Alfas kalbino maisto eksperę, lektorę, „Čepūkis“ bendraįkūrėją Aidą Čepukaitę.

Kaip žinoti, kada yra laikas, kai reikėtų nuleidinėti sulą?

Dažniausiai tokį dalyką pasako pats medis. Žinoma, reikėtų rinktis didesnį medį ir neviršyti 10–15 litrų surinkimo ribos. Sula atsiranda tada, kada medžiai ruošiasi pavasariui ir ketina išskleisti lapus. Dienos temperatūra turėtų būti pliusinė, o nakties dar gali būti ir minusas. Tokiu laiku visos mineralinės ir energinės medžiagos pradeda kilti kamienu tam, kad išsprogdintų lapelius. Būtent tas metas gali būti vasaris, kovas, aišku, laikotarpis gali keistis, bet jis yra gana neilgas – apie 2–4 savaites. Klevų sula atsiranda anksčiausiai ir tik po jos būna ir beržų sulos.

Beržų sula

Turime labai daug skirtingų medžių, kaip žinoti, kokį geriausia rinktis sulos išgavimui?

Teko skaityti daug įvairios ir skirtingos informacijos. Vieni rekomenduoja rinktis medžius, kuriuos ketinama kirsti, nes tada bus ne taip gaila, kad ištrauksime jų gyvastį. O kiti rekomenduoja, kad medis būtų didelis, sveikas ir tiesiog riboti sulos kiekį. Aš manau, kad abu atvejai veikia. Jei žinome, kad medžiai bus kertami, tai jiems tikrai nepakenksime, nes jie bus nukirsti bet kokiu atveju. O jei naudojate medį, kuris norėtumėte, kad atsigautų, reikėtų rinktis didesnį, sveiką ir riboti sulos leidimo kiekį. Rekomenduojama tą patį medį naudoti tik kas 4 metus, todėl kiekvienais metais kartoti nederėtų.

Kam konkrečiai sula yra gerai? Galbūt sergantiems ar profilaktiškai nuo tam tikrų ligų?

Rekomenduojama, kad sula yra gerai kepenims, inkstams. Jei turite problemų su gerkle, angina ar furunkulais. Žmonės ją gerdavo profilaktiškai. Dažnai daro veido kompresus arba prausia veidą su sula. Taip pat ją galite šaldyti ir su ledukais daryti visas grožio procedūras. Sakoma, kad ji padeda išvengti akmenų. Sula tikrai gali padėti daugelyje sričių. Ir neigiamų pasekmių nėra, nebent, jei gertumėte jos per daug, bet net geriant daug vandens galime sau pakenkti. Profilaktiškai ją gerti gali visi.

Alfas laidoje gamino itališkai paruoštus makaronus vos per kelias minutes lyg „Bolognese“ ir traškias mėsos juosteles saldžiarūgščiame padaže tarsi iš kinų restorano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)