlaikys šviežumą. Mažai kas žino, bet agurkus rekomenduojama atskirti nuo kitų maisto produktų kvapų, nes jie linkę juos sugerti.“

Agurkai

Kreminės agurkų ir ridikėlių salotos

Ingredientai: 2 vnt. trumpavaisių agurkų, 7 vnt. ridikėlių, 4 vnt. svogūnų laiškų, druskos ir pipirų pagal skonį, 150 g grūdėtos varškės, 30 g ridikėlių daigų.

Gaminimo eiga:

  1. Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnų laiškus supjaustykite 5 mm ilgio gabaliukais.
  2. Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite.
  3. Paskaninkite druska ir pipirais. Ant viršaus užpilkite grūdėtos varškės ir papuoškite daigais. Skanaus!
  • 1 patarimas. Vietoje grūdėtos varškės galite naudoti graikišką jogurtą ar tepamąjį varškės sūrį.
  • 2 patarimas. Salotas galite gardinti saulėgrąžų daigais ar kalendromis, krapais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją