Gaminamas iš tradicinio karvių pieno sviesto

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad ghi sviestas gaminamas iš kokybiško, riebaus karvių pieno sviesto. Nors pastaruoju metu apie šį sviestą ir jo naudą kalbama vis dažniau, jis egzistavo jau prieš kelis tūkstančius metų, o jo gimtinė – egzotiškoji Indija, rašoma pranešime spaudai.

„Indijoje vyrauja karštas klimatas, todėl įprastas sviestas dar prieš baigiant sunaudoti dažnai prarasdavo savybes ir tapdavo kartus. Indijos gyventojai ieškojo būdų, kaip nepakitusį sviestą išlaikyti kuo ilgiau, todėl eksperimentuodami, kaitindami įprastą sviestą jie atrado lydytą, ghi sviestą, kuris šviežias išlieka kur kas ilgiau. Ghi tūkstančius metų buvo naudojamas tradicinėje indų virtuvėje, ajurvedos ritualuose ir induistų religinėse ceremonijose. Ghi taip pat plačiai naudojamas Pakistane, Bangladeše, kai kuriose Pietryčių Azijos ir Artimųjų Rytų šalių virtuvėse“, – sako V. Juodkazienė.

Ghi sviestas

Pasak jos, ghi sviesto namuose pasigaminti labai paprasta, o norint tai padaryti, tereikia paprastą, tradicinį sviestą kaitinti tol, kol iš jo išgaruoja vanduo, atsiskiria baltymai ir laktozė.

„Namuose pasigaminti ghi sviestui prireiks vos kelių dalykų: nesvylančio puodo ir gabalėliais supjaustyto sviesto. Sviestą puode ant silpnos ugnies reikėtų kaitinti tol, kol šis suputos. Vėliau, kai putos nusės į dugną ir susidarys smulkios nuosėdos, jas reikėtų nukošti ir gautą sviestą supilstyti į švarius stiklainius. Be to, sandariai uždarytą ghi sviestą namuose galima laikyti netgi 9–12 mėnesius“, – pasakoja ekspertė.

Ghi sviestą galima laikyti ne tik šaldytuve, bet ir spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vanduo ar kiti maisto komponentai, skatinantys produkto senėjimą.

Puikiai tinka kepimui

Anot V. Juodkazienės, ghi galima naudoti visur, kur naudojate tradicinį sviestą: tepant sumuštinius, gardinant košes, gaminant įvairiausius kepinius: keksiukus, tortus, pyragus ar sausainius, tačiau labiausiai šis sviestas praverčia, kai reikia kepti riebaluose. Mat ghi degti ima tik labai aukštoje – 250 laipsnių temperatūroje, todėl jame išsikepsite ne tik omletą, bet ir jautienos ar kitos mėsos kepsnį. Be to, jis pakankamai gerai tirpsta bei duoda užtektinai riebumo. Be to, ruošiant maistą ir gardinant jį ghi – patiekalas pagaminamas liesiau nei naudojant tradicinį sviestą.

Ghi sviestas

Pasak ekspertės, ghi sviestas pasižymi ypatingu skoniu, kuris gali šiek tiek priminti riešutus, o ir pats ghi yra intensyvesnio sviestinio skonio nei tradicinis sviestas. Visgi, šis lydytas sviestas ne tik pasižymi ypatingomis skoninėmis, bet ir sveikatai palankesnėmis savybėmis. Ne veltui jis vadinamas skystuoju auksu. Dėl didelio kiekio vitamino E, ghi sviesto vartojimas lėtina organizmo senėjimo procesus, skatina ląstelių atsinaujinimą, taip pat stiprina imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo infekcijų ir peršalimo, netgi gerina smegenų veiklą, atmintį. Nors ghi svieste, kaip ir įprastame, randama daug riebalų, jame yra didelė omega-3 riebalų rūgščių koncentracija. Šios sveikosios riebalų rūgštys palaiko sveiką širdį ir kraujagyslių sistemą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)