Ilgai galiojantys maisto produktai dažniausiai būna džiovinti, konservuoti, rūkyti ar marinuoti. Puikiu pasirinkimu gali tapti tokie ilgo galiojimo produktai kaip džiovintos pupelės, džiovintos žolelės, grūdai, pieno milteliai, džiovinti vaisiai, kakavos milteliai, džiovinti jūros dumbliai, konservuotas maistas, marinuotos daržovės ir kokosų aliejus, rašo myfooddata.com.

Štai informacija apie dešimt nebrangių superproduktų, kurie galios ilgą laiką.

1. Raudonosios pupelės

Nauda sveikatai: daug skaidulų, baltymų, mineralų ir vitaminų. Dauguma pupelių tai pat turi būtinų amino rūgščių.

Kaip laikyti: pupeles reikėtų laikyti sandariame inde vėsioje, sausoje vietoje. Jei laikomos teisingai, pupelės maistui gali būti tinkamos 2 – 3 metus, kol pasireiškia jų maistinė degradacija.

2. Džiovintos žolelės

Nauda sveikatai: džiovintos žolelės turi mažai kalorijų, riebalų, cholesterolio ir cukraus, bet daug visa kita.

Kaip laikyti: džiovintas žoleles reikėtų laikyti sandariuose induose vėsioje, sausoje vietoje. Tinkamai laikant, jas vartoti maistui galima daugiau nei 2 metus.

3. Rudieji ryžiai

Nauda sveikatai: rudieji ryžiai yra puikus angliavandenių, baltymų ir skaidulų šaltinis, be to, jie turi vitaminų ir mineralų.

Kaip laikyti: rudieji ryžiai turi būti laikomi sandariuose induose vėsioje, sausoje vietoje. Jei įmanoma, laikykite juos šaldiklyje. Tinkamai laikant, šiuos grūdus maistui vartoti galima iki 30 metų.

Asociatyvioji nuotr.

4. Džiovinti jūros dumbliai

Nauda sveikatai: džiovinti jūros dumbliai yra geriausias natūralaus jodo šaltinis. Mažai kalorijų ir daug skaidulų turintys jūros dumbliai yra puikus ir nebrangus supermaistas.

Kaip laikyti: džiovintus jūros dumblius laikykite vėsioje, sausoje vietoje, sandariame inde. Tinkamai laikant, jie išliks švieži šešis mėnesius.

5. Džiovinti abrikosai

Nauda sveikatai: daug vitaminų ir mineralų turintys džiovinti vaisiai taip pat yra puikus kalorijų, angliavandenių ir energijos šaltinis. Tačiau nevalgykite jų per daug, nes juose gausu natūralaus cukraus. Be to, suvalgę džiovintų vaisių, išsivalykite dantis, kad išvengtumėte ėduonies.

Kaip laikyti: džiovintus vaisius laikykite sandariame inde, geriausia vėsioje, sausoje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos.

6. Pieno milteliai

Nauda sveikatai: pieno milteliai (dar vadinami dehidratuotu pienu) gali būti svarbus vitamino B12, kalcio ir vitamino D (jei jo buvo pridėta) šaltinis. Pieno milteliai taip pat turi daug baltymų, angliavandenių ir kalorijų.

Kaip laikyti: pieno miltelius reikia laikyti sandariame inde, vėsioje ir sausoje vietoje. Jei bus laikomi kambario temperatūroje, pieno milteliai pradės gesti jau po šešių mėnesių. Laikant vėsiai, jie gali išsilaikyti 3 – 6 metus.

7. Kakavos milteliai

Nauda sveikatai: kakavos milteliai gali būti maišomi su pieno milteliais ir yra puikus cinko, magnio, geležies ir baltymų šaltinis.

Kaip laikyti: kaip ir pieno miltelius, juos reikėtų laikyti vėsioje, sausoje vietoje.

8. Konservuotas maistas

Nauda sveikatai: konservuotas maistas apima daug produktų, įskaitant vaisius, daržoves, žuvį, mėsą, pupeles, sriubas ir kt. Rinkitės tokį konservuotą maistą, kuriame nėra pridėtinio cukraus, druskos ar konservantų. Taip pat nebijokite rinktis konservuoto maisto, kuriame yra askorbo rūgšties (vitamino C). Konservuotas maistas gali turėti beveik visų maistinių medžiagų ir gali būti laikomas labai ilgai.

Kaip laikyti: konservuotas daržoves laikykite atokiau nuo šviesos ir karščio. Namuose konservuotos daržovės gali būti laikomos maždaug vienerius metus. Jei perkate konservuotą maistą iš parduotuvės, jo galiojimo data būna nurodyta ant skardinės ar dangtelio. Paprastai toks maistas galioja 2 – 5 metus.

Asociatyvioji nuotr.

9. Marinuotos daržovės

Nauda sveikatai: marinuotos daržovės gali būti puikus gerųjų riebalų (pvz. alyvuogės), skaidulų ir vitamino K šaltinis.

Kaip laikyti: nors marinuotos daržovės išsilaiko gana ilgai, jų galiojimo trukmė nebūna tokia ilga, kaip konservuoto maisto. Marinuotas daržoves laikykite šaldytuve, o jas atidarę, suvartokite per pora savaičių.

10. Kokosų aliejus

Nauda sveikatai: nors ir turi daug sočiųjų riebalų, kokosų aliejus gali apsaugoti nuo širdies ligų, nes mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį.

Kaip laikyti: jei bus laikomas vėsioje ir tamsioje vietoje, kokosų aliejus tarnaus dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)