Dažnas iš mūsų, rinkdamasis produktus maisto atsargoms, savo krepšelį pripildo įvairiais daug vietos užimančiais bei mažai maistinės vertės turinčiais maisto produktais. Kad taip nenutiktų, mitybos specialistė Evelina Vilčinskaitė išskyrė pagrindinius produktus, kurie bus ne tik reikalingi, bet ir naudingi organizmui.

Konservuoti maisto produktai

Maisto atsargų krepšelyje svarbu turėti ilgai negendančių, savo maistinių savybių neprarandančių ir greitai bei lengvai pagaminamų maisto produktų, todėl pirmiausia vertėtų neužmiršti konservuotų produktų. Žuvies ar mėsos konservai jūsų organizmą aprūpins reikalingais baltymais, o konservuoti vaisiai bei daržovės taps vitaminų bei kitų būtiniausių maistinių medžiagų šaltiniu. Maisto atsargoms verta rinktis įvairių rūšių konservuotus kukurūzus, žirnelius, pomidorus, avinžirnius, baltymais praturtintas pupeles ir kita – visa tai puiki alternatyva šviežiam maistui.

Maisto atsargos

Kruopos, miltai ir makaronai

Kiekvieno iš mūsų maisto atsargų krepšelyje turėtų atsidurti ir kruopos, kurios, kaip lėtai pasisavinamų angliavandenių šaltinis, aprūpins energija ir ilgam užtikrins sotumo jausmą. Žinoma, renkantis kruopas, reikėtų atsižvelgti į jų galiojimo laiką. Štai didelį ląstelienos kiekį turintys avižiniai dribsniai, esant tinkamoms sąlygoms – sausoje, vėsioje vietoje, hermetiškame inde, laikomi sausai išstovi ne vienerius metus. Tas pats pasakytina ir apie ryžius, kuriuose gausu kalio ir B grupės vitaminų. Be to, dėl ilgo galiojimo termino bei gausaus angliavandenių kiekio, maisto atsargoms turėtume rinktis ir makaronus, taip pat neužmiršti viso grūdo miltų ar miltinių mišinių.

Džiovinti vaisiai ir sėklos

Šviežius vaisius patartina keista džiovintais vaisiais, kurie išsilaiko daug ilgiau negu švieži ir yra puikus kalio bei maistinių skaidulų šaltinis. Štai, razinos, datulės, abrikosai, slyvos yra natūraliai saldūs ir maistingi, o kad nauda organizmui būtų kuo didesnė, patartina rinktis džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus.

Taip pat svarbu nepamiršti ir sėklų – moliūgų, linų sėmenų, saulėgrąžų ir kt. Tai vertingas maistingųjų medžiagų, skaidulų šaltinis, jose yra būtinų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų. Sėklose esantys antioksidantai gali organizmui padėti gintis nuo įvairiausių ligų.

Riešutai

Ypač maistingas, sotumo jausmą suteikiantis, daug vietos neužimantis ir specialių poreikių paruošimo nereikalaujantis produktas – riešutai. Tai puikus sveikatai naudingų riebalų, skaidulų ir kitų vertingų maisto medžiagų šaltinis, be kita ko, mus puikiai aprūpinantis energija. Savo maisto atsargose verta turėti skirtingų riešutų rūšių: žemės, anakardžių, pistacijų, graikinių, migdolų ar lazdynų riešutų, iš kurių bus galima gauti daug skirtingų maistinių medžiagų.

Maisto atsargos

Riešutų ir džiovintų vaisių tiekėjos „Arimex“ Kokybės vadovė Žaneta Gupta atkreipia dėmesį, kad maisto atsargoms reikėtų rinktis pakuotėse esančius riešutus.

„Šiandien pakuotėse naudojamos azoto dujos, kurios išlaiko nepakitusią riešutų ir džiovintų vaisių kokybę – originalų skonį, struktūrą ir išvaizdą. Taip pat tokiose pakuotėse yra prailginamas produktų galiojimo laikas, nenaudojant jokių cheminių medžiagų. Šiandien riešutų galiojimo laikas tokiose pakuotėse siekia iki 9 mėn.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)