Kokai persimonų nauda? Dėl ko juos sveika valgyti?

Kaip ir visi vaisiai – tai yra angliavandenių, energijos šaltinis, be to persimonuose gausu vitaminų A, C, šiek tiek kalio, antioksidanto beta karoteno (jis suteikia vaisiams ir daržovėmis ryškiai oranžinę spalva). Kodėl vieni persimonai sutraukia burną, o kiti ne? Neretai Lietuvoje galima įsigyti tokių, kurie burnoje palieka labai stiprų tanininį pojūtį.

Persimonai

Iš tiesų, kuo mažiau sunokęs persimonas, tuo daugiau jame bus taninų, kurie ir suteikia kartumą. Kaip ir visus vaisius, juos geriausia valgyti pilnai sunokusius. Mažesni persimonai yra saldesnio skonio, tuo tarpu didieji dažniau gali pasitaikyti kartesnio skonio.

Persimonai
Mažesni persimonai yra saldesnio skonio, tuo tarpu didieji dažniau gali pasitaikyti kartesnio skonio.

Galbūt jie yra neprinokę ir juos verta kažkur palaikyti ir prinokinti?

Jei nusipirkote neprinokusius persimonus, rekomenduoju juos padėti su bananais, kurie gausiai išskiria etileno dujas, jos ir padės greičiau sunokinti ne tik persimonus, bet ir avokadus ar kitus vaisius.

Persimonai

Kaip parduotuvėje išsirinkti persimoną, kad jis būtų tiesiog skanus ir saldus?

Kuo intensyvesnės oranžinės spalvos vaisius, tuo jis bus labiau sunokęs, be to, jis neturi būti nei labai kietas, nei per minkštas.

Persimonai

Ar daug cukraus turi persimonai? Ar šie vaisiai yra saugūs besilaikantiems dietos žmonėms?

Persimonus sudaro apie 20% cukraus, tačiau juose taip pat gausu ir vandens, pektinų (gerųjų bakterijų maistas). Šis vaisius nėra priskiriamas prie tokių, kurie labia stipriai sukeltų cukraus lygį kraujyje, tačiau diabetu sergantiems žmonės jų nerekomenduočiau. Visiems kitiems patarčiau vadovautis maisto įvairumo ir saiko taisyklėmis. Viskas, kas per daug, tas nėra naudinga mūsų organizmui, tad ir persimonams galioja tas pats.

Persimonai

Ar persimonų žievelė valgoma? Ar ją reiktų nulupti?

Valgoma, tačiau ją rekomenduočiau nusilupti arba bent jau gerai nuplauti su šiltu vandeniu. Odelės paviršius dažnai būna padengtas vašku, taip pat vaisiai prieš juos transportuojant dažniausiai yra purškiami.

Ar galima persimonus termiškai apdoroti ir ar verta tai daryti? Pvz. naudoti pyraguose, uogienėse ir pan.

Galima, kaip ir visus kitus vaisius juos naudoti įvairiuose patiekaluose, tačiau vertingiausi vaisiai švieži dėl juose esančių vitaminų, kurių termiškai apdorojant dažniausiai sumažėja arba visai nebelieka.

Persimonai

Su kuo geriausia derinti persimonus? Gal galite pasiūlyti netikėtų, bet labai skanių derinių.

Kadangi persimonas yra pakankamai saldus vaisius, juos tinka derinti su citrusiniais vaisiais arba rūgštesniais obuoliais. Taip pat galima derinti su įvairiais pelėsiniais ir kietaisiais sūriais.

Gal žinote, kokias gardžias persimonų salotas ir sutiktumėte pasidalinti receptu su skaitytojais?

Žinoma. Salotoms naudoju jaunų špinatų lapelius, mocarelos sūrį, vytintą plonai pjaustyta kumpelį, pomidorus ir aišku persimonus. Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite lėkštėje, supjaustykite mocarelos sūrį, pomidorus, persimonus nulupkite ir taip pat supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, rankomis paplėšykite vytinto kumpio, viską pabarstykite druska, pipirais, pašlakstykite citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Tokios salotos gali būti kaip lengvi pietūs arba soti vakarienė.

Persimonų salotos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)