Pasak mitybos ekspertės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl savo maistinės vertės grikius rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“.

Edita Gavelienė

Nors ne visi mėgsta grikių kruopų skonį, jas galima gardinti mėgstamais priedais ir išbandyti skirtingus jų paruošimo būdus.

„Kadangi savo sudėtimi grikiai gausūs angliavandeniais, daugelis renkasi juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Vis dėlto, jei patiekalas su grikiais bus paruoštas vakarienės metu – viskas gerai. Tiek skrudinti, tiek virti grikiai yra maistingi ir žmogaus mitybos racione įvairiais pavidalais bei skirtingu dienos metu gali atsidurti valgiaraštyje“, – teigia gydytoja dietologė.

Renkantis grikių kruopas, mažmeninio prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė rekomenduoja atkreipti dėmesį ne tik į jų kainą ar pakuotės dizainą, bet ir į pačių kruopų išvaizdą bei kokybę.

„Grikių branduoliai turi būti vidutinio stambumo arba stambūs. Pakuotėje, jei galima matyti, turi būti kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat – neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva turėtų būti vientisa, sodriai ruda.“

Grikiai

Įprastai grikių laikymo sąlygas ir galiojimo terminą gamintojai nurodo pakuotės etiketėje, tačiau D. Špūrienė primena, kad atidarius grikių pakuotę šias kruopas rekomenduojama suvartoti kuo greičiau.

„Žinoma, net ir po galiojimo termino pabaigos, jei grikius laikėte teisingai, jie netaps nuodingi, tačiau gali išsausėti, todėl jų skonis nebebus toks, koks turėtų būti. Namuose grikius reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jei namuose labai karšta, grikius galima laikyti ir šaldytuve – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims. Be to, šių kenkėjų išvengsite ir tuomet, jei grikių kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko indeliuose, šviesioje vietoje“, – patarimais dalijasi D. Špūrienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją