Mandarinai (C. reticulata) įskaitant klementinus, tangerinus, satsumas, tangorus ir tangelas, yra antroji pagal dydį po saldžiųjų apelsinų auginamų citrusinių vaisių grupė. Dvi populiariausios mandarinų rūšys – tangerinai ir klementinai. Jie pasižymi daugeliu tų pačių savybių kaip ir kiti mandarinai, turi mažai arba visai neturi sėklų, yra saldaus skonio ir turi ploną, minkštą odelę, kurią labai lengva nulupti. Tik klementinų skonis šiek tiek saldesnis nei tangerinų, turi lygesnę odelę, kurią lengva nulupti. Tangerinai yra didesni, plokštesnės formos, nelygios „žvirgždėtos“ tekstūros. Lengviausias būdas atskirti mandarinus – paimti juos į rankas. Jei vaisius šiurkštus, tai tangerinas, jei lygus – klementinas.

Mandarinai

Klementinai (Citrus clementina) yra mažiausia mandarinų veislė. Jie yra be sėklų, itin saldaus skonio, su minkšta, raudonai oranžine odele, kuri yra lygi ir blizganti, lengvai nulupama. Klementinai yra savaiminis hibridas, atsiradęs natūraliai, be žmogaus įsikišimo. Jis buvo atrastas Misserghin mieste Alžyre XX a. pačioje pradžioje, augo prancūzų misionieriaus brolio Clément Rodier, kurio vardu ir pavadintas vaisius, našlaičių prieglaudos sode. Šiuo metu klementinai daugiausia auginami Kinijoje, Ispanijoje, Maroke ir Kalifornijoje.

Tangerinai (Citrus Tangerina) yra šiek tiek didesnė mandarinų veislė, o jų skonis, palyginti su klementinais, yra rūgštesnis. Jų žievelė savitai žvynuota, o forma plokščia, spalva šiek tiek tamsesnė ir ryškesnė nei klementinų, gali būti rausvesnio atspalvio (nors tangerinų atspalvių priskaičiuojama daugiau nei 14). Tangerinai yra daug senesnė mandarino veislė. Ji kilusi iš Rytų Azijos – Kinijoje bei Japonijoje auginama jau daugiau kaip 3 000 metų. Vaisiai į Europą ir JAV buvo gabenami per Tanžero uostą Maroke, iš kur ir kilo jų pavadinimas. Tangerinų sezonas prasideda šiek tiek anksčiau nei klementinų, o parduotuvėse jų paprastai galima rasti nuo spalio/lapkričio iki balandžio mėn. Yra įvairių tangerinų rūšių, tarp jų ir populiarusis Dancy tangerinas, paprastai vadinamas kalėdiniu apelsinu, kurio sezonas tik gruodžio-vasario mėnesiais ir kuris dažnai būdavo dedamas į vaikų kalėdines kojines kaip sezoninis skanėstas.

Tangerinų ir klementinų maistinė vertė labai panaši.

Tangerinų ir klementinų maistinė vertė

Nauda sveikatai. Be vitamino C, abiejuose vaisiuose yra karotenoidų junginių. Tai oranžinės ir geltonos spalvos augalų pigmentai (pagrindinis karotenoidas yra beta-kriptoksantinas, taip pat yra nedidelis kiekis alfa- bei beta-karoteno) kurie yra vitamino A pirmtakai, t. y. jūsų organizme jie paverčiami vitaminu A. Jie taip pat veikia kaip antioksidantai ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Kaip vitamino A pirmtakas, beta-kriptoksantinas padeda padidinti vitamino A kiekį dar labiau nei kiti karotenoidiniai junginiai. Vitaminas A yra būtinas sveikai imuninės sistemos funkcijai, regėjimui, ląstelių vystymuisi ir augimui. Tangerinuose ir klementinuose gausu antioksidaciniu galingumu pasižyminčių polifenolių – flavonoidų: naringino ir hesperidino, kurie gali sumažinti uždegimo žymenis organizme, stiprinti kaulų sveikatą ir sumažinti astmos riziką. Be to, 65–70 proc. tangerinų ir klementinų skaidulų sudaro tirpios skaidulos. Jos naudingos virškinamajam traktui, palaiko sotumo jausmą ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Mandarinai

Vartojimas. Tangerinai ir klementinai – abu puikiai tinka saldiems desertams, uogienėms ir želė gaminti, todėl rinktis tikrai galite pagal savo skonį. Kaip minėjau, klementinai yra saldesni, todėl jei mėgstate saldumynus, klementinai yra jums tinkamiausias saldumynų pakeitimas. Kita vertus, jei mėgstate ne tokius saldžius desertus, jums labiau patiktų ir tiktų tangerinai. Šie mandarinai – puikūs salotų ingradientai – sumaišykite juos su šviežiais žalumynais, vos paskrudintais migdolais, saulėgrąžų sėklomis ir ožkos sūriu, kad derėtų saldus ir sūrus skoniai. Šių citrusinių vaisių žievelėse yra eterinių aliejų, flavonoidų ir kitų antioksidacinių savybių turinčių junginių. Galite nulupti žievelę ir naudoti ją kartu su mėgstamomis žolelėmis gamindami maistą. Džiovintos ar šviežios mandarinų žievelės tinkamos arbatai paruošti. O baltojoje žievelėje, esančioje iškart po mandarino ryškia žievele, yra didžioji pektino dalis. Jį galima naudoti uogienėms ir drebučiams gaminti.

Priminsiu, kad suaugusiam žmogui rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną – 2–3 vnt. (1 vnt. – tai vidutinio dydžio vaisius arba 40 g džiovintų) + 60 g arba ½ puodelio šviežių/šaldytų uogų (arba 40 g džiovintų). Taigi du mandarinai atitinka vieno vaisiaus vienetą. Vadinasi, 2–3 vaisius bei uogų kiekį pakeitus tik mandarinais, jų galime suvalgyti 6–8 vnt. per dieną.

Saldžių ir spalvotų švenčių!

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)